Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žemė - dvasinių vertybių tęstinumas

Prieš dešimt metų įsikūrė Lietuvos ūkininkų draugija “Tėviškės žemė”. Dešimtą kartą susirinkę į savo konferenciją Kaune, Technologijos universiteto Mechanikos fakulteto salėje, jos nariai kalbėjo, kaip sutvarkyti paveldėtus iš tėvų ir senelių ar kitokius savo turimus ūkius, paverčiant juos gražiomis, vaizdžiomis sodybomis, rekreacinėmis poilsio zonomis. Jose skatinama auginti ir daug kur auginama ekologiškai švarios daržovės, uogos, vaistažolės, turima gyvulių, paukščių, žydi sodai.
Draugijos pirmininkas, KTU inžinierius konstruktorius dr. Zigmas Naujokaitis priminė, kad šiame ūkininkų susivienijime yra apie pusantro šimto narių - nedidelė dalis daugiatūkstantinėje ūkininkų bendruomenėje. Tai žmonės, besirūpiną ne vien savo verslu, praktine nauda, o pirmiausia - savo tėviškės grožiu, tvarkingumu, tradicijomis. Kaip minėjo ir kiti konferencijos dalyviai, žemė – tai ne tik žemės ūkio produktų gamybos priemonė, bet ir dvasinių vertybių tęstinumas, gyvenimo būdas, dorovės poreikis. Paprastai tokie ūkiai nėra itin stambūs, tad jų šeimininkai susiduria su smulkiesiems ir vidutiniesiems ūkininkams būdingais sunkumais bei problemomis, nes jie valstybės nėra dosniai remiami. Kaip kituose ūkininkų susiėjimuose, taip ir čia buvo priekaištaujama, kad didžiausias valdžios dėmesys ir parama yra skiriami stambiesiems ūkininkams, nors daugiausia žemės ūkio produkcijos dabar pagamina kaip tik smulkesnieji ir vidutinieji ūkininkai. Z. Naujokaitis su pasipiktinimu kalbėjo apie vadinamąjį saugiklių įstatymą, parduodant žemę kitiems žmonėms. Tai, jo nuomone, yra tikra represija prieš tėviškės žemės savininkus, kuriems apribojamos teisės perduoti savo žemę, pavyzdžiui, savo giminėms.
Konferencijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad “Tėviškės žemės” draugijos nariai daugiausia yra neversliniai ūkininkai. Jų pagrindinis tikslas - išmaitinti šeimą ir gražiai sutvarkyti sodybą. Tai - tarsi savita visuomenės bendrijos žmonių grupė. Deja, jie esą mažai kam rūpi. Net kaimo bendruomenėse jų balsas nėra svarus. Nors “Tėviškės žemės” draugija yra Lietuvos žemės ūkio rūmų narė, tačiau iš šios tvirtos kaimo savivaldos organizacijos ženklios paramos nepatirianti. Štai ir šioje, jubiliejinėje, konferencijoje nedalyvavo nė vienas Rūmų atstovas.
Draugijos pirmininkas Z.Naujokaitis pasiūlė Žemės ūkio ministerijoje įsteigti Neverslinio ūkio departamentą. Konferencijoje dalyvavęs Žemės ūkio ministerijos specialistas D.Vilimas supažindino konferencijos dalyvius su būsima kaimo žmonių situacija, priėmus mūsų šalį į Europos Sąjungą.

Benjaminas ŽULYS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija