Atnaujintas 2003 m. gegužės 14 d.
Nr.37
(1141)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Literatūra
Likimai
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Europos dienos išvakarėse su tauta bendravo politikai ir muzikos žvaigždės

Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis (dešinėje) ir kadenciją baigęs prezidentas
Valdas Adamkus su žmona Alma
sostinės Katedros aikštėje koncerte „Lietuvai“

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Įspūdingu koncertu “Lietuvai” sostinės Katedros aikštėje ketvirtadienio vakarą užbaigta visuomenės informavimo kampanija, skirta savaitgalį vyksiančiam referendumui dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje.
Penktą kartą Lietuvoje minimos Europos dienos išvakarėse koncerto klausėsi ir į Lietuvos gyventojus kreipėsi buvę ir esami šalies vadovai, muzikos ir krepšinio žvaigždės, žinomi žurnalistai.
Susirinkusius žmones bene pirmą kartą vienoje scenoje sveikino buvę ir dabartiniai šalies vadovai. Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis retoriškai klausė jaunimo, ar jis norėtų likti antriems metams toje pačioje klasėje, jei nebalsuotų referendume. Premjeras Algirdas Brazauskas kvietė jaunimą tęsti Lietuvos statybas Europoje. Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, ypač audringai sutiktas minios, sakė, kad mes turime būti Europoje, kuriai visada ir priklausėme: “Turime būti vieningi ir dabar, kartu pasakydami visam pasauliui - taip”. Prezidentas Rolandas Paksas priminė, jog lietuvių tauta pačiais sunkiausiais gyvenimo momentais buvo vieninga. “Matau, kad lietuvių tauta ir šiandien vieninga”, – sakė šalies vadovas, paprašęs visus ateiti balsuoti šeštadienį, o sekmadienį - švęsti.
Koncerto metu paskelbtas europietiškiausias lietuvis - šįmet juo tapo žinomas žurnalistas Algimantas Čekuolis, išrinktas interneto svetainės www.euro.lt lankytojų. Pernai europietiškiausiu lietuviu buvo pripažintas prezidentas Valdas Adamkus.
Nuo šių metų pradžios vykusiuose rinkimuose balsavo 702 svetainės lankytojai, kurie į europietiškiausius pasiūlė 58 kandidatus. Tarp jų - politikai, kultūros ir meno veikėjai, šou, verslo atstovai ir kiti. Be A. Čekuolio, rinkimų favoritais buvo poetas Justinas Marcinkevičius, Vilniaus miesto tarybos narys Artūras Zuokas, Europos komiteto generalinis direktorius Petras Auštrevičius ir žurnalistas Marijonas Mikutavičius.
Rinkimų nugalėtojui A. Čekuoliui Katedros aikštėje įteikta skulptoriaus Nerijaus Kavaliausko sukurta reljefinė kompozicija “Obelis”.
Koncerto metu į žmones kreipėsi buvę ir dabartiniai valstybės vadovai Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas, Vytautas Landsbergis, Algirdas Brazauskas. Renginyje dalyvavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, graikų apeigų katalikų (unitų) klebonas Pavlo Jachimec, karaimų aukščiausias dvasininkas Mykolas Firkovičius, Evangelikų Reformatų ir Evangelikų Liuteronų Bažnyčių kunigai Algimantas Kvedaravičius ir Saulius Juozaitis. Tiesiog nuo scenos į Europą buvo išlydėtas daugkartinis pasaulio čempionas bėgikas Petras Silkinas.
Daugiau kaip tris valandas trukusio įspūdingo koncerto metu scenoje pasirodė populiarios grupės ir daugelis žinomų atlikėjų.
Renginį tiesiogiai transliavo pagrindinės šalies televizijos.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija