Atnaujintas 2003 m. gegužės 16 d.
Nr.38
(1142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Atmintis
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežiaus Jono Pauliaus II nuopelnų įvertinimas

Popiežius Jonas Paulius II laimina mergaitę

Kiekviena popiežiaus Jono Pauliaus II sukaktis yra savotiškas „jubiliejus“. Gegužės 18-ąją minimas jo 83-iasis gimtadienis yra taip pat jubiliejus, nes šiemet sukanka jo pontifikato 25-osios metinės. Dar prieš Joną Paulių II daugiau kaip dešimt popiežių buvo sulaukę 83 metų amžiaus, o kai kurie jų minėjo netgi savo 90-mečius. Tačiau tik du apaštalo šv.Petro įpėdiniai galėjo atšvęsti savųjų pontifikatų „sidabrinį jubiliejų“ - 31 metus Katalikų Bažnyčią valdęs Pijus IX (1845-1878) ir Leonas XIII (1878-1903).


Kunigas - Dievo žodžio ir Eucharistijos žmogus

Priešais popiežių Joną Paulių II Šv. Petro bazilikoje - trisdešimt įšventinamų kunigų

Praėjusį sekmadienį Katalikų Bažnyčiai jau 40-ąjį kartą minint Pasaulinę maldos už dvasinius pašaukimus dieną, popiežius Jonas Paulius II vadovavo Gerojo Ganytojo liturgijai, kurios metu, kaip ir kasmet, grupei diakonų suteikė kunigystės šventimus. Šį kartą Popiežius įšventino 31 įvairių tautų kunigą (septyniolika italų, penkis amerikiečius, tris kolumbiečius ir po vieną iš Albanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Urugvajaus, Pietų Korėjos ir Dramblio Kaulo Kranto), kurie, baigę teologijos studijas, liks darbuotis Romos vyskupijoje. Per 25-erius savo pontifikato metus Jonas Paulius II įšventino 2156 kunigus ir konsekravo 321 vyskupą.


Porciunkulės šviesa

Šv. Pranciškus Asyžietis

Italijoje, Umbrijos vyskupijoje, kalnuotoje vietovėje, yra įsikūręs Asyžius. Šį garsų viduramžių miestą, kuriame palaidotas šv. Pranciškus, turbūt esame dažnas girdėjęs. Tačiau į Asyžių atvykti galima tik per šalia esantį nedidelį miestą, pavadintą San Mario de Angeliu (Marijos Angelų Karalienės miestu). Tai miestas, kuriame apaštalavo ir mirė šv. Pranciškus, čia tebestovi mažutė Porciunkulės (lietuviškai – dalelė) bažnytėlė, statyta VI amžiuje. Nuo pat šios bažnytėlės pastatymo prie jos gyveno vienuoliai benediktinai, bet 1175 metais jie pradėjusią griūti bažnytėlę apleido. Pajutęs pašaukimą tarnauti Dievui ir vargšams, 1209 metais šią bažnytėlę savo rankomis atstatė ir atnaujino šv. Pranciškus. Čia jis priėmė pirmuosius savo brolius pranciškonus, iš čia siuntė juos sakyti pamokslų, čia jis 1226 m. spalio 4 d. ir mirė.