Atnaujintas 2003 m. gegužės 16 d.
Nr.38
(1142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Atmintis
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Porciunkulės šviesa

Šv. Pranciškus Asyžietis
Marijos Angelų karalienės bazilika San Mario de Angelyje ir joje esanti Porciunkulės bažnytėlė

Italijoje, Umbrijos vyskupijoje, kalnuotoje vietovėje, yra įsikūręs Asyžius. Šį garsų viduramžių miestą, kuriame palaidotas šv. Pranciškus, turbūt esame dažnas girdėjęs. Tačiau į Asyžių atvykti galima tik per šalia esantį nedidelį miestą, pavadintą San Mario de Angeliu (Marijos Angelų Karalienės miestu). Tai miestas, kuriame apaštalavo ir mirė šv. Pranciškus, čia tebestovi mažutė Porciunkulės (lietuviškai – dalelė) bažnytėlė, statyta VI amžiuje. Nuo pat šios bažnytėlės pastatymo prie jos gyveno vienuoliai benediktinai, bet 1175 metais jie pradėjusią griūti bažnytėlę apleido. Pajutęs pašaukimą tarnauti Dievui ir vargšams, 1209 metais šią bažnytėlę savo rankomis atstatė ir atnaujino šv. Pranciškus. Čia jis priėmė pirmuosius savo brolius pranciškonus, iš čia siuntė juos sakyti pamokslų, čia jis 1226 m. spalio 4 d. ir mirė.
Turbūt esame girdėję apie Porciunkulės atlaidus – nuodėmių atleidimo šventę, - kuri turi šv. Pranciškaus laikus menančią istoriją. 1216 metais šv. Pranciškus iš popiežiaus Honorijaus III išprašė malonę, kad visi tikintieji, atlikę išpažintį, lankydami Porciunkulės bažnytėlę pelnytų visuotinius atlaidus. Iš pradžių jie buvo suteikti tik kartą per metus, Marijos Angelų karalienės šventės dieną, rugpjūčio 2-ąją. Vėliau tą dieną visuotinius atlaidus tikintieji galėjo pelnyti visose pranciškonų bažnyčiose, o Porciunkulės bažnytėlėje apsilankiusieji – kasdien ir net tiek kartų per dieną, kiek joje apsilankė. Dabar Porciunkulės atlaidus rugpjūčio 2 dieną tikintieji gali gauti bet kurioje pasaulio katalikų bažnyčioje, įvykdę reikalingas sąlygas: dalyvavę šv. Mišiose, priėmę šv. Komuniją ir pasimeldę Šventojo tėvo intencija.
„Noriu jus visus pasiųsti į Dangų“, - sakė šv. Pranciškus 1216 m. rugpjūčio 2 d., kai pirmąkart paskelbė Viešpaties gailestingumą ir nuodėmių atleidimą Porciunkulės atlaiduose. Jo žodžiai buvo labai panašūs į Kristaus žodžius latrui: „Dar šiandien su manimi būsi rojuje“. Šių dienų žmogui Porciunkulės šventė pirmiausia primena Dievo gailestingumą ir malonę, ragina žengti atsivertimo keliu ir patirti Dievo artumą bei prašymą tapti Jo skelbėjais. Susitaikyti su Dievu ir žmonėmis per iš Kristaus gaunamą atleidimą ir šiandien kiekvienam krikščioniui yra svarbiausia pareiga. Nuoširdus jos atlikimas stiprina tikėjimą ir ragina liudyti gailestingąją Dievo malonę.
Po kelių šimtmečių ant San Mario de Angelio mieste esančios Porciunkulės bažnytėlės buvo pastatyta Marijos Angelų karalienės bazilika. Taip Porciunkulės bažnytėlė atsidūrė bazilikos viduje, pačiame jos priekyje, šalia centrinio altoriaus. Bazilikos viduje atsidūrė ir šv. Pranciškaus mirties koplyčia. Bazilika jas apsaugo nuo saulės, vėjo, lietaus, kitų oro negandų. Maldininkai, vykstantys į Asyžių, beveik visada sustoja ir San Mario de Angelyje, aplanko baziliką ir joje esančią Porciunkulės bažnytėlę, pasimeldžia šv. Pranciškaus mirties vietoje. Turbūt kiekvienas pajunta šio šventojo beveik prieš 800 metų nuveiktų darbų prasmę – juk šv. Pranciškus vienas atstatė Porciunkulės bažnytėlę, joje melsdavosi, čia semdavosi stiprybės savo atliekamiems geriems darbams. Porciunkulės šviesa iki šiol tebešviečia tūkstančiams šią vietą aplankančių maldininkų ir rugpjūčio 2-ąją milijonams katalikų visame pasaulyje.
Beje, piligrimų turizmo agentūra „Juvetura“, dažnai organizuojanti keliones maldininkams į Italiją, irgi stengiasi neaplenkti Porciunkulės bažnytėlės. Dar viena maldininkų grupė, kurios sudėtyje bus dar du „XXI amžiaus“ redakcijos ir „Juveturos“ organizuotos loterijos laimėtojai, gegužės paskutiniąją savaitę turės galimybę vaikščioti šv. Pranciškaus pėdomis San Mario de Angelyje ir Asyžiuje, o paskui apsilankyti Romoje ir Vatikane. Tikimės, kad jų svajonė, kaip ir kiekvieno maldininko, norinčio gauti daugiau dvasinių malonių, aplankius tokias brangias katalikams vietas, išsipildys. (Šios kelionės maršrutas pateikiamas „XXI amžiuje“ žemiau spausdinamame skelbime.)

Romas BACEVIČIUS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija