Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Arkivyskupo Mečislovo Reinio vardui įamžinti

Lapkritį minėsime 50-ąsias arkivyskupo Mečislovo Reinio (1884 – 1953) mirties Vladimiro kalėjime metines. Arkivyskupas Mečislovas 2000 metais kartu su 114 lietuvių Popiežiaus paskelbtas kankiniu (tad galima melstis ne tik už jį, bet ir į jį), jam užvesta beatifikacijos – kėlimo į Altorių garbę – byla. Tik visos tautos maldos gali išmelsti Dievą pagreitinti bylos sėkmę, kad lietuvių tauta galėtų didžiuotis dar vienu Palaimintuoju. Tačiau meldžiantis turime kuo plačiau žinoti ir apie tą asmenį, dėl ko ir į ką meldžiamės, – apie arkivyskupą Mečislovą.
Arkivyskupas M.Reinys gimė ir augo Madagaskaro kaime (pusiaukelė tarp Daugailių ir Antalieptės), pirmąsias šv. Mišias aukojo gimtojoje Daugailių parapijoje. Daugailių šventoriuje klebono kan. Petro Baltuškos iniciatyva pastatytas paminklinis kryžius ir supiltas simbolinis kapas, kuriame palaidota kapsulė su žemėmis iš Vladimiro kalėjimo kalinių kapų (žemių saują parvežė žurnalistė Aldona Kudžmaitė, Šv. Mikalojaus bažnyčios klebonas Edmundas Paulionis ir politinis kalinys Viktoras Petkus). Daugailių pagrindinės mokyklos muziejuje (vadovė mokyt. Rita Jurkevičienė) saugoma nemažai unikalių eksponatų, susietų su arkivyskupu M. Reiniu (daugumą jų surinko kan. P. Baltuška). Tad neatsitiktinai dabar uteniškiai pritaria ir palaiko ilgalaikės arkivyskupo M.Reinio garsinimo programos idėją.
Šiam tikslui balandžio 24 dieną į pasitarimą pas Utenos naujai išrinktą merą Alvydą Katiną atvyko Utenos dekanas kun. Algirdas Butė, Daugailiu bažnyčios klebonas kan. Petras Baltuška ir Vilniaus universiteto RSTC vyr. mokslo darbuotoja dr. Aldona Vasiliauskienė. Buvo aptartos įvairios priemonės, kurios padėtų plačiau susipažinti su arkivyskupo M.Reinio gyvenimu, jo darbais mokslo srityje, visuomenine bei politine veikla (kurį laiką buvo užsienio reikalų ministru), jo dvasingumu, pasiaukojama tarnyste Dievui ir žmonėms. Juk arkivyskupas, nepaisydamas sovietinės valdžios bei KGB šantažų ir grasinimų, sugebėjo išlikti tvirtas ir ryžtingas savo įsitikinimais. Todėl „sovietinio teisingumo“ 1947 metais buvo nuteistas net aštuoneriems metams kalėjimo. Tačiau jis sovietų valdžiai liko skolingas – neišsėdėjo, kiek jam buvo paskirta, – Dievas anksčiau nutraukė jo kančias, pasiimdamas į Amžinybę.
Pasitarime buvo kalbėta apie populiarių straipsnių spaudoje skelbimą, paskaitas, konferencijas bei kitokius renginius, kurių planą pateikė dr. A.Vasiliauskienė. Buvo numatyta preliminari komisija arkiv. M.Reinio atminimui įamžinti, kurią turėtų sudaryti: rajono meras Alvydas Katinas, Utenos dekanas kun. Algirdas Butė, Daugailių bažnyčios klebonas kan. Petras Baltuška, akademikas Algirdas Gaižutis (Vilnius), dr. Aldona Vasiliauskienė (Vilnius), Rita Jurkevičienė ( mokytoja, Daugailiai), Antanas Panavas (Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas), Jūratė Misiūnienė (Kultūros skyriaus vedėja), Lilija Jovarienė (Utenos kraštotyros muziejaus direktorė), Algirdas Palskis (Utenos kultūros centro direktorius). Pasitarimas Utenoje – tarsi pirmoji kregždė, rengiantis arkivyskupo M. Reinio 50-osioms mirties metinėms, tikėkimės, sulauks ir daugiau sekėjų.

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ
Utena

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija