Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Parodomosios pamokos tikybos mokytojams

Tikybos pamoką Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje veda mokytoja Vida Kačinienė

Rajono tikybos mokytojai drauge su dekanu kan. Petru Merliūnu ir Laukuvos bažnyčios klebonu kun. Stasiu Toleikiu stebi pamoką

Autoriaus nuotraukos

Pastaruoju metu Šilalės dekanate didelis dėmesys skiriamas tikybos mokytojų dalykiniam bei metodiniam pasirengimui. Šilalės švietimo centre vyksta seminarai, kuriuose, dalyvaujant Šilalės bažnyčios kunigams Petrui Merliūnui ir Virginijui Palioniui, aptariami tikybos vadovėliai, šio dalyko programos, dalijamasi dėstymo patirtimi.
Prieš kurį laiką į Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnaziją buvo susirinkę rajono tikybos mokytojai. Dalyvaujant klebonui dekanui kan. P.Merliūnui ir Laukuvos bažnyčios klebonui kun. Stasiui Toleikiui, gimnazijos direktorės pavaduotojai Irenai Chramelienei, tikybos mokytojai stebėjo parodomąją pamoką trečioje klasėje, kurią vedė šios mokyklos tikybos mokytoja Vida Kačinienė. Pamokos tema buvo „Susitikimas su Jėzumi keičia žmonių gyvenimą“. Pamoka buvo sklandi, vaikams patraukli. Remtasi gyvais pavyzdžiais, ne vien tikybos, bet ir apskritai dorinio ugdymo požiūriu, diskutuota su vaikais apie tai, iš kur ateina gerumas. Trečiokai aktyviai dalyvavo pamokoje.
Stebėtą pamoką tikybos mokytojai aptarė drauge su kunigais. Po to mokytojai išklausė kan. P.Merliūno nuostatas apie tikybos mokymą, vaikų rengimą Pirmajai Komunijai ir t.t. Tuo pačiu dekanas paragino vaikams skaityti jiems skirtą laikraštuką „Kregždutė“, o mokytojams – laikraštį „XXI amžius“ ir kitus katalikiškus leidinius, kelti kvalifikaciją.
Neseniai rajono tikybos mokytojai buvo susirinkę į Kvėdarnos pradinę mokyklą, kur stebėjo jauno Kvėdarnos bažnyčios kunigo Algirdo Lukšo vestą tikybos parodomąją pamoką ketvirtokams. Kunigas su vaikais gvildeno temą „Diena su Jėzumi“. Kunigas ne „pamokslavo“ vaikams, o kalbėdamas, bendraudamas su jais sudarė tokias situacijas, kad vaikai turėjo galimybę mąstyti, daryti savo išvadas bei apibendrinimus. Patys mokiniai kėlė problemas ir patys jas sprendė, analizavo, kol pagaliau buvo prieita prie vieningos nuomonės, kad kiekviena diena turi prasidėti ir baigtis malda ir kad malda – tai nuoširdus pokalbis su Dievu, esančiu šalia tavęs. Pamoka buvo užbaigta giesmelėmis, kurias giedojo visi ketvirtokai, o jiems pianinu akompanavo kun. Algirdas.
Po to mokytojai drauge su kun. A.Lukšu stebėtą pamoką aptarė. Mokytojai džiaugiasi, kad kun. A.Lukšas yra ne tik puikus kunigas, gebantis sakyti gražius pamokslus, vesti rekolekcijas, bet ir puikus pedagogas, mokantis bendrauti su vaikais, turintis mokytojo gyslelę. Jo tikybos pamokomis yra patenkinti ne tik Kvėdarnos pradinės mokyklos, bet ir Bijotų pagrindinės mokyklos moksleiviai.

Žilvinas PRANEVIČIUS
Šilalė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija