Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Gerosios Naujienos diena

Marijampolė. Gegužės 7-ąją Marijampolėje surengta Gerosios Naujienos diena, kurią organizavo Vilkaviškio vyskupijos kurija, „Caritas“, Jaunimo, Katechetikos, Šeimos centrai ir kiti savanoriai. Šios dienos tikslas – paprastai, nuoširdžiai ir gyvai atkreipti žmonių dėmesį į Dievo žodį, Jo artumą ir meilę visiems. Tai noras patirti ir paliudyti, kad Prisikėlusio Jėzaus dėka Geroji Naujiena šiandien yra ne mažiau gyva ir nuostabi nei tada, kai ją skelbė Jėzaus iš Nazareto žodžiai ir darbai: „Aklieji praregi, raišieji vaikščioja, raupsuotieji apvalomi, kurtieji girdi, mirusieji prikeliami“ (Mt 11, 5).
Gerosios Naujienos dieną Marijampolėje norėta pasiekti įvairius žmones: vaikus ir suaugusius, ligonius ir gydytojus, benamius ir kalinius, studentus ir dėstytojus, šeimas ir karius, žiniasklaidos darbuotojus ir apskrities tarnautojus. Per visą dieną įvyko 36 susitikimai skirtingose vietose, pritaikyti jų dalyviams. Geroji Naujiena yra daugiau nei Šventajame Rašte užrašyti amžinos vertės žodžiai: Dievo meilė tampa apčiuopiama bendraujant ir dalijantis duona, giesmėje ir dainoje, maldoje ir Mišiose. Šiais įvairiais būdais Geroji Naujiena ir sklido Marijampolėje per visą gegužės 7-ąją. Nuo 8 valandos ryto iki popietės vyko renginiai savivaldybės mokyklų moksleiviams ir mokytojams. Tuo metu Geroji Naujiena aplankė Avikilų vaikų namus, Senelių globos namus ir ligonius Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro slaugos skyriuje. 11 valandą prasidėjo vyskupo Juozo Žemaičio, MIC, vadovaujamos šv.Mišios neįgaliesiems Šv. Vincento bažnyčioje, užsibaigusios agape parapijos namuose.


Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Kuršėnai. Gegužės 13-ąją Kultūros centre atidaryta Kuršėnų parapijos 480 metų sukakčiai skirta paroda „Neįmanoma nuslėpti miesto, kuris pastatytas ant kalno… (Mt 5, 14)“. Ja tęsiamas šiai sukakčiai skirtų renginių ciklas. Renginys prasidėjo Kultūros centro merginų tautinių šokių kolektyvo (vadovė Loreta Lideikienė) programa. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis teigiamai įvertino kuršėniškių kraštotyrininkų darbą, džiaugėsi galimybe išvysti žmonių, praeityje puoselėjusių Kuršėnus, nuotraukas, dėkojo parodos sumanytojams, sugebėjusiems suburti įvairių sričių žmones, kurie kas kuo galėjo prisidėjo prie parapijos sukakčiai skirtos ekspozicijos parengimo.


Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Kun. Petras Nykštas (viduryje) tarp globos namų gyventojų

Ramūs dėl savo senatvės

Biržai. Į Šv. Vincento Pauliečio globos namų kiemą neseniai įvažiavo devynių vietų mikroautobusas. Nuo pernai metų gegužės mėnesio namai neturėjo jokios transporto priemonės. Iki to laiko jie naudojosi buvusio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebono kun. Stasio Kazėno paliktu lengvuoju automobiliu. Tačiau dėl techninio susidėvėjimo jo nebeleido eksploatuoti. Visur buvo ieškota lėšų, kad globos namai galėtų įsigyti mikroautobusą. Čia padėjo Olandijos Brentano labdaros fondas. Pagaliau nekantriai lauktas mikroautobusas pasirodė Biržuose. Juo seneliai galės ne tik nukakti pas gydytojus, bet ir aplankyti buvusius namus ar artimųjų kapus.


Vilniaus arkivyskupijoje

Vilniaus dekanate

Pagerbtas Lenkijos globėjas, apaštalavęs Lietuvoje

Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios prefektas kun. Lionginas Virbalas prie Šventojo Andriejaus Bobolos relikvijų

Vilnius. Gegužės 16-ąją, kaip ir kasmet tą dieną, Šv. Kazimiero bažnyčioje buvo pagerbtas šv. Andriejaus Bobolos (1591-1657) atminimas.
Pernai Lenkijos globėju paskelbtas šv. Andriejus Bobola savo žemiškąjį gyvenimą labiau buvo susiejęs su Lietuva. 1611 metais Vilniuje jis įstojo į Jėzaus draugiją, Vilniaus universitete studijavo filosofiją ir teologiją, dirbo įvairiuose Lietuvos jėzuitų provincijos namuose. Vilniuje šv. Andriejus Bobola praleido beveik trečdalį savo gyvenimo. Net dvylika metų jis dirbo Šv. Kazimiero bažnyčioje: buvo pamokslininkas, nuodėmklausys, bažnyčios rektorius, vadovavo miestiečių Marijos sodalicijai. Būtent šioje bažnyčioje 1622 metais jis buvo įšventintas kunigu, o 1630-aisiais davė iškilmingus vienuolio įžadus.


Telšių vyskupijoje

Klaipėdos dekanate

Ne tik darbo šventė

Klaipėda. Gražus sutapimas, kai darbo šventė sutampa su vienintelės Lietuvoje Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios titulo švente – atlaidais. Parapijiečiai mano priklausantys didžiausiai Europoje katalikų parapijai ir, aišku, tuo didžiuojasi, todėl, jausdami atsakomybę prieš save, kleboną bei savo ganytoją – Telšių vyskupą Joną Borutą, parapijos šventei rengėsi išradingai ir nuoširdžiai. Organizacinė komanda pasirūpino reklama, kvietimais į šventę, koncertu – gegužine, kad parapijiečiams po maldos būtų linksma. Gegužės 1–ąją šventoriuje įsikūrė karinių jūrų pajėgų lauko virtuvės, iš kur sklido viliojantis kvapas. Karšta arbata ir žuvienė pravertė šimtams žmonių, išėjusių iš bažnyčios. Šv. Mišias aukojo vyskupas J.Boruta, SJ, pamokslą paskyręs Klaipėdos dvasininkams, kvietęs būti aktyviems ir burtis į organizacijas, kad galėtų ginti savo teises, nesileisti išnaudojamiems. Jau šventoriuje sveikinimo žodžius tarė ir vyskupo vikaras Klaipėdai kun. dr. P.Smilgys, Telšių kunigų seminarijos rektorius kan. dr. A. Genutis, kiti kunigai, linkėję Dievo palaimos, tinkamai dalyvauti referendume, dėkoję už tokią prasmingą šventę.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno dekanate

Parapijos susirinkimas

Kaunas. Balandžio 27 dieną pirmą kartą Kristaus Prisikėlimo parapijos istorijoje Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje įvyko bendruomenės susirinkimas. Susirinkimui vadovavo Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius, susitikime dalyvavo naujai paskirtasis Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas, jo pavaduotoja, dr. Algis Junevičius, parapijos organizacijų atstovai bei bendruomenės tikintieji.


Kaišiadorių vyskupijoje

Širvintų dekanate

Nelieka abejingi

Gelvonai. Slaugos namų gyventojai džiaugėsi sveiki sulaukę šv.Velykų. Vieni pasimeldę bažnyčioje, kiti kambaryje, rideno ir daužė įvairiaspalvius margučius, valgė skanų pyragą, kurį iškepė Širvintų duonos gamykla.