Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Gerosios Naujienos diena

Marijampolė. Gegužės 7-ąją Marijampolėje surengta Gerosios Naujienos diena, kurią organizavo Vilkaviškio vyskupijos kurija, „Caritas“, Jaunimo, Katechetikos, Šeimos centrai ir kiti savanoriai. Šios dienos tikslas – paprastai, nuoširdžiai ir gyvai atkreipti žmonių dėmesį į Dievo žodį, Jo artumą ir meilę visiems. Tai noras patirti ir paliudyti, kad Prisikėlusio Jėzaus dėka Geroji Naujiena šiandien yra ne mažiau gyva ir nuostabi nei tada, kai ją skelbė Jėzaus iš Nazareto žodžiai ir darbai: „Aklieji praregi, raišieji vaikščioja, raupsuotieji apvalomi, kurtieji girdi, mirusieji prikeliami“ (Mt 11, 5).
Gerosios Naujienos dieną Marijampolėje norėta pasiekti įvairius žmones: vaikus ir suaugusius, ligonius ir gydytojus, benamius ir kalinius, studentus ir dėstytojus, šeimas ir karius, žiniasklaidos darbuotojus ir apskrities tarnautojus. Per visą dieną įvyko 36 susitikimai skirtingose vietose, pritaikyti jų dalyviams. Geroji Naujiena yra daugiau nei Šventajame Rašte užrašyti amžinos vertės žodžiai: Dievo meilė tampa apčiuopiama bendraujant ir dalijantis duona, giesmėje ir dainoje, maldoje ir Mišiose. Šiais įvairiais būdais Geroji Naujiena ir sklido Marijampolėje per visą gegužės 7-ąją. Nuo 8 valandos ryto iki popietės vyko renginiai savivaldybės mokyklų moksleiviams ir mokytojams. Tuo metu Geroji Naujiena aplankė Avikilų vaikų namus, Senelių globos namus ir ligonius Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro slaugos skyriuje. 11 valandą prasidėjo vyskupo Juozo Žemaičio, MIC, vadovaujamos šv.Mišios neįgaliesiems Šv. Vincento bažnyčioje, užsibaigusios agape parapijos namuose.
Vidurdienį Palaimintojo J. Matulaičio kunigų seminarijoje Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir brolis kun. Astijus Kungys, OFM, susitiko su miesto žiniasklaidos darbuotojų atstovais. Nepaisant reitingų, jau kuris laikas Lietuvoje Bažnyčią ir žiniasklaidą iškeliančių į pirmaujančias pozicijas pagal turimą pasitikėjimą žmonėse, Bažnyčia nesiekia konkuruoti su žiniasklaida. Tačiau vieniems kitus geriau pažinti ir glaudžiau bendrauti reikia, nes tam skatina tam tikru atžvilgiu panaši misija. Jei žiniasklaida siekia jausti gyvenimo pulsą, nedelsiant pristatyti žmonėms džiugius įvykius, atkreipti dėmesį į skaudulius, kad jie būtų gydomi, tai ir Bažnyčioje Evangelijos skelbimą visai kūrinijai lydi pastangos skaityti laiko ženklus, kartu su visais ieškoti svarbiausių klausimų sprendimo. Rūpestis žmogaus kilnumu, teisingumu yra priimtinas įvairių įsitikinimų, pasaulėžiūrų žmonėms.
Brolis kun. A.Kungys, OFM, kalbėjo, kad ir žiniasklaidos darbuotojai yra Gerosios Naujienos vertėjai į šių dienų kalbą. Vyskupas R.Norvila į susitikimą atsinešė Bibliją iš XIX a. vidurio, kuri yra kiaurai perskrosta kulkos. Pasak vyskupo, šis peršautas Dievo žodis yra tarsi ženklas Viešpaties „advokatavimo“, rūpesčio žmogumi. Gal kažkas ta Šventojo Rašto knyga bandė prisidengti nuo mirtį nešančio šūvio, o gal priešingai – tokiu būdu išreiškė savo priešišką požiūrį į Dievą ir Jo žodį. Bet kuriuo atveju, Dievo žodis visada gina žmogaus teisę į gyvybę ir orumą. Kiekvienas smurtas prieš nekaltąjį perveria ne tik knygoje įraštintą, bet ir įsikūnijusį Dievo Žodį – Jo Sūnų Jėzų Kristų. Tačiau Velykos gaivina viltį ir pasitikėjimą, visiems laikams skelbdamos, kad Dievo žodis nesurakinamas (plg. 2 Tim 2, 9). Ir nesušaudomas…
Vidurdienį vyko įvairūs susitikimai su pedagogais ir studentais: Marijampolės jaunimo mokykloje svečiavosi brolis kun. Paulius Vaineikis, OFM, ir keli atstovai iš Veiklių žmonių bendrijos, Profesinio rengimo centre – kariuomenės kapelionas kun. Remigijus Butkevičius su kariais iš Alytaus, Marijampolės kolegijos Edukologijos fakultete – VDU dėstytojas kun. Kęstutis Rugevičius iš Kauno ir aktorė Doloresa Kazragytė, o Verslo ir technikos fakultete – brolis kun. A.Kungys, OFM.
13 valandą Gerosios Naujienos renginiai pasiekė gydymo įstaigas. Marijampolės poliklinikos darbuotojams kalbėjo VDU docentas kun. dr. Jonas Ivanauskas, o apskrities ligoninės medikai susitiko su buvusiu gydytoju kun. Gintaru Vitkum, SJ. Kunigas Gintaras pasidalijo taip pat gydytojo evangelisto Luko surašytos Evangelijos mintimis apie gailestingąjį samarietį, kuriam baimė ar kitos kliūtys nesutrukdė pasilenkti prie nelaimės ištikto žmogaus. Mes nuolat mokomės išsiugdyti Evangelijos nuostatą, kad kiekvienas žmogus yra vertas meilės, nes Dievas prie visų prisiartina kaip tas gailestingasis samarietis. Tiek medicina, tiek švietimas atlieka savo uždavinį, kai remiasi pagarbos ir meilės žmogui principu, o ne cinišku Evangelijos minties iškraipymu, laikančiu šį darbą „perlų mėtymu tikroms kiaulėms“. Kai kada tokią nuostatą gali suformuoti nusivylimas sunkiu, neįvertinamu darbu. Kun. G.Vitkus, SJ, pabrėžė, kad Bažnyčios ir kiekvieno jos nario pozicija turi siekti giliųjų visuomenės žaizdų gydymo: negalima apsiriboti vien epizodine parama vargšams, užmerkiant akis prieš akivaizdų socialinį neteisingumą. Po šio susitikimo apskrities ligoninėje jos darbuotojams ir ligoniams buvo aukojamos šv. Mišios.
Gerosios Naujienos dienos nuošalyje neliko ir Marijampolės kalėjimas. Čia su kaliniais bendravo kun. Antanas Matusevičius ir sesuo gydytoja Birutė Žemaitytė, susitikimą apvainikuodami šv. Mišiomis.
„Caritas“ maitinami benamiai šį kartą buvo pakviesti į Marijampolės Bazilikos šventorių, kur prieš agapę kunigų seminarijos auklėtiniai jiems giedojo, suvaidino trumpą spektaklį Evangelijos tema. Kita seminaristų grupė kartu su kolpingiečiais ir jaunaisiais šauliais dalyvavo renginyje, skirtame V. Mykolaičio-Putino internatinės mokyklos, Vaikų dienos centrų ir „Caritas“ vaikams, o su „Vaiko orumo“ programos šeimomis bendravo kolpingiečiai, Maltos ordino ir Katechetikos centro nariai.
Po pietų brolis kun. P.Vaineikis, OFM, su Veiklių žmonių bendrijos nariais svečiavosi LDK Vytenio motorizuotajame pėstininkų batalione, kur kariams giedojo ir apie Dievą pasakojo, kaip Jis pakeitė jų gyvenimus.
Marijampolės apskrities salėje su tarnautojais susitiko Vilkaviškio vyskupas R.Norvila ir kun. dr. J.Ivanauskas, o jų bendravimą papuošė Marijampolės kolegijos grigališkojo choralo grupė „Benedictus“.
17 valandą Palaimintojo J.Matulaičio kunigų seminarijos kiemelyje prasidėjo susitikimas su šeimomis, kuriame dalyvavo brolis kun. A.Kungys, OFM, ir šlovinimo grupės „Naujoji Sandora“ iš Kauno bei „Dievo mėnuliai“ iš Vilniaus. Tuo metu J. Basanavičiaus aikštėje vyko vaikų piešinių konkursas.
19 valandą Marijampolės Bazilikoje prasidėjo vyskupo R.Norvilos vadovaujamos šv.Mišios, kurias koncelebravo beveik dvidešimt kunigų. Pamokslą pasakė kun. dr. J.Ivanauskas, kvietęs Šventajame Rašte rasti ne tik knygą, bet ir per ją kalbantį gyvąjį, mylintį Dievą. Po šv. Mišių seminarijos kiemelyje įvyko kocertinė programa jaunimui. Jai vadovavo brolis kun. P.Vaineikis, OFM, o krikščioniškąjį roką grojo Benas Ulevičius su grupe „Quest“ ir grupė „Rebeka“ iš Plungės.
Gerosios Naujienos diena pasibaigė garsiu susirinkusiųjų „ačiū!“, tris sykius skanduojamu svečiams, dalyviams ir Dievui, kuris visiems padovanojo šį laiką, ir bendrai – iš Jo meilės kylantį, todėl viltingą gyvenimą.

Kun. Arūnas PONIŠKAITIS
(pagal VR)

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija