Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Armonika griežia Albertas Griciūnas,
akordeonu – Bronė Ivanauskaitė
Vyriausia globos namų gyventoja Marytė Taujanskienė

Kun. Petras Nykštas (viduryje) tarp globos namų gyventojų

Autoriaus nuotraukos

Ramūs dėl savo senatvės

Biržai. Į Šv. Vincento Pauliečio globos namų kiemą neseniai įvažiavo devynių vietų mikroautobusas. Nuo pernai metų gegužės mėnesio namai neturėjo jokios transporto priemonės. Iki to laiko jie naudojosi buvusio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebono kun. Stasio Kazėno paliktu lengvuoju automobiliu. Tačiau dėl techninio susidėvėjimo jo nebeleido eksploatuoti. Visur buvo ieškota lėšų, kad globos namai galėtų įsigyti mikroautobusą. Čia padėjo Olandijos Brentano labdaros fondas. Pagaliau nekantriai lauktas mikroautobusas pasirodė Biržuose. Juo seneliai galės ne tik nukakti pas gydytojus, bet ir aplankyti buvusius namus ar artimųjų kapus.
Miesto centre stovintis dviaukštis pastatas su mansarda, statytas 1936 metais, bendruomenei buvo grąžintas Atgimimo laikais. Šiuo metu čia įsikūrę Šv. Vincento Pauliečio globos namai. Jie veikia pagal bendrą sutartį, sudarytą tarp parapijos ir savivaldybės. Apsigyventi globos namuose leidžiama gavus Socialinės paramos skyriaus siuntimą. Patekti į juos jau yra daugelio vienišų ar fizinę negalią turinčių senų žmonių svajonė.
Albertas Griciūnas gyveno Papilio seniūnijos Valiuliškių kaime, kur išlikusios kelios sodybos. Pagalbos senukas kreipėsi į globos namus. Dvejus metus teko laukti, kad galėtų apsigyventi Biržuose.
81-uosius savo gyvenimo metus skaičiuojantis A.Griciūnas kartu su žmona Elžbieta turi atskirą kambarėlį bei būtiniausius baldus. Gyvenimo sąlygomis jie patenkinti. Albertas susirado užsiėmimą. Globos namuose jis sugalvojo įkurti kaimo kapelą. Būdamas jaunesnis griežė smuiku, dabar virkdo armoniką. Akordeonu jam pritaria aštuntą dešimtį baigianti Bronė Ivanauskaitė. Kapelos solistė – globos namų socialinė darbuotoja Vida Chairedinovienė. Ji irgi groja akordeonu. Saviveiklinių muzikantų programoje – senovinė muzika bei dainos.
Šv. Vincento Pauliečio globos namuose gyvena 25 žmonės. Jie yra ramūs dėl savo senatvės. Bendras senukų amžiaus vidurkis – 86 metai. Iš jų vyriausiai – Marytei Taujanskienei jau 97 metai. Senutė dar žvali, rytais nueina paimti korespodencijos iš pašto dėžutės. Močiutė norėtų ir laikraštį paskaityti, tačiau senolei medikai negali pritaikyti akinių.
Globos namuose gyvena įvairių konfesijų tikinčiųjų, bet daugiausia – katalikų. Suremtas ligų čia sau pastogę surado ir kunigas Petras Nykštas. Kasdien koplytėlėje aukojamos šv. Mišios. Tai suteikia viltį bei dvasinę ramybę.
Globotinių sveikata rūpinasi ir juos prižiūri keturios bendrosios praktikos slaugytojos, padeda jiems spręsti iškylančias problemas. Visos jos yra baigusios kursus socialinio darbuotojo kvalifikacinei kategorijai gauti.

Bronius VERTELKA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija