Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Imperijos griuvėsiuose, 62:
Amžiaus aferistas – už grotų

Paskutiniąją sausio dieną Maskvos sekliai pagaliau sučiupo garsiosios „MMM“ piramidės įkūrėją ir amžiaus sukčiumi vadinamą Sergejų Mavrodį. „MMM“ piramidė buvo reklamuojama per visus Rusijos televizijos kanalus nuo ryto iki vakaro. S.Mavrodis buvo net išleidęs savotiškus, labai patrauklius ir spalvingus savo „pinigus“. Maskvoje sklando gandai, kad sukčiaus buveinę (ir ne vieną) nurodė jo jaunesnysis brolis, dabar irgi sėdintis kalėjime už panašius darbelius kaip ir vyresnysis. Esą prokurorai pažadėjo, kad už tokią pagalbą jam perpus bus sumažintas sėdėjimo cypėje laikas.
Dar 1996 metais S.Mavrodžiui bylą iškėlė Rusijos vidaus reikalų ministerijos Tardymo komitetas. Jis apkaltintas ypač didžiulio masto sukčiavimu bei kitomis aferomis. Jo apmulkintų žmonių yra daugiau kaip dešimt milijonų, o mažiausia iš patiklių žmonių pasisavinta suma – daugiau kaip šimtas milijonų dolerių. Kitais duomenimis, suma dvigubai didesnė. 1998-aisiais buvo paskelbta federalinė S.Mavrodžio paieška. Tada pasklido kalbos, kad jis slepiasi Graikijoje, todėl buvo kreiptasi į Interpolą. Manoma, kad tokius gandus paskleidė pats S.Mavrodis, papirkęs populiarių laikraščių žurnalistus. Mat atsirado tokių, kurie dievagojasi, jog matė sukčių ir net su juo kalbėjosi viename Atėnų restorane. Pasirodo, visus tuos ketverius metus, kai buvo paskelbta jo federalinė paieška, S.Mavrodis gyveno Maskvoje ir dargi kelis kartus buvo išvykęs meškerioti į Kareliją. Anot Rusijos spaudos, meškeriojimas yra pati didžiausia S.Mavrodžio aistra. Žinoma, pirmoje vietoje jam buvo žmonių, nešusių savo paskutiniuosius pinigus, tikintis fantastiškų palūkanų, mulkinimas. Čia vertėtų pridurti, jog ir Lietuvoje buvo daug tokių „piramidžių“, o jų užmojai ir pavogti pinigai ne ką mažesni nei garsiojo „MMM“.
Kaip teigė Rusijos vyriausiosios kriminalinės paieškos valdybos spaudos tarnyba, buvo gana sunku išsiaiškinti, kur slepiasi amžiaus sukčius. Jo žmona Jelena visą laiką gyveno netoli Maskvos, Odincovo rajone, prabangioje viloje, ir labai dažnai keitė automobilius. Sekliai pastebėjo, kad ji labai dažnai atvažiuodavo į Maskvą ir apsistodavo įvairiuose butuose, kur išbūdavo gana ilgai. Dabar paaiškėjo, jog visuose tuose butuose būdavo S.Mavrodis. Paskutinis jo nuomotas prabangus butas buvo prestižinėje Rusijos sostinės vietoje – Frunzės krantinėje. Aišku, šį paskutinį ir kitus butus jis išsinuomodavo ne pats, o pasinaudodavo atsitiktinių žmonių paslaugomis. Manoma, kad tokie žmonės būdavo labai patenkinti. Juk ne juokas – už paslaugą gaudavo tūkstantį dolerių.
Aptikus butą, kuriame slėpėsi S.Mavrodis, pradėta labai kruopščiai rengtis sukčiaus suėmimo operacijai. Minutės tikslumu buvo išsiaiškinta, kokiame kambaryje vienu ar kitu paros metu mėgsta būti nusikaltėlis. Iš namų S.Mavrodis išeidavo gana retai, bet visada lydimas kelių apsaugininkų. Jo apsaugoje darbavosi beveik vien buvę KGB karininkai. Dėl viso pikto, jeigu kiltų suėmimo pavojus, buvo nupirkti dar keli butai ir vasarnamiai Pamaskvėje.
S.Mavrodį buvo nuspręsta areštuoti sausio 31 dienos vidurdienį. Pirmiausia į šarvuotas buto duris paskambino kaimynu apsimetęs operatyvininkas. „Tai kaimynas iš apačios jus trukdo. Iš jūsų buto smarkiai veržiasi vanduo, ir aš baigiu paskęsti“. Į tai „kaimynas“ nesulaukė jokio atsako. Pasirodė, kad S.Mavrodis tuo metu ekrane sekė, kas vyksta už durų. Mat jų akutėje buvo įmontuota miniatiūrinė videokamera. Sukčius matė viską. Ir kaip buvo pjaunami geležinių durų vyriai, ir kaip po dvidešimties minučių tos durys su baisiu triukšmu išvirto. S.Mavrodis visai nesipriešino, kaip buvo laukta, ir ramiai leidosi surakinamas antrankiais. Dar daugiau, operatyvininkų grupės vadovui S.Mavrodis padovanojo savo knygą: „Sergejus Mavrodis – didysis ir siaubingas“. Ant titulinio lapo sukčius užrašė: „Atminimui kriminalinei paieškai“.
Aišku, byla bus labai sunki, ir Rusijos žiniasklaidininkai labai abejoja, ar pavyks atgauti bent mažą dalį S.Mavrodžio pasisavintų šimtų milijonų dolerių.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija