Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žemdirbiai siekia teisingumo

Kalvarijos turgavietėje su protestuotojais susitiko Žemės ūkio rūmų prezidentas Jonas Ramonas

Gintaro Kandroto (ELTA) nuotrauka

Didieji ir mažieji

Kaime toliau auga nepasitenkinimas šalies valdžios vykdoma žemės ūkio politika. Jau būta ne vieno mitingo, kelių blokadų, kitokių protesto akcijų, apie sunkią sodiečių padėtį kalbėta žemdirbių suvažiavimuose, tačiau padėtis nė kiek negerėja. Priešingai, ji tolygio ir nuosekliai prastėja. Ypač bloga pieno gamybos padėtis, o tiksliau – žeminančiai maži užmokesčiai už pieną. Štai per šių metų balandžio mėnesio pirmą dekadą žemdirbiams už 1 kg pieno buvo mokama po 35 centus, per antrą dekadą - po 34 centus, o savikaina buvo 72 centai. Paskaičiuota, kad pernai pajamos už pieną sumažėjo apie 58 milijonus litų, šiemet gali kristi dar apie 130 milijonų. Tiesa, kaip teigė Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto direktorius dr. Donatas Stanikūnas, šios bėdos būdingesnės stambiesiems ūkininkams. Esą jie į pieno gamybą investuoja daugiau lėšų negu kelias karves laikantys smulkesnieji ir vidutinieji ūkininkai. Kelias dešimtis ar daugiau galvijų turintiems ūkininkams nemažai kainuoja mechaninio melžimo ir kitos įrangos priežiūra bei eksploatacija, elektra, pastatų išlaikymas ir kt. Smulkesniesiems ūkininkams daug įrangos nereikia, mažiau ir kitų išlaidų, todėl ir pieno gavybos savikaina esanti mažesnė. Tačiau vargu ar jiems džiugu gauti už pieną tokius menkus centus, kurie nepadengia gamybos išlaidų.

Kur pažadėtieji milijonai?

Neseniai Lietuvos žemės ūkio rūmuose įvykusiame Lietuvos žemdirbių susirinkime buvo plačiai kalbėta apie tų pinigų paieškas ir gavimą. Į susirinkimą buvo pakviesti Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Gintautas Kniukšta, ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis, finansų ministrė Dalia Grybauskaitė. Bet neatvyko nė vienas. Kai kas turėjo išvykti į užsienį, kai kas buvo užsiėmęs kitais neatidėliotinais reikalais, o Ministras Pirmininkas bei Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas pareiškę, kad jie jau viską šiuo klausimu yra pasakę ir daugiau nieko neturį ko pridurti. Tad vykti į susitikimą su žemdirbiais būtų kone laiko gaišimas... Tikrai, ar Vilniaus valdininkai galėjo dar ką nors pažadėti, negu jau buvo pažadėta.
O pažadų būta. Neseniai Vilniuje įvykusiame žemdirbių protesto mitinge kaip tik Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas G.Kniukšta pranešė, kad žemdirbiams bus papildomai skirta 140 milijonų litų. Vėliau jis aiškino, kad šio skaičiaus neprasimanęs, o rėmęsis atitinkamais dokumentais. Deja, matyt, Seimo narys nepasidomėjo, kaip vykdomas šalies biudžetas, ar yra realios galimybės tokią sumą iš kokių nors fondų paimti. Vyriausybės vadovas A.Brazauskas patikslino, kad tiek pinigų tikrai nėra iš kur gauti. Tiesa, vis dėlto gal duosią 50 milijonų. Bet, kaip sakė kaimo žmonės, tai – ne sprendimas - reikėtų nors tiek, kiek buvo žadėta. Birželio 10–ąją biudžetas bus peržiūrėtas, tad gal dar kas pasikeis... Bet žemdirbiai pažadais jau netiki. O nurėžti lėšas nuo sveikatos apsaugos, švietimo sistemų būtų nežmoniška. Tad gal neatsitiktinai Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas neseniai išreiškė nepasitikėjimą Seimo Kaimo reikalų komiteto veikla ir pasiūlė jo vadovui G.Kniukštai atsistatydinti. Bet šis to nepadarė. Užtat žemdirbių susirinkime buvo pasiūlyta atsistatydinti žemės ūkio ministrui J. Kraujeliui. Naivu būtų manyti, kad jis tai padarys. Susirinkimo dalyviai pasiūlė negaištant surengti protesto akcijas ir blokuoti kelius į kai kurias pasienio muitines, Klaipėdos oro uostą.
Į tribūną vienas po kito pakilę Vyriausybės patarėjas žemės ūkio klausimams (beje, buvęs Žemės ūkio rūmų darbuotojas) Vidmantas Butkus ir Žemės ūkio ministerijos sekretorius Jonas Panomariovas sakė, kad Vilniuje žemdirbių problemos yra gerai žinomos, esą jos aptarinėjamos, ieškoma būdų joms išspręsti. Jie patarė susilaikyti nuo protesto akcijų, o ieškoti kitos išeities. Beje, J.Panomariovas pareiškė, kad pieno gamyba esanti ne tik ne nuostolinga, o netgi... pelninga. Tai žemdirbius galutinai papiktino. Susirinkimo dalyviai nušvilpė garbiuosius svečius ir pasiūlė jiems grįžti ten, iš kur atvykę. Svečiai, susirinkusiems šurmuliuojant, salę paliko. Žodžiu, buvo išprašyti.
Kalbėję šalies regionų atstovai sakė, kad jų kraštų ūkininkai yra pasirengę blokuoti kelius, nelaukdami, kol Vyriausybė apsvarstys susidariusią sunkią padėtį šalies kaime ir suras galimybių jai taisyti. Leidimai mitingams buvo gauti. Tiesa, čia gali iškilti kai kurių keblumų. Mat leidimai gauti mitingams, bet ne kelių blokadai. Ne viename strategiškai svarbiame kelyje sutriktų eismas, nukentėtų verslininkų, kitų žmonių interesai. O jie dėl sunkios žemdirbių padėties niekuo dėti. Lietuvos policija kelių blokadai jau buvo pasirengusi.

„Galo su galu sudurti negaliu...“

Protesto mitingai vyksta jau nuo pirmadienio. Nors ne vienas politikas sakė, kad tai ne pati veiksmingiausia priemonė sunkiai žemės ūkio padėčiai taisyti, tačiau kaimo žmonės Vyriausybės pažadais jau nusivylė ir jais nebetiki. Štai Kalvarijos turgaus aikštėje susirinko apie tūkstantį kaimo, kitų socialinių sluoksnių žmonių. Mitinge dalyvavęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas J. Ramonas sakė, jog svarbiausia kaimo žmogui, kad jam už jo pagamintą žemės ūkio produkciją būtų atlyginta deramai, jog ne valstybės parama yra svarbiausia. Ne itin pasidžiaugta Ministro Pirmininko pažadėta 50 milijonų litų parama - jos užtektų gal iki rugsėjo ar spalio mėnesio. Mitinguotojai piktinosi pasigyrimais, kad ekonomika šalyje esą labai sparčiai kylanti, tik kažkodėl žemdirbių tas pakilimas nepasiekiąs.
Plakatuose buvo parašyta: “Galo su galu sudurti negaliu, nors dieną naktį ariu”, “Algirdas Mykolas Brazauskas - stambaus skurdo garantas” ir kt. Ne viskas buvo etiška ir korektiška. Dar gerai, kad nebuvo susistumdymų, keiksmų, kitokios neapykantos ir piktumų. Aplinkui buvo nemažai policininkų...
Į mitingą Kalvarijoje buvo susirinkę ne vien aplinkinių vietovių gyventojai, bet ir žemdirbiai iš Dzūkijos, Prienų, Kauno, kitų rajonų ūkininkai, žemės ūkio bendrovių atstovai. Jau minėtame Žemės ūkio rūmų susirinkime kone visą laiką buvo kalbėta vien apie pieno gamintojų bėdas, tik vienu kitu žodžiu užsiminta apie kitas žemės ūkio šakas. Mitinguose Kalvarijoje ir kitur reikalauta padidinti grūdų, mėsos, kitų žemės ūkio produktų supirkimo kainas.
Protesto akcijos vyko prie muitinių Klaipėdos, Joniškio, Pasvalio rajonuose. Nepatenkinti mažomis pieno ir kitomis žemės ūkio produkcijos supirkimo kainomis protestuotojai pagrasino imtis ir kelių blokados. Jie suvažiavo su žemės ūkio technika ir pagrasino jos suvežti dar daugiau. Trečiadienį prie Kalvarijos, Saločių muitinių ir Klaipėdos oro uosto susirinkę žemdirbiai pradėjo kelių blokadą. Marijampolės rajono ūkininkai užblokavo kelią 10 km iki Kalvarijos muitinės. Tai paralyžiavo visą transporto eismą. Kalviuose žemdirbiai nutarė atidėti protesto akciją iki birželio mėnesio, kol Seimas persvarstys biudžetą. Protestuotojai sakė nebiją galimų nuobaudų, sankcijų, kurias grasino taikyti šalies policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Jiems nesą ko prarasti, nes, šiaip ar taip, jų laukia bankrotas.

Benjaminas ŽULYS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija