Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ultimatumai ir pažadai

Pagrindinis žemdirbių protesto akcijų organizatorius Žemės ūkio rūmų pirmininkas J.Ramonas, praėjusią savaitę pareiškęs, kad atsistatydina iš Prezidento visuomeninio patarėjo pareigų, esą suprasdamas, kad dabartinėje situacijoje aktyvi veikla žemdirbių savivaldoje tam tikra prasme neparanki Prezidentui, pasijuto „pervargęs“ ir atsidūrė Kauno medicinos universiteto Kardiologijos klinikoje. Nežinoma kryptimi kažkur išvyko iš Lietuvos ir kita streikų bei blokadų organizatorė Ūkininkų sąjungos pirmininkė G.Staliūnienė. Premjeras A.Brazauskas, pasikvietęs pieno perdirbėjų įmonių vadovus, pažadėjo jiems skirti 50 mln. litų, kad išlaikytų vidutinę pernykštę pieno supirkimo kainą – po 39 centus už kilogramą. Tačiau žemdirbių atstovai reikalauja vasaros metu už pieno kilogramą mokėti 65 centus, o žiemą – 75 centus – tokia supirkimo kaina, pasak žemdirbių, dengtų pieno gamybos savikainą. Žemdirbių delegacijos atstovai, apsilankę pas Premjerą, pareiškė, kad iš Premjero kabineto išėjo nieko konkretaus nesulaukę. Dėl galimos magistralinių kelių blokados prezidentas R.Paksas jau nuo pirmadienio ragino žemdirbius atsisakyti kraštutinių priemonių ir sėsti prie derybų stalo.
Seimo opozicinių frakcijų atstovai, pasinaudodami susidariusia situacija, siūlo įvairius problemos sprendimo variantus. Ypač aktyvūs K.Bobelio krikščionys demokratai, kurių atstovai pareiškė visiškai pritariantys valstiečių reikalavimams, ragino Vyriausybę įvesti tikslias pieno supirkimo kainas ir boikotuoti „VP Market“ parduotuves, kurios esą labiausiai skurdina ir apiplėšinėja žemdirbius (maisto produktams uždeda iki 100 proc. prekybinius antkainius, už parduotą produkciją atsiskaito po keleto mėnesių, taiko įvairiausius papildomus diskriminuojančius mokesčius). Nesugebėdami atsispirti prekybininkams, perdirbėjai pigiau supirkinėja žemės ūkio produkciją. Pasak Krikščionių demokratų valdybos pirmininko P.Gražulio, blokuojant kelius, kaip daro žemdirbiai, nukenčia niekuo dėtos dėl žemų pieno supirkimo kainų transporto įmonės. Krikščionys demokratai kviečia Lietuvos gyventojus konsoliduotis su žemdirbiais ir boikotuoti „maksimas“ bei prekes pirkti kitose parduotuvėse. Jie taip pat primena, kad Vyriausybė ir Seimas abejingai reagavo, kai „VP Market“ susigrąžino iš valstybės biudžeto 76 mln. litų, priklausiusių žemdirbiams.
Laukdama galimų magistralinių kelių blokadų, policija jau iš anksto pasirengė, remdamasi galiojančiais įstatymais, užtikrinti viešąją tvarką. Primenama, jog už riaušes bei nepaklusnumą policijos pareigūnams gresia atsakomybė iki penkerių metų kalėjimo. Nežiūrint į tai, trečiadienį žemdirbiai pradėjo vykdyti kai kurių kelių ir muitinių blokadą

P.K.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija