Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Raudondvario pilies pašonėje

Raudondvario bibliotekos skaitytojams D.Biseto pasakų herojus vaidina vaikų dramos studijos „Aitvaras“ jaunieji aktoriai

L.SIMONAVIČIAUS nuotrauka

Balandžio 23-30 dienomis Lietuvos bibliotekų skaitytojai jau trečią kartą buvo pakviesti į Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginius.
Raudondvario bibliotekos (Kauno r. savivaldybės Viešosios bibliotekos filialas) veikla neapsiriboja tik skaitytojų informacinių poreikių tenkinimu, visuomenės informacinės kultūros ugdymu. Kuriama paslaugų sistema, atsižvelgiant į bendruomenės poreikius. Taigi ir Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai buvo skirti visoms bibliotekos skaitytojų grupėms. Buvo parengtas reklaminis plakatas, atspindintis bibliotekos tikslus, tradicinę ir netradicinę bibliotekos veiklą, nužymintis tolesnės sėkmingos bibliotekos veiklos kryptis.
Balandžio 23 dieną mažuosius skaitytojus Raudondvario biblioteka ir vaikų dramos studija „Aitvaras“ (vadovė A.Remeikienė) pakvietė į susitikimą su Donaldo Biseto pasakų herojais. Biblioteka įsikūrusi Raudondvario pilyje, todėl graži parko aplinka sąlygoja įvairias renginių formas. Šįkart pirmieji pavasario žiedai, žaluma pritraukė į parką būrį vaikų, besidžiaugiančių šiltomis dienomis. O ančiukai (D.Biseto pasakų herojai) paįvairino jų laisvalaikį.
Kitą popietę į Raudondvario biblioteką rinkosi žmonės, neabejingi liaudies kultūrai, jos papročiams. Juolab kad jau penktus metus bibliotekos veikla glaudžiai susijusi su etnokultūra. Bibliotekoje komplektuojama beveik visa kasmet išleidžiama etnoliteratūra, vyksta įvairios tautodailės parodos, folkloro renginiai. Į šiai tematikai skirtą popietę atvyko kaimyninės Kulautuvos kultūros centro etnoklubas „Vovingė“. Klubo įkūrėjas etnospecialistas Algirdas Svidinskas - ne tik šio klubo „galva“, bet ir poezijos knygelės „Buvau ir būsiu“ autorius, kelių garsajuosčių, dainuojamosios poezijos festivalių „Akacijų alėja“ organizatorius, naujų idėjų „generatorius“. Vovingiečiai atvyko į Raudondvarį ne tik su dainomis ir šokiais, bet atvežė ir senovinių muzikos instrumentų parodą. Renginio lankytojai išvydo ir išgirdo dar nematytų instrumentų: citrą, originalią latvių mandoliną, Štainerio smuiką, Honerio ir Peterburgo armonikas bei unikalų A.Svidinsko ir S.Buloto sukonstruotą ir pačių pagamintą boselį, skirtą kanklėms pritarti. „Vovingė“ padovanojo bibliotekai Aliaus Kuašo pagamintas suvenyrines kultuvėles, kaip bendros gyvosios tradicijos puoselėjimo simbolį.
Balandžio 28 dieną bibliotekoje vyko jaunųjų kūrėjų vakaras. Raudondvario gimnazijos lituanistės Z.Orantienė, D.Germanienė, A.Šidlauskienė ir L.Vėbrienė supažindino su jaunųjų kūrėjų konkursais, kuriuose dalyvavo Raudondvario gimnazijos moksleiviai.
Kauno „Santaros“ gimnazijoje vykusiame respublikiniame gimnazijų kūrėjų konkurse Raudondvario gimnazijos moksleivė A.Taurinskaitė (mokyt. D.Germanienė) pripažinta geriausia miniatiūrų kūrėja. Kovo 7 dieną Raudondvario gimnazijoje vykusiame Kauno apskrities jaunųjų kūrėjų konkurse, skirtame Vlado Dautarto literatūrinei premijai laimėti, laureatais tapo Inga Belazaraitė, Reda Mačiulytė, Austa Mackonytė, Emilija Paliulytė (mokyt. A.Šidlauskienė), A.Taurinskaitė ir J.Ringytė (mok. D.Germanienė), M.Milbutaitė (mokyt. Z.Orantienė)
Balandžio 30 dieną Maironio lietuvių literatūros muziejuje surengtame respublikiniame konkurse dalyvavo daugiausia jaunųjų literatų – 127 autoriai. Iš Raudondvario gimnazijos laureatais tapo moksleivės Laura Pociūtė ir Emilija Paliulytė.
Po mokytojų pasisakymų jaunieji kūrėjai skaitė savo kūrinius, dalijosi mintimis, kas juos jaudina ir žavi. Klausytojai artimai bendravo su gimnazijos mokytojais ir moksleiviais, linkėjo jauniesiems literatams sėkmės ir naujų kūrybinių polėkių. Skirstėsi tardami: „Iki kito pavasario“.
Nacionalinės bibliotekų savaitės metu bibliotekos skaitytojams pristatytos dvi naujos parodos. Tai raudondvarietės Albinos Stravinskienės rankdarbių ir Raudondvario mokyklos-darželio 4a klasės (mokyt. V.Kovienė) mokinių piešinių ir darbelių liaudies meno tema parodos. A.Stravinskienės kruopščiai, įvairia technika atlikti rankdarbiai sužavėjo daugybę bibliotekos lankytojų, taip pat pritraukė ir naujų skaitytojų. Atėjęs pažiūrėti parodą ne vienas išėjo nešinas laisvalaikiui skirta knyga.

Milda JONELIŪNIENĖ,
Audra SIMONAVIČIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija