Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gyvenimo dvasios karalystė
Su Roberto Keturakio romanu „Kulka Dievo širdy“

Kol pokario kovos neišsklaidė betarpiškas liudytojų realumas, kol intelektualai neapraizgė romantikos šydu, ji atmintyje skaudus, bet ir slogus laikotarpis. Į tą žiaurių pasaulį dabar galima atsigręžti kartu su rašytojo Roberto Keturakio mintimis. Sunku patikėti, kad tame pasaulyje yra tokia plati jausmų ir minčių gama. Jo romanas „Kulka Dievo širdy“ mąstančiam žmogui tarsi bestseleris.
Vienaip knygos herojų, jo mintis suvoks turintys asmeninių prisiminimų ir išgyvenimų, kitaip jaunuoliai, kuriems romanas panašus į jaunojo kovotojo - laisvės gynėjo dvasios filosofinį traktatą. Bet tai ir romanas, nes gyvenimo kovoje išlieka žmogiškoji jausmų gama, prasiskverbia jautrūs meilės jausmai. Vyresniesiems čia aibė reminiscencijų. Tai įaudrina prisiminimus, praplečia įvykių erdvę. Autoriaus mintys lyg pakilimo platforma, kad, atitrūkęs nuo teksto, imtum mąstyti savomis. Jis meistrišku vaizdų perteikimu ir apmąstymų gelme tam ir provokuoja skaitytoją. Įvykių grandinė susiliečia su savo paties patirtimi taip glaudžiai, kad nubudęs naktį vertiesi ant kito šono ir nebežinai, kieno ji iš tiesų. Romane užkoduota tai, kas praėjusio amžiaus viduryje buvo patirta, suvokta ir tebėra gyva.

Pokario gyvenimo reminiscencijos

Rūsti pokario realybė atsiveria keletu kovinių epizodų. Kokie jie vaizdingi! O kartu atkaklumo ir narsos pasaulis, sudievintas drama, – aukotis tėvynei. Ne mažiau atkakli fatališka gynyba priešo žabangose - auka tėvynei, kurią vadiname motina ir mylimąja.