Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ar leisime Lietuvoje įsitvirtinti oligarchinei diktatūrai?

Daugelis politologų neabejojo, kad V.Uspaskich be didelio vargo surinks 300 tūkst. parašų dėl jo sumanyto referendumo. Ir visiškai nesvarbu, kad tuos parašus rinko 1500 rinkikų, kuriems mokama po du litus už kiekvieną parašą. Svarbu, kad tuos parašus rinkdami jie melavo, apgaudinėjo patiklius Lietuvos žmones, esą tie parašai už stojimą į Europos Sąjungą arba už jų gausimus produktus iš ES. (I.Vėgelytė. Žinios iš Seimo// Tremtinys. 2003 05 08).
Gegužės 10-11 dienomis suįžūlėjusius V.Uspaskich referendumo rinkikus nuo rinkimų apygardų būstinių net su policija teko vaikyti. Kantrybė trūko net V.Uspaskich globėjui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui. Jis pagaliau pripažino, kad V.Uspaskich surengtas parašų rinkimas dėl referendumo kaip tik gegužės 10-11 dienomis, kai Lietuvos žmonės balsavo už savo ateitį Europoje, įnešė didelės sumaišties. „Buvo vietų, kuriose jo parašų rinkėjai, gavę, o gal nusipirkę mažiau raštingo žmogaus parašą, paleisdavo jį namo, sakydami, kad tokiu būdu jis jau dalyvavo referendume dėl Europos Sąjungos“, - pabrėžė A.Paulauskas. Jis tai pat pažymėjo, kad paties V.Uspaskich aiškinimai, jog savo veiksmais jis nepažeidė įstatymų, yra „šventvagiški“.
Tik kodėl Seimo Pirmininkas, jau suvokęs, kokį paukštį pratempė į Seimą, ir pavedęs jam rūpintis visa Lietuvos ekonomika, jo nenukenksmina? Kodėl prieštaravo jo pašalinimui iš Ekonomikos komiteto pirmininko pareigų?
Kas vadovauja socialliberalų partijai - Artūras Paulauskas ar V.Uspaskich, jeigu tos partijos nariai vykdo ne Seimo Pirmininko, o V.Uspaskich valią? Kada ir ar bus pašalintas iš partijos V.Simulikas ir jo pavaldiniai Šiauliuose, rinkę V.Uspaskich referendumui parašus ES referendumo dienomis?