Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ar leisime Lietuvoje įsitvirtinti oligarchinei diktatūrai?

Daugelis politologų neabejojo, kad V.Uspaskich be didelio vargo surinks 300 tūkst. parašų dėl jo sumanyto referendumo. Ir visiškai nesvarbu, kad tuos parašus rinko 1500 rinkikų, kuriems mokama po du litus už kiekvieną parašą. Svarbu, kad tuos parašus rinkdami jie melavo, apgaudinėjo patiklius Lietuvos žmones, esą tie parašai už stojimą į Europos Sąjungą arba už jų gausimus produktus iš ES. (I.Vėgelytė. Žinios iš Seimo// Tremtinys. 2003 05 08).
Gegužės 10-11 dienomis suįžūlėjusius V.Uspaskich referendumo rinkikus nuo rinkimų apygardų būstinių net su policija teko vaikyti. Kantrybė trūko net V.Uspaskich globėjui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui. Jis pagaliau pripažino, kad V.Uspaskich surengtas parašų rinkimas dėl referendumo kaip tik gegužės 10-11 dienomis, kai Lietuvos žmonės balsavo už savo ateitį Europoje, įnešė didelės sumaišties. „Buvo vietų, kuriose jo parašų rinkėjai, gavę, o gal nusipirkę mažiau raštingo žmogaus parašą, paleisdavo jį namo, sakydami, kad tokiu būdu jis jau dalyvavo referendume dėl Europos Sąjungos“, - pabrėžė A.Paulauskas. Jis tai pat pažymėjo, kad paties V.Uspaskich aiškinimai, jog savo veiksmais jis nepažeidė įstatymų, yra „šventvagiški“.
Tik kodėl Seimo Pirmininkas, jau suvokęs, kokį paukštį pratempė į Seimą, ir pavedęs jam rūpintis visa Lietuvos ekonomika, jo nenukenksmina? Kodėl prieštaravo jo pašalinimui iš Ekonomikos komiteto pirmininko pareigų?
Kas vadovauja socialliberalų partijai - Artūras Paulauskas ar V.Uspaskich, jeigu tos partijos nariai vykdo ne Seimo Pirmininko, o V.Uspaskich valią? Kada ir ar bus pašalintas iš partijos V.Simulikas ir jo pavaldiniai Šiauliuose, rinkę V.Uspaskich referendumui parašus ES referendumo dienomis?
Vardan Seimo ir partijų prestižo, smukusio iki minimumo, ar nereikėtų šalinti iš partijų žmonių, nusižengusių partijos drausmei, su „vilko bilietais“ - be teisės perbėgti į kitą partiją? Susikompromitavai - ir drožk iš politikos! Tik taip bus sutramdytas politinis chuliganizmas, kurio socialliberalų partijoje yra daugiausia.
Kad V.Uspaskich referendumas oligarchui ir Rusijai yra labai svarbus, rodo tai, kad jam pinigų negailima - didžiuliai užsakomieji straipsniai visuose dienraščiuose, parašų rinkikų armija, dešimtys televizijos laidų ir t.t.
Prieš pinigus galima atsispirti, prieš labai didelius - ne. Tą liudija „Kreipimasis į žmones demokratijos labui“. 1940 metais „demokratiją“ Lietuvai Rusija atnešė ant durtuvų, dabar V.Uspaskich ją siūlo už pinigus. Tą pačią, ne kitokią. Rusijos imperializmas kitos demokratijos nemoka - tik durtuvų ir tankų.
Siekdamas savo tikslo, V.Uspaskich pasirinko patį skaudžiausią Lietuvos žmonėms metodą - keikia visus politikus iš eilės, „nuskurdinusius Lietuvą“ (matote, koks patriotas!).
Tik kažin kas Lietuvą nuskurdino? Ar ne dabartiniai oligarchai, uždarę gamyklas ir išvarę tūkstančius žmonių į gatvę, o jų uždirbtą turtą pasisavinę? Kalbama, kad dabartinėje Lietuvoje turime jau 800 milijonierių. Iš kur jie atsirado? Ar tik ne iš Lietuvos žmonių skurdo ir ašarų, iš jų skriaudų? Jie gerai perprato marksistinę tezę: „Materija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta“. Jeigu nori turtėti, reikia iš kažko atimti. Jei neatiduoda - klasta išvilioti... arba nudobti, kaip Klaipėdoje buvo nudobtas Paliakas.
Mūsų santaupos ir visas valstybinis turtas, užgyventas sovietmečiu, mums už darbą sumokant grašius, - niekur nedingo. Jis nusėdo oligarchų kišenėse. Ar kas girdėjote, kad jie būtų įsteigę nors vienerius globos namus? Nors vieną mokyklėlę ar vaikų darželį?
Ką padarė Lietuvos žmonių labui V.Uspaskich? Sako, savo įmonėse įdarbino lietuvius? Bet kiek jis jiems moka? Mūsų žmonės jam savo prakaitu daugina turtus ir didina jo pelną.
Surengė Kėdainiuose centinių „ledų lietų“. Ar ne per brangiai už tą „ledų lietų“ jam sumokėta, išrinkus jį į Seimą? Taip buvo jam suteikta tribūna, iš kurios jis griauna mūsų valstybės pamatus, nori atimti mūsų laisvę ir nepriklausomybę.
O ką jis padarė Lietuvai? Tik ją apvogė - nemokėdamas mokesčių už savo milijoninį verslą klastingai savo sukurptoje įmonėje „Jangila“. Jis pats pirmasis, pasinaudojęs savo aukšta tarnybine padėtimi, pasinaudojo ir ES SAPARD milijonais. Tikisi, kad, po referendumo pakeitęs Lietuvos rinkimų modelį, į Seimą susodins savo statytinius ir pasiglemš visus pinigus, ateisiančius iš Europos Sąjungos… Ir taps visagaliu Lietuvos gubernatoriumi, dirbančiu Rusijos naudai.
Neatsitiktinai, komunistams laimėjus rinkimus, finansuojant V.Uspaskich ir kitoms Rusijos firmoms bei užėmus aukščiausius valdžios postus, į Lietuvą kasmet įvažiuoja dešimt tūkstančių užsieniečių (2001 metais Lietuvoje teisė nuolat gyventi buvo suteikta 9764 užsieniečiams ir asmenims be pilietybės). (Kodėl socialdemokratai nori suteikti savivaldos rinkimų teisę ne tik ES valstybių piliečiams? // Lietuvos aidas. 2002 02 12).
Apie atvykėlius neskelbiama jokia informacija. Kas gali paneigti, kad tarp jų didžioji dalis nėra Rusijos kariškiai ar pakeitusios pavadinimą KGB darbuotojai? Ir visa tai daroma su V.Uspaskich ir aukščiausių Lietuvos pareigūnų žinia.
Kaip rašo žurnalistas Jonas A.Patriubavičius, „Rusija Lietuvai daro milžinišką įtaką - ir ekonomikoje, ir politikoje. Vyksta Lietuvos finliandizavimas (finliandizacija). Tokį politinės įtakos modelį Sovietų Sąjungos valdžia buvo pritaikiusi Suomijai (iš čia ir termino pavadinimas). Finliandizacija - tai šalies pajungimas savo interesams ekonominėmis ir žvalgybinėmis priemonėmis“ (J.A.Patriubavičius. Euroskeptikai: mažiau yra daugiau// Laisvas laikraštis. 2003 05 8-22).
Tik būdama ES nare, Lietuva galėtų atsispirti galingam Rusijos spaudimui priimti tą ekonomikos vystymo modelį. Jeigu jos žmonės supras, kad finliandizacijos grėsmė išlieka…
O dėl V.Uspaskich - visa jo veikla Lietuvoje yra nukreipta į Rusijos gerovę. Ten pastatė cerkvę, o gal ir kelias. Ten jis garbinamas ir laikomas herojumi. Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vadovai apdovanojo jį Šv.Vladimiro, Šv.Danilo ordinais, Šv.Mikalojaus statulėle (Kas yra kas Lietuvoje? 2000. V.,2002. P.692).
Nusipirko keturis butus Maskvoje, matyt, nei savo ateities, nei savo gyvenimo Lietuvoje neplanuoja. Ten jo dvasinė tėvynė. Atlikęs jam pavestą užduotį, neabejotinai į ją sugrįš.
O šiuo metu Lietuvos žmonės yra nusipelnę žinoti daugiau apie Lietuvos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininką, Europos reikalų komiteto narį, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidentą (prieš kelias dienas iš šio posto jis atsistatydino - red.), Lietuvos moterų krepšinio lygos prezidentą, Kėdainių „Atžalyno“ vidurinės mokyklos ekonomikos klasės kuratorių V. Uspaskich.
V.Uspaskich gimė 1959 m. liepos 24 d. Pesočnyje kaime, Archangelsko srityje, Rusijoje. Ką jis veikė Rusijoje, istorija tyli. Taip pat istorija tyli, kokiais tikslais, su kokiais uždaviniais ir kada V.Uspaskich atvyko į Lietuvą. Galima tik spėlioti, kad jo atvykimas į mūsų šalį yra susijęs su Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės atgavimu apie 1990-1991 metus. Jo biografija minėtame žinyne „Kas yra kas Lietuvoje?“ prasideda tik jo dukters Lauros gimimu 1993 metais. 1993-iaisiais V.Uspaskich baigė Maskvos liaudies ūkio instituto Ekonomikos fakultetą; 1999 metais - KTU magistrantūrą, nuo 2000-ųjų studijuoja KTU doktorantūroje. 1993-1996 metais - UAB „Vikonda“ direktorius, 1996-2000-aisiais - koncerno UAB „Vikonda“ prezidentas, nuo 2000-ųjų - Lietuvos Respublikos Seimo narys, Arvydo Juozaičio „Santarvės“ fondo laureatas (Kas yra kas Lietuvoje? 2000.V., 2002. P.692).
Amerikietis Teris Klarkas, stebintis politinius įvykius Lietuvoje, teigė, kad Lietuvos ekonominė padėtis socialdemokratų, ypač A.Brazausko Vyriausybės dėka, darosi labai panaši į Rusijos. Čia, kaip ir ten, stengiamasi užkirsti kelią rimtoms Vakarų įmonėms (kaip tai padaryta Kaune - O.V.), o žmonėms aiškinama, kad Vakarų kompanijos čia ateina plėšti, griauti, išnaudoti. Todėl Lietuvos oligarchai, tokie kaip V.Uspaskich, daro viską, kas įmanoma, kad Lietuvoje, kaip ir Rusijoje, būtų suformuota oligarchinė sistema. Todėl politiniame gyvenime daug intrigų. Ir socialdemokratai kaip įmanydami blokuoja Vakarų kapitalo atėjimą, „kad normalios kompanijos negalėtų sudaryti konkurencijos vietinėms firmoms“ (K.Petrauskis.Oligarchijos daigai // Veidai. - 2001 06 21-27; cit. XXI amžius. - 2001 06 27).
V.Uspaskich laimėjus referendumą, išsipildytų jo žodžiai, kad „Lietuvą galima valdyti referendumais, reikia sukurti tik parašų rinkimo mechanizmą“. Dabar tas mechanizmas jau sukurtas, belieka tik referendumą laimėti ir atverti kelią oligarchinei diktatūrai, galinčiai kelti daug problemų bendraujant su Europos Sąjunga, o Seimą padaryti oligarcho V.Uspaskich kišenine nuosavybe.
Kaip rašė prof. Vytautas Landsbergis, tada „…klausysi - būsi mano Seime, o jei neklausysi - nebūsi!.. Čia yra V.Uspaskich siekio grėsmė ir esmė“. (V.Landsbergis. Iš Seimo, dar ne seimelio // Tremtinys. 2003 03 13, p.3).
Demokratija, valdoma iš dviejų įstaigų Vilniaus aikštėse - dar funkcionuoja. Kai ją valdyti pradės V.Uspaskich Seimas iš trečiosios Vilniaus aikštės - ji nustos funkcionuoti. Atsiras nauja politinė realija - oligarchinė diktatūra, tarnaujanti Rusijai.

Prof. Ona VOVERIENĖ
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija