Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kaunas parodoje - įspūdingas

Parodą atidaro ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas (centre) ir Kauno miesto mero pirmasis pavaduotojas Kazimieras Starkevičius

Parodos lankytojus sutinka Kaimo turizmo asociacijos prezidentė Regina Sirusienė

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Plėtros galimybės

Kaunas ne kartą buvo kritikuojamas, kai kuriomis progomis ir pasišaipoma, esą jis kone provincija, kad jį savo ekonomine, kultūrine veikla lenkia ne vien sostinė Vlnius, bet ir Klaipėda. Esą kauniečiai nesugeba pritraukti solidžių verslininkų, investuotojų iš užsienio, tai atsiliepia miesto biudžetui, bendram įvaizdžiui.
Kauniečiai nutarė tarsi paneigti tokius gandus bei spėliones. Miesto šeimininkai Parodų centre surengė tradicinę verslo, mokslo, kooperacijos, kultūros ir švietimo parodą „Kaunas 2003“. Tradicinę todėl, kad tai jau trečioji tokia paroda, savo užmojais, apimtimis pranokusi dvi ankstesniąsias. Kaip sakė renginio organizatoriai, parodos tikslas - sudaryti galimybę pirmiausia Kauno miesto įmonėms eksportuoti ir parduoti savo produkciją ir paslaugas, parodyti kooperacijos galimybes. Lankytojai iš Lietuvos ir užsienio susipažino su plačia miesto specifika - unikaliais gaminiais, aukšta įvairių technologijų, produkcijos bei paslaugų kokybe. Parodoje buvo siekiama pritraukti bei viešinti mokslo, švietimo įstaigas, parodant jų ryšį su verslu, suteikti Kauno įmonių specialistams informaciją apie vietinę ir Europos Sąjungos paramą.
Parodoje dalyvavęs ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas atkreipė dėmesį į Kauno galimybes sparčiau augti, tobulėti, pasinaudoti ES struktūriniais ir kitais fondais. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas prof. Mečislovas Rondomanskas akcentavo, kad Kaunas turi didelį studijų bei mokslo potencialą. Čia veikia ne vienas universitetas, kitos aukštosios mokyklos, mokslo tyrimo institutai, projektavimo organizacijos - tai esančios didelės pajėgos miesto plėtrai. Tik kauniečiai ne itin aktyviai tuos pajėgumus išnaudojantys. Šioji paroda turėtų atkreipti dėmesį į miesto ateitį. Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys parodos lankytojams kalbėjo, kad mes įpratome iš Vyriausybės, kitų struktūrų nuolat prašyti pinigų, įvairių lengvatų, kad vis verkšlename dėl vienokių ar kitokių keblumų. „Tai - ne išeitis. Visas materialines, socialines vertybes turime susikurti savo pastangomis“, - sakė žymus pramonininkas, vienas turtingiausių Lietuvos žmonių. Mintimis apie miesto plėtrą, bendradarbiavimą su užsienio šalių firmomis pasidalijo miesto mero pirmasis pavaduotojas Kazimieras Starkevičius, kai kurių asociacijų vadovai. Aktyviau su Kauno verslininkais, mokslo, kultūros darbuotojais nusiteikę palaikyti ryšius Suomijos pramonininkai, kitų sričių atstovai. Apie tai kalbėjo Suomijos ambasados antrasis sekretorius Kalle Kankaanpaa. (Vėliau buvo iškilmingai atidarytas šios šalies stendas.) Parodoje dalyvavo net devynios įmonės iš Suomijos Lahti regiono, taip pat įmonės iš Ukrainos, Baltarusijos. Ukrainiečiai mūsiškiams ir kitiems verslininkams bei gamintojams siūlė chemijos produktų, žemės ūkio mašinų, ūkio prekių, indų, dyzelinių variklių detalių, baldų, atominės elektrinės aparatūros, raketų, kosmoso įrangos valdymo prietaisų. Minskiečiai demonstravo antikorozines medžiagas statybos, metalo, automobilių pramonėms, kitus eksponatus. Suomiai dar domėjosi studentų mainais, pjaustymo lazeriais, tehnologijomis, ieškojo partnerių plastikinių žaliavų perdirbimo sektoriui, siūlė savo sukurtas konvejerių sistemas, šildymo įrangos, kitko.

Eksponatų gausa

Savaime suprantama, daugiausia savo produkcijos pavyzdžių demonstravo Kauno miesto įmonės, bendrovės, šio to buvo ir iš aplinkinių vietovių, Vilniaus. Net penktadalį parodos ekspozicijos užėmė statybos sektorius, 9 proc. - paslaugos, 8 proc. - lengvoji pramonė, 6 proc. - turizmas ir laisvalaikis, tiek pat - maisto ir gėrimų pramonė, 5 proc. - akademinis sektorius ir kt. Iš viso parodoje dalyvavo 158 organizacijos. Palyginimui galima pasakyti, kad pirmojoje miesto parodoje 2001 metais dalyvavo 123 organizacijos, antrojoje praėjusiais metais – 144-ios, taigi aktyvumas didėja. Šiemet žymiai didesnis ir ekspozicijos plotas - nuo 2177 kv.m pirmoje parodoje iki 4500 kv.m dabar. Kiekviena parodos dalyvė veltui gavo po 6 kv.m ekspozicijos ploto. Kauno miesto savivaldybė parodai paskyrė 200 tūkst. litų.
Įvairius stiklo gaminius parodoje demonstravo Aleksoto stiklo gamintojai. Įdomios, kompaktiškos buvo daugiabučių ir privačių namų laiptinių pasikalbėjimo ir durų valdymo sistemos, naujiena - anglų kalbos mokymo moduliai, vasaros stovyklų Anglijoje, Škotijoje bei Lietuvoje programos, anglų kalbos kursai Anglijoje, Škotijoje, Maltoje, JAV - tai VšĮ „American English School“ Kauno filialo veiklos kryptys. Madingus viršutinius moteriškus drabužius - sukneles, palaidines, sijonus, kelnes, švarkus, lengvus paltus demonstravo AB „Kauno Baltija“. O kur dar statybos organizacijos, mokslo, švietimo įstaigos, auksakaliai, mėsos perdirbimo įmonės, gaminančios įvairius kiaulienos, jautienos virtus, rūkytus, vytintus produktus, daug kitų bendrovių, privačių įmonių su savo produkcija. Jaukioje specialiai šiam renginiui suręstoje klėtelėje šeimininkavo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos atstovai. Jos prezidentė Regina Sirusienė kvietė lankytojus vaišintis kvapniais sumuštiniais, šviežiomis daržovėmis, pasmaguriauti naminiu alučiu su putele. Asociacijos vadovė sakė, kad jų bendrija dalyvavo ir praėjusiose Kauno parodose. Kaip anksčiau, taip ir dabar lankytojai labai domisi poilsiu kaime, keletas čia pat užsirašė poilsiauti kokioje nors sodyboje, prie ežero, upės ar miško.
Parodoje buvo konsultuojami verslininkai, kiti lankytojai. Konferencijų salėje buvo perskaityti 35 pranešimai įvairiausiomis temomis.
Trečią, paskutinę parodos dieną buvo tradiciškai išaiškinti geriausieji eksponatai, stendai, dalyvės įmonės, jų programos. Apdovanojimus pelnė Kauno technologijos universiteto ir SPB „Kauno vandenys“ jungtinis projektas dėl Nemuno užterštumo mažinimo. Taip pat apdovanota Kauno „Atramos“ bendrovė už centrinio šildymo katilą, kiti parodos dalyviai.
Parodoje apsilankė apie 12 600 žmonių. Jos organizatoriai sakė: „Iki pasimatymo kitais metais parodoje „Kaunas 2004“!

Benjaminas ŽULYS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija