Atnaujintas 2003 m. birželio 4 d.
Nr.43
(1147)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Atmintis
Valstybė ir Bažnyčia
Aktualijos
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Aštuntoji Pažaislio vasara

Pažaislio muzikos festivalio žiūrovai

Pagrindines partijas operoje „Pajacai“ atliko
Badri Maisuradzė ir Žaklina Mabardi.
Dirigavo Gintaras Rinkevičius

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Jau aštuntą kartą Pažaislio vienuolynas atvėrė vartus muzikai, kuri, nuskambėjusi pirmajame festivalio koncerte viename gražiausių Lietuvos gamtos, meno ir architektūros kampelių, bus atliekama ir kitose Kauno miesto ir rajono bažnyčiose, muziejuose, Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno pilyje, Rotušėje, filharmonijoje, Žemaitkiemio dvare, Pociūnų aerodrome, žada pasiekti ir Plungę... Šios erdvės suteiks mums galimybę išgirsti atlikėjus iš trylikos pasaulio šalių. Be Lietuvos menininkų, festivalyje klausysimės atlikėjų iš Austrijos, Gruzijos, JAV, Vokietijos, Japonijos, Rusijos, Lenkijos, Belgijos, Šveicarijos, Italijos, Prancūzijos, Slovėnijos. Tai trys simfoniniai ir trys kameriniai orkestrai, keturi chorai ir kvartetai, trys trio ir trys ansambliai, bigbendas ir kvintetas. Diriguos vienuolika dirigentų iš JAV, Vokietijos, Japonijos, Lenkijos, Italijos, Prancūzijos ir, žinoma, Lietuvos, dalyvaus apie 80 solistų ir aktorių, numatomos penkerios premjeros. Skambės V.Kudirkos, Maironio ir K.Bradūno poezija.

Pirmasis koncertas – pirmoji premjera

Pirmasis koncertas tradiciškai vyksta Pažaislio vienuolyne. Šiais metais tai buvo R.Leonkavalio operos „Pajacai“ premjera. Ši opera Lietuvoje statoma kartą per 40 metų. Lietuvoje ji buvo pastatyta 1922 ir 1964 metais. Italų kompozitoriaus ir libretisto operos premjera įvyko 1892 m. gegužės 22 d. Milane. Tuomet dar nežymiam kompozitoriui ji atnešė pripažinimą ir pasaulinę šlovę: buvo pastatyta Berlyne, Vienoje, Prahoje, Londone, Niujorke, Buenos Airėse, Stokholme, Meksike, Bazelyje, Maskvoje.
Aštuntajame Pažaislio muzikos festivalio atidaryme, pirmąjį birželio sekmadienio vakarą, išgirdome koncertinį operos variantą. Buvo nusivylusių klausytojų, nes jie tikėjosi išvysti spalvotą sceninio judesio vaizdą, bet, manau, organizatorių pasirinkimas buvo teisingas. R.Leonkavalio opera „Pajacai“, atlikta Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (kolektyvo meno vadovas ir vyr.dirigentas Gintaras Rinkevičius) bei Kauno valstybinio choro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis), nesutrikdė vienuolyno harmonijos ir rimties, nors pačiame kūrinyje jungiasi ir persipina komedijos ir tragedijos elementai. Pagrindinei pajaco partijai atlikti pakviestas legendinis tenoras iš Gruzijos Badri Maisuradzė. Turėjome puikią progą klausytis ir australų kilmės nuostabaus soprano Žaklinos Mabardi, taip pat girdėjome mūsų solistus Vytautą Kurnicką (tenoras), Dainių Stumbrą (baritonas), Giedrių Žalį (baritonas). Dirigavo Gintaras Rinkevičius.

Neapviliantys sėkmės garantai

Tie premjeros klausytojai ir žiūrovai, kuriems dar nieko nesakė svečių solistų vardai, į koncertą ėjo pasitikėdami Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir Kauno valstybiniu choru bei jų vadovų G.Rinkevičiaus ir P.Bingelio talentais. Ir nenusivylė. Abu kolektyvai seniai mylimi ir pripažinti Pažaislio festivalio pastovių klausytojų ir visų kitų muzikos žinovų bei mėgėjų. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras scenoje debiutavo 1989 metais. Repertuaras – nuo klasikos iki šiuolaikinės muzikos. Kolektyvas dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose, gastroliuoja Europos šalyse, leidžia kompaktines plokšteles PolyGram, EMI ir kitose kompanijose. Orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas G.Rinkevičius daug dirba Lietuvoje ir užsienyje, diriguoja garsiausiose Paryžiaus, Zalcburgo, Amsterdamo, Edinburgo, Maskvos, Sankt Peterburgo salėse.
Kauno valstybinis choras, įkurtas 1969 metais, nuolat dalyvauja žymiausiuose Europos muzikos festivaliuose, koncertuoja prestižinėse salėse Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, JAV gastroliavo su dirigentu lordu Jehudu Menuchinu. Nuo įkūrimo jam vadovaujantis dirigentas prof. P.Bingelis – Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, visų Pasaulio lietuvių dainų švenčių vyriausiasis dirigentas, Pažaislio muzikos festivalių meno vadovas.

Istorinė atmintis

Pirmasis tarptautinis Pažaislio muzikos festivalis įvyko 1996 metais. Per tą laiką jis tapo žinomas Europoje ir už jos ribų, reklamuojamas tarptautiniame muzikiniame kataloge „Musical America“. Tapęs tradiciniu, sėkmingai atlaikęs tūkstantmečio virsmą, Pažaislio muzikos festivalis jau aštuntą vasarą kviečia į susitikimą su įdomiausiais Lietuvos ir užsienio atlikėjais, pasirengęs dovanoti šventę sielai. Atverkime ją muzikai...

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija