Atnaujintas 2003 m. birželio 6 d.
Nr.44
(1148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Ūkis
Nuomonės

Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gyvasis Sąjūdis

Iškilmingame Seimo posėdyje buvo paminėtos Sąjūdžio įkūrimo penkioliktosios metinės. Posėdyje kalbėjęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas negailėjo gražių žodžių Sąjūdžio nuopelnams atkuriant valstybės nepriklausomybę. A.Paulauskas aiškino, kad Sąjūdis sukūrė prielaidas Lietuvos komunistų partijai atsirasti. Jis teigė, jeigu komunistų partija nebūtų nuėjusi su Sąjūdžiu, Lietuvoje iki šiol būtų didžiausias visuomenės susipriešinimas. Buvęs Sąjūdžio pirmininkas prof.V.Landsbergis pažymėjo, kad visuomenėje stiprėja idealizmo poreikis ir todėl siūlė atgaivinti Sąjūdį.
Buvę Sąjūdžio veikėjai ir aktyvistai teigė, kad kilnius Sąjūdžio idealus užgožė savanaudiški siekiai. Poetas Justinas Marcinkevičius pavadino paradoksu tai, kad Baltijos kelyje dvasiškai ir moraliai buvome, ko gero, laisvesni nei dabar. Tada, anot jo, buvome laisvi nuo politinio ir socialinio egoizmo, nuo neapykantos, pykčio, pavydo, keršto, karjerizmo ir smurto, melo ir demagogijos bei nuo daugelio kitų juodų dalykų. Poeto teigimu, greitai bus sunku įtikinti jaunesniąją kartą, kad buvo toks Sąjūdis, kuris laisvę ir nepriklausomybę norėjo sverti ne nuosavybės gramais ar tonomis, o suvereniteto absoliutu. Poetas taip pat pažymėjo vieną iš Sąjūdžio klaidų - neužkirstas kelias ilgapirščiams ir savanaudžiams. J.Marcinkevičius kreipėsi į valdančiuosius, ragindamas „pagaliau užsiūti Lietuvos kišenes, jeigu jos dar nevisiškai ištuštintos“.
Panašiai kalbėjo ir mokslininkė Meilė Lukšienė, apgailestavusi, kad patriotizmas pavirto tuščiu barškalu, o bendražmogiškąsias vertybes išstumia nežabotas turto ir pramogų siekimas.
Sąjūdžio jubiliejaus minėjimo komisija pasiūlė Seimui apsvarstyti klausimą dėl Sąjūdžio įkūrimo dienos - birželio 3-iosios įtraukimo į Atmintinų dienų sąrašą.
Nemaža visuomenės dalis, tarp jų nemažai intelektualų, nori, kad Sąjūdis išliktų kaip idealizmo Sąjūdis. Kaip teigė žinomas teatro ir kino aktorius Algimantas Masiulis, jis dažnai lankosi provincijoje, savo gimtosiose vietose, ir mato, kaip kolchozai visiškai sudarkė lietuvio dvasią, todėl jis pritaria sąjūdžio, kuris keltų žmogaus sielą, ugdytų patriotizmą, gyvavimui.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija