Atnaujintas 2003 m. birželio 6 d.
Nr.44
(1148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Ūkis
Nuomonės

Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Siūlo pasimokyti iš istorijos

15 metų jubiliejų mininčio Sąjūdžio istorija yra pamokanti ir dabar, šiandieniniams politikams ir visuomenės veikėjams. Tuo yra įsitikinęs Tėvynės sąjungos pirmininkas, Seimo narys Andrius Kubilius. Jo nuomone, Sąjūdis buvo stiprus todėl, kad istorinio lūžio metu suformulavo ir efektyviai gynė svarbiausią Tautos siekį - iškovoti laisvę, išsivaduoti iš okupacijos. “Žmonės vienijosi aplink tokį nacionalinį interesą, aplink tokią tautinę ambiciją. Ši tautinė ambicija varė visus mus į priekį ir niekas nebuvo baisu”, - spaudos konferencijoje pasidalijo savo prisiminimais A. Kubilius.
Šis penkiolikos metų jubiliejus yra svarbus, parlamentaro nuomone, ir tuo, kad jis sutampa su svarbiausiųjų Sąjūdžio suformuluotos politinės programos tikslų pasiekimu. Sąjūdžio politinė programa, anot A. Kubiliaus, buvo iškėlusi keturis pagrindinius uždavinius: nepriklausomybė, demokratija, rinkos ekonomika ir integracija į Vakarus. “Ir paskutinis tikslas - integracija į Vakarus - yra praktiškai įgyvendintas. Partijos, gimusios iš Sąjūdžio, šią programą nuosekliai įgyvendino. Net ir kairieji nuo šios programos negalėjo nutolti - tiek stipri nacionalinė valia buvo į ją sudėta”, - pažymėjo Tėvynės sąjungos lyderis. Dabar, jo nuomone, prasideda visai naujas etapas Lietuvos gyvenime. Tai naujų galimybių etapas, kuriame reikalingas naujai suformuluotas nacionalinis interesas ir tautinė ambicija, reikalinga nauja politinė programa ir reikalingos tai suvokiančios ir sugebančios tokią programą įgyvendinti politinės partijos.
A. Kubilius priminė, kad prieš savaitę Tėvynės sąjunga savo suvažiavime apibrėžė ir nacionalinį interesą, ir naują tautinę ambiciją bei naują politinę programą tokiai ambicijai įgyvendinti. “Tautinė ambicija - sukurti Lietuvą, kuri nebūtų Europos atsilikėlė, sukurti Lietuvą, kuri susigrąžintų savo tautos pasididžiavimą ir pasitikėjimą”, - sakė A. Kubilius. Tėvynės sąjunga, anot jo, paskelbė politinę programą “Dešinioji Alternatyva: Sėkmės Lietuva” tokiam tikslui įgyvendinti. Tokių tikslų, A. Kubiliaus nuomone, galime pasiekti tik sukūrę stiprią visuomenę, besiremiančią krikščioniškomis bendruomenės ir šeimos vertybėmis, sukūrę stiprią moderniai valdomą valstybę ir stiprią ekonomiką, besiremiančią žiniomis ir sukoncentruotą ne vien Vilniuje. “Esame įsitikinę, kad tokia programa gali tapti rimtu pagrindu visos dešinės susitarimui dėl ilgalaikių tikslų ir mūsų atsakomybės Lietuvai”, - pažymėjo jis.
Tuo tarpu Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas ragina surinkti, apibendrinti ir išleisti kuo išsamesnę Sąjūdžio istoriją ir žada pats imtis iniciatyvos, kad toks leidinys apie Sąjūdį, kaip svarbią Lietuvos istorijos dalį, būtų įtrauktas į Lietuvos tūkstantmečio minėjimo programą.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija