Atnaujintas 2003 m. birželio 6 d.
Nr.44
(1148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Ūkis
Nuomonės

Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Prisimintas tautos blaivintojas

Varniai. Gegužės 25-ąją Varnių Šv. Petro ir Pauliaus bažnyčioje įvyko iškilmingas Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus 128-ųjų mirties metinių paminėjimas. Tikintieji jau iš pat ryto skubinosi į Varnius, kad dar prieš pirmąsias šv. Mišias galėtų atiduoti savo pagarbą, pasimelsti už mūsų tautos blaivintoją. Ankstyvą rytmetį atvykęs į Varnius, išvydau pusamžę moteriškę, su dviem savo vaikais einančią keliais aplink vyskupo M.Valančiaus paminklą-biustą, stovintį miesto skverelyje tarp bažnyčios ir dabartinio Žemaičių vyskupijos muziejaus. Kai paklausiau, kokia intencija ji tai daro, išgirdau atsakymą:
- Meldžiu mūsų tautos blaivintojo vyskupo Motiejaus Valančiaus užtarimo, kad nebegertų mano vyras, žentas, kad visa mūsų šalelė Lietuva nebegertų.
Už mūsų tautos blaivumą, už vyskupo M.Valančiaus puoselėtą dorą, meilę Dievui ir Bažnyčiai tos dienos Votyvą aukojo klebonas kan. Jonas Petrauskis, tam reikalui paskyręs nuostabų pamokslą.
Varniškiai nuoširdžiai sutiko Telšių vyskupą Joną Borutą, SJ, kuris M.Valančiaus 128-ųjų mirties metinių proga aukojo iškilmingą Sumą, jam talkino vyskupijos generalvikaras prelatas Juozas Šiurys. Tikintieji išklausė vyskupo pamokslą apie M.Valančiaus gyvenimą ir veiklą, ypač jo kovą už lietuvių tautos blaivybę ir dorą. Vyskupas J.Boruta pacitavo keletą M.Valančiaus kūrinių vaikams ir suaugusiems ištraukų, kurios ir šiandien aktualios mūsų tautai, įklimpusiai ne tik girtavimo, bet ir narkomanijos, palaido gyvenimo liūne.
Po šv. Mišių vyskupas J.Boruta skverelyje esančio M.Valančiaus biusto papėdėje padėjo didžiulį baltų gėlių krepšelį. Ir čia vyskupas J.Boruta kalbėjo apie svarbiausią šiandieninį mūsų tautos rūpestį – blaivumą ir dorą. Bažnyčios choras pagiedojo keletą giesmių, skirtų Švč. M. Marijai, kad ji saugotų ir globotų Lietuvą nuo alkoholizmo ir visokios nedoros.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Plungės dekanate

Tėvo dieną šventė ir jaunimas

Medingėnai. Birželio 1-ąją į Plungės dekanato Medingėnų Švč. Trejybės bažnyčią gausiai rinkosi tikintieji pasimelsti už gyvus ir mirusius tėvus. Tarp suaugusių vyrų tą dieną bažnyčioje buvo matyti ir daug berniukų bei jaunuolių. Tai būsimieji tėvai. Juos čia subūrė šią bažnyčią aptarnaujantis rietaviškis kunigas Kęstutis Balčiūnas. Jis išties sugeba bendrauti su jaunimu, ne vieną jaunuolį įtikino, kad sekmadienį – Viešpaties dieną būtina švęsti bažnyčioje. O šįkart minima ir Tėvo diena. Tad ir „prisiviliojo“ kunigas bažnyčion netgi patį nerangiausią šios parapijos jaunimėlį. Tikintieji dalyvavo kun. K.Balčiūno aukojamoje šv. Mišių aukoje už gyvus ir mirusius tėvus, išklausė jo pamokslą apie tėvo vaidmenį bei jo atsakomybę šeimoje. Kun. K.Balčiūnas suteikė tėvams palaiminimą, o vėliau pabendravo su parapijiečiais, parapijos kapinėse pašventino vienos šeimos pastatytą paminklą tėvui.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Klaipėdos dekanate

Keliais sakiniais

Klaipėda. Gegužės 15 dieną Klaipėdos apskrities bibliotekos Muzikos skyriuje VDU prof. dr. Alfonsas Motuzas pristatė savo monografiją “Lietuvos Kalvarijų kryžiaus kelių istorija, apeiginiai papročiai ir muzika”. Šis įvykis ypatingas ne vien Klaipėdai, bet ir visai krikščioniškai Lietuvai. Prof. dr. kun. P. Puzaras išsamiai ir labai šiltai kalbėjo apie šios knygos reikšmę Lietuvos kultūrai, autorių apibūdino kaip nepaprastai darbštų, kūrybingą žmogų. Prof. A. Motuzas pasakojo apie begalę ekspedicijų, tyrimų, ieškojimų knygai užgimti. Muzikiniais intarpais – puikiomis giesmėmis – knygą iliustravo Šiaulių Katedros šv. Cecilijos giesmininkų ansamblis (vad. R. Kalakauskienė).
u Gegužės 17 – 18 dienomis Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje vyko seminaras šeimoms, kurį organizavo parapijos aktyvistai, talkino Jaunimo misija. Dalyvavo dešimt porų sutuoktinių, kai kurie atvyko su vaikais. Vaikus globojo, su jais žaidė savanoriai. Daug diskutuota, melstasi, išklausyti A. ir G.Mizgirių pranešimai apie vaikų auklėjimą, bendravimą su jais. Kun. dr. E. Gedgaudas pasakojo apie tai, kaip kalbėti vaikams apie Dievą. Prelegentai sutikti šiltai, vos spėjo atsakinėti į klausimus. Seminaras baigėsi šv. Mišiomis, kurias aukojo kun. S. Tomošaitis ir svečiai – kunigai iš Šiaurės Amerikos. Po šv.Mišių buvo kalbama užtarimo malda už seminaro dalyvius ir jų artimuosius.
u Gegužės 18 dieną Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje parapijiečiai bendravo su įdomiais žmonėmis – kunigais ir pasauliečiais, atvykusiais iš Šiaurės Amerikos. Jų tikslas - dalytis patirtimi apie pasauliečių įsitraukimą parapijos veiklon, žmonių aktyvumo žadinimą. Grupės vadovas teologijos daktaras Peteris Viljamsonas Lietuvoje nebe naujokas (jo pirmas vizitas su “Fire” vyko 1992 metais).
Pirmiausia su svečiais susitiko parapijos aktyvas bei maldos grupių atstovai. Daugeliui smalsu buvo sužinoti apie JAV ir Kanados katalikų gyvenimą, veiklos pobūdį ir formas. Bekalbėdami radome daug panašumų, o iš skirtumų verta pasimokyti. Amerikiečiai – aktyvesni, greičiau įsitraukiantys į įvairias tarnystes parapijose.
Svečiai pastebėjo, kad svarbiausia yra asmeniniai ryšiai tarp žmonių, kai sukuriama stipri ir gyvybinga bendruomenė. Kuo įvairesnė veikla, tuo daugiau rasis žmonių, norinčių ją pradėti. Darbo vaisiai matomi, kai žmonės sąmoningai suvokia ir pamato veiklos reikalingumą. Svečiai pasakojo daug laiko aukojantys bendravimui su Dievu per maldą, patikintys Jam savo darbus.
Po Sumos bažnyčioje parapijiečiams klebonas kun. S. Damašius pristatė svečius, kurie pasakojo apie savo tikėjimo kelią, liudijo Viešpatį, pakeitusį jų gyvenimus, džiaugėsi aplankę Lietuvą, kvietė neprarasti vilties, pasitikėjimo. Vakare, kai pasibaigė tą patį savaitgalį vykęs seminaras parapijos šeimoms, svečiai iš Amerikos užtarimo maldą skyrė Klaipėdos šeimoms, jų stiprybei ir santarvei.
u Gegužės 20 dieną Klaipėdos universiteto rektorato salėje t. Antanas Saulaitis, SJ, ir Aleksandras Globys, teatrologas, pristatė savo bendro darbo vaisių – knygą “Lietuvių misijos Amazonėje”. Bendraautorius atvykti į Klaipėdą pakvietė Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docentas Petras Bielskis, pradėjęs susitikimą.Gausiai susirinkę klaipėdiečiai išgirdo įtaigius A. Globio prisiminimus apie 1991 metais įvykusią kelionę Bolivijon pas misionierių kun. Aleksandrą Bendoraitį, jo nuveiktus darbus, garsinusius Lietuvos vardą pasaulyje. Kun. A. Saulaitis labai šiltai prisiminė metus, pragyventus prie Amazonės. Jo subtilus humoras, komentuojant rodomas skaidres, džiugino, sukėlė daug skanaus juoko. Daugelis žmonių suprato, kad misijos ir misionieriai – tai ne vien tikėjimo tiesų skleidimas, bet ir didžiulis pasiaukojimas gyventi kitų labui.

Danguolė MISIUKONIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija