Atnaujintas 2003 m. birželio 6 d.
Nr.44
(1148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Ūkis
Nuomonės

Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

100-oji Jono Pauliaus II apaštalinė kelionė

Popiežius Jonas Paulius II sveikina tikinčiuosius

Popiežius lanko Kroatiją jau trečią kartą

Birželio 5 dieną prasidėjęs ir iki birželio 9-osios truksiantis popiežiaus Jono Pauliaus II apaštalinis vizitas Kroatijoje ženklina dar vieną istorinį Šventojo Tėvo pasiekimą 25-aisiais jo pontifikato metais: tai jau 100-oji šio Popiežiaus kelionė už Italijos ribų. Kroatijos katalikai didžiuojasi šiuo faktu, kaip ir tuo, kad jų šalis yra pirmoji pokomunistinė Rytų Europos valstybė, kurią Jonas Paulius II aplanko jau trečią kartą. (Išskyrus jo paties tėvynę Lenkiją, kurioje per savo pontifikatą Popiežius lankėsi jau aštuonis kartus.)
Jis pirmą kartą atvyko į Kroatiją 1994 metais, kai dar vyko Balkanų karas (1991-1995) ir trečdalis šios šalies (kurios nepriklausomybę Šventasis Sostas pirmasis pripažino 1992 metais) teritorijos dar buvo okupuota buvusios Jugoslavijos kariuomenės. Antrą kartą Popiežius aplankė jau visiškai išsivadavusią Kroatiją 1998 metais, ir tos kelionės svarbiausiu įvykiu buvo beatifikacija žymaus Kroatijos Katalikų Bažnyčios hierarcho kardinolo Aloyzo Stepinačo, patyrusio ateistinio komunistų režimo nelaisvę.


Prasmingas „kelionių magisteriumo“ paveldas

Palaimintasis kardinolas Aloyzas Stepinačas
(1898-1960)

Ugdyti taikos kultūrą

Tarp viso milžiniško popiežiaus Jono Pauliaus II mokymo paveldo ypatingą vietą užima jo apaštalinių kelionių metu pareikštos mintys, pastabos ir nurodymai, kurie geriausiai atitinka laiko ir vietos sąlygas, kartu turi ir visuotinę apibendrinančią reikšmę.
Šventojo Tėvo kalbos ir homilijos, pasakytos per ankstesnius jo vizitus į Kroatiją, reikšmingos tuo, kad jose persipynė karo ir taikos tema su vertingais prisiminimais apie praėjusio totalitarinio komunistų režimo pamokas, taip pat buvo perspėta dėl nelengvų išbandymų, kurie laukia pokomunistinės visuomenės, jai integruojantis į demokratinių Europos tautų sambūrį.
Pirmasis trumpas Popiežiaus vizitas į Kroatiją (1994 m. rugsėjo 10-11 d.) vyko dar nepasibaigus žiauriam Balkanų karui, kuriame buvo aktualūs ne tik etninių, bet ir religinių santykių klausimai. (Tarpusavyje kovojo buvusios Jugoslavijos tautos, kurių nacionalinis ir religinis identitetai buvo glaudžiai susiję: dauguma serbų yra stačiatikiai, dauguma kroatų - katalikai, bosniai ir Kosovo albanai - musulmonai.) Jau Kroatijos sostinės Zagrebo oro uoste vykusioje sutikimo ceremonijoje Jonas Paulius II sakė, kad atvyko kaip „sutaikymo piligrimas“, kviesdamas visus skirtingų etninių ir religinių grupių žmones siekti vienybės, atleidimo ir kurti taikos kultūrą.