Atnaujintas 2003 m. birželio 6 d.
Nr.44
(1148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Ūkis
Nuomonės

Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šventoji Dvasia – žmogų keičianti galia

Visos su Viešpaties Jėzaus gyvenimo įvykiais susijusios šventės turi vienijančią giją. Štai Kalėdos, Didysis penktadienis, Velykos, Šeštinės, Sekminės ir kitos šventės atskleidžia dieviškos tvarkos nuoseklumą, o liturginis Išganytojo švenčių apmąstymas tikinčiuosius rengia - per dvasinį atsinaujinimą ir savo gyvenimo kryžiaus drauge su Juo nešimą – neregėtam susitikimui su triasmeniu Dievu Jo karalystėje, kuri yra „teisumas, ramybė ir džiaugsmas Šventojoje Dvasioje“ (Rom 14, 17).
Trečiasis Trejybės asmuo – Dievas Dvasia, per Sekmines nusileidusi ant apaštalų, taip juos perkeitė, kad jie ne tik pradėjo žydams ir pagonims drąsiai skelbti ir liudyti Kristų, bet ir patys ryžosi visko – net gyvybės netekti, kad tik laimėtų Kristų (plg. Fil 3, 8). Apaštalo Pauliaus ugningas ir nesiliaujantis troškimas pažinti Jėzaus prisikėlimo galybę ir siekimas dalyvauti Jo kentėjimuose, kad galėtų panašiai kaip Jis numirti ir pasiekti prisikėlimą iš numirusių (plg. Fil 3, 10) yra nuostabi Šventosios Dvasios inspiracija ir įkvepiantis bei sektinas pavyzdys mūsų laikų krikščionims.


„Tėve mūsų“

Lietuvos vyskupų laiškas Tėvo dienos sekmadieniui

Žydintį gegužį garbinome Švenčiausiąją Mergelę ir Motiną Mariją, minėjome žemiškąsias motinas. Žalumai pasiekus vasarišką vešlumą, suklumpame prieš begalinės didybės Švenčiausiąją Jėzaus Širdį ir nusilenkiame tėvui. Ne tik nusilenkiame, prisimename mirusius tėvus, bet ir apmąstome skaudulius, dėl kurių krauju paplūsta Išganytojo Širdis, dėl kurių rauda vaikeliai ir ištrykšta slepiama vyriška žilagalvių ašara.


Kunigų simpoziumas

Gegužės 15 dieną vykusiame Vilkaviškio vyskupijos kunigų simpoziume kalbėta apie šventųjų paskelbimo principus ir dabartines lietuviškas kanonizacijos bylas. Pagrindinis pranešėjas – Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, kuris iki paskyrimo į šias pareigas buvo arkivyskupų Teofiliaus Matulionio, Mečislovo Reinio ir vyskupo Vincento Borisevičiaus kanonizacijos bylų postulatoriumi.


Lietuvos vyskupai - apie visuomenines ir Bažnyčios aktualija

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis (kairėje)
ir arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Lyties pakeitimo operacijas Lietuvos vyskupai vadina žmogaus luošinimu. Katalikų Bažnyčios ir savo asmenines nuostatas šiuo klausimu kardinolas Audrys Juozas Bačkis išdėstė penktadienį Vilniuje, Trinapolio rekolekcijų namuose, surengtoje spaudos konferencijoje.
Čia tris dienas vyko Lietuvos vyskupų konferencijos plenarinis posėdis ir jam baigiantis žurnalistai buvo supažindinti su svarbiausiais sprendimais, buvo išdėstytas Lietuvos vyskupų požiūris į visuomenines aktualijas.


Prisiminimai apie kardinolą V.Sladkevičių

V.Sladkevičiaus atminimui skirtos knygos pristatyme kalba kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus (dešinėje)

Gegužės 28-ąją Vilniuje, Lietuvos dailės muziejuje, visuomenei pristatyta kardinolo Vincento Sladkevičiaus atminimui skirta knyga “Padaryk mane gerumo ženklu”.
Pristatymas vyko muziejaus padalinyje - Taikomosios dailės muziejuje, kur veikia paroda “Krikščionybė Lietuvos mene”. Kardinolas V. Sladkevičius buvo vienas pirmųjų šios parodos globėjų.
Knyga “Padaryk mane gerumo ženklu” yra kardinolo V. Sladkevičiaus memorialinio buto-muziejaus leidinys. Ją sudarė ir parengė Irena Petraitienė. Knygoje surinkti kardinolo amžininkų, mokinių, bičiulių ir bendražygių prisiminimai, sudėta daug vertingos dokumentinės medžiagos, atskleidžiančios kardinolo asmenybę, užrašyti V. Sladkevičiaus pamokslai, kėlę ir stiprinę žmones istorinių permainų metu.