Atnaujintas 2003 m. birželio 13 d.
Nr.46
(1150)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Keli pamąstymai apie grėsmę keliantį precedentą

Žemdirbių drastiškos akcijos blokuoti tarptautines magistrales išryškino keletą aktualių problemų. Blokada pažeidžia daugelio kitų bendrapiliečių gyvybinius interesus. Kuriama iš esmės ydinga regimybė, kad, kenkiant kitiems ir šantažuojant Vyriausybę, galima šį tą laimėti.
Išryškėjo, kad aukščiausiojo rango valstybės pareigūnai neįvertino padėties ir grėsmė pavirto pavojumi. Iki šiol nerasta priimtino sprendimo. Negebėjimas ar delsimas spręsti teisėtus (bet tik teisėtus!) žemdirbių reikalavimus ir kaitinimas aistrų imtis destruktyvių veiksmų gali sukelti ne tik socialinių neramumų, bet ir politinį nestabilumą šalyje. Savo ruožtu tai itin žalinga: kuriamas Lietuvos, kaip politiškai nepatikimos ir neveiksnios valstybės, įvaizdis. Nesunku nuspėti, kokioms vietinėms struktūroms ar Smolniui (?) labiausiai tokių akcijų reikia ir ko tuo siekiama.


Vilnius atveria vartus agresijos protrūkiui

1998 m. kovo 14 d. Italijoje, Casteluluccio di Sauri miestelyje, buvo nužudyta aštuoniolikmetė Nadia Roccia. Ją pasmaugė pačios geriausios merginos draugės.
1999 m. balandžio 30 d. Jungtinėse Amerikos Valstijose, Colombine mokykloje, du jaunuoliai nužudė penkiolika savo draugų ir nusižudė patys.
2001 m. spalio 18 d. Italijoje, Lecce mieste, du keturiolikmečiai bandė nužudyti savo bendraamžę. Ji buvo subadyta peiliu, perrėžta gerklė. Tik per stebuklą mažoji auka tuomet išgyveno.
Po šių kraupių žmogžudysčių ar bandymų nužudyti ir nusižudyti pirmieji laikraščių puslapiai “pasipuošė” antraštėmis “Bandymas nužudyti draugę - tai auka Marilyn Mansonui”, “Mansono berniūkščiai fanatikai bando nužudyti savo draugę” ir panašiomis.


Sąjūdžiui – 15!

Birželio 31 dieną Vilniuje, Kongresų rūmuose, paminėjome Sąjūdžio 15 metų jubiliejų. Į VIII suvažiavimą susirinkome visi, kas Vingio parke tautos valią dėl nepriklausomybės pareiškėme, kas Baltijos kelyje rankomis apglėbę savo žemę laikėme, kas gyva siena Seimą nuo omonininkų gynėme. Susirinkome jau pražilę, bet giedrais veidais, kai kas ir su lazdele, bet šviesiomis mintimis ir atviromis širdimis.