Atnaujintas 2003 m. birželio 13 d.
Nr.46
(1150)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilnius atveria vartus agresijos protrūkiui

1998 m. kovo 14 d. Italijoje, Casteluluccio di Sauri miestelyje, buvo nužudyta aštuoniolikmetė Nadia Roccia. Ją pasmaugė pačios geriausios merginos draugės.
1999 m. balandžio 30 d. Jungtinėse Amerikos Valstijose, Colombine mokykloje, du jaunuoliai nužudė penkiolika savo draugų ir nusižudė patys.
2001 m. spalio 18 d. Italijoje, Lecce mieste, du keturiolikmečiai bandė nužudyti savo bendraamžę. Ji buvo subadyta peiliu, perrėžta gerklė. Tik per stebuklą mažoji auka tuomet išgyveno.
Po šių kraupių žmogžudysčių ar bandymų nužudyti ir nusižudyti pirmieji laikraščių puslapiai “pasipuošė” antraštėmis “Bandymas nužudyti draugę - tai auka Marilyn Mansonui”, “Mansono berniūkščiai fanatikai bando nužudyti savo draugę” ir panašiomis.
Tai tik keletas atvejų iš žiaurių žmogžudysčių, kurias įvykdė ar bandė įvykdyti M. Mansono paveikti paaugliai. Šie jaunuoliai patys pareikšdavo, kad visos žudynės ir žiaurumas buvo įkvėpti M.Mansono muzikos, kad tai buvo lojalumo M.Mansono idėjoms ir asmeniui paliudijimo aktas. Šiandien šiuos įvykius ir Vilnių gali sieti tik vienas vardas - Marilyn Manson.
Tokiu metu, kai ne vienos pasaulio valstybės ar savivaldybės atsakingieji asmenys vis dažniau atsisako išduoti leidimus M. Mansono koncertams bei draudžia nepilnamečiams patekti į juos, Vilniaus miestas iki galo atlapoja duris ir išskėstomis rankomis priima šį agresijos ir prievartos dievaitį. Šio koncerto organizatoriai į agresyvumą skleidžiančio muzikanto pasirodymą moksleivius vilioja siūlydami dideles nuolaidas ir skelbdami, kad “žiūrovų amžius nėra ribojamas”.
Lietuvos pranciškonams tokios M.Mansono koncerto organizatorių nuostatos ir tikslai yra nesuprantami. Gal jie Lietuvos dienraščiuose trokšta išvysti istorijas apie M. Mansono smurtui ir žudynėms įkvėptus paauglius? Istorijas, panašias į tas, kurias publikavo daugelio pasaulio šalių žiniasklaida? Gal jie trokšta, kad Lietuvos jaunimas įsiklausytų ir priimtų M. Mansono skleidžiamą smurto, mirties, žudymo, prievartos ir neapykantos kultūrą bei pradėtų ją įgyvendinti savo gyvenimuose? Gal yra siekiama, kad jų vaikų sąmonė būtų persmelkta žudymo troškulio? Savęs paties, savo artimųjų, draugų, pažįstamų ir visiškai nepažįstamų asmenų nužudymo įniršio? Gal jie nori išvysti į save pačius nukreiptą peilį savo vaikų rankose?
Tikimės, kad atsakingos valdžios institucijos ir politikai imsis visų reikalingų priemonių, kad šiam smurto protrūkiui būtų užkirstas kelias ir auganti jaunoji mūsų miesto karta būtų apsaugota nuo destruktyvaus M. Mansono poveikio.
Nepritarkime smurtui. Nepritarkime prievartai. Pasipriešinkime žudymui. Nepasiduokime neapykantai. Nesižavėkime mirtimi. Nedalyvaukime mirties, prievartos ir siaubo pristatyme. Pakvieskime draugus nepritarti mirčiai. Kurkime saugų savo gyvenimą.

Brolis Astijus KUNGYS, OFM,
Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapijos klebonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija