Atnaujintas 2003 m. birželio 20 d.
Nr.48
(1152)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Krikščionybė pasaulyje
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ministras Pirmininkas sklaido Bažnyčios vadovų abejones

Premjeras Algirdas Brazauskas (kairėje), Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis (dešinėje) ir Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius (viduryje)

Sauliaus Venckaus (ELTA) nuotrauka

Trečiadienį ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas susitiko su Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininku Vilniaus arkivyskupu kardinolu Audriu Juozu Bačkiu ir Kauno arkivyskupu Sigitu Tamkevičiumi. Susitikimo metu buvo aptarti Bažnyčiai priklausiusių kultūros vertybių ateities statuso klausimai, kalbėta apie moksleivių lytinio švietimo programą.
Katalikų Bažnyčios kilnojamųjų ir nekilnojamųjų vertybių, neteisėtai nusavintų nuo 1940 m. birželio 15 d. iki 1990 m. kovo 11 d., ateities statusą, atsižvelgiant į jų religinę vertę, turės nustatyti Lietuvos Vyskupų Konferencija kartu su kultūros ministrės įsakymu sudaryta nuolatine komisija.
Bažnyčia siekia, kad būtų pripažinta jos nuosavybės teisė į didelę religinę vertę turinčias kultūros vertybes. Ministras Pirmininkas pareiškė iš esmės sutinkąs, kad minėtu laikotarpiu nusavintos vertybės priklausė Bažnyčiai. Jo tvirtinimu, komisija turi sudaryti visų vertybių sąrašą, o Bažnyčia - pateikti, jos manymu, būtent Bažnyčiai grąžintinių vertybių sąrašą. Tik tuomet gali būti sprendžiama, kokia teisinė forma turėtų būti panaudota, norint priimti sprendimą.
Susitikime pabrėžta, kad Katalikų Bažnyčia neigiamai vertina Švedijos mokyklose vykdomą lytinio švietimo programą ir išreikštos abejonės dėl tokios programos pritaikymo Lietuvos mokyklose. Ministras Pirmininkas informavo, jog šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerijoje sudaroma darbo grupė, kuri išanalizuos kitų šalių patirtį ir, atsižvelgusi į Lietuvos situaciją, turės parengti Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo koncepciją, naują programą ir dėstymo metodiką. Į šią grupę bus kviečiami ir Katalikų Bažnyčios atstovai.
Trumpai buvo aptartas ir Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas, kurio atskirus straipsnius taip pat kritikuoja Katalikų Bažnyčia. A. Brazauskas teigė, jog šis įstatymas kelia labai daug diskusijų, todėl Vyriausybė, norėdama labiau įsigilinti, kol kas šio įstatymo svarstymą yra atidėjusi.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija