Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kokia graži tauta, kai ji siekia laisvės…
Konferencija, skirta Lietuvos ir Kauno Sąjūdžio įkūrimo 15 metų sukakčiai

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius: „Sąjūdis nuvedė į tikros laisvės kelią, nors jo pabaigos dar nematyti“

Kauno filharmonijoje birželio 7 dieną (tuoj po Lietuvos Sąjūdžio įkūrimo 15–mečio paminėjimo Vilniuje) įvyko analogiška konferencija Kauno sąjūdžio įkūrimo datai – birželio 10 d. paminėti, pasidalyti mintimis apie nuveiktus darbus, susitikti su kolegomis, bendraminčiais ir bičiuliais.
Scenoje – didelis trikampis Sąjūdžio ženklas. Buvo įneštos Lietuvos, Kauno miesto ir Sąjūdžio vėliavos. Salėje matėme jau žilagalvių profesorių,inžinierių, mokytojų ir darbininkų. Toks įvairiapusis, įvairialypis buvo Sąjūdis.
Konferencija prasidėjo sugiedotu Lietuvos himnu. Invokacijos metu Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius dėkojo Dievui, kad Sąjūdis netapo tik “perestroika“, totalitarinės sistemos papudravimu, bet nuvedė į tikros laisvės kelią, ilgą ir skausmingą, nors jo pabaigos dar nematyti. Dabar kasdien mąstome apie gyvenimą Europos tautų šeimoje, todėl kai kam atrodo, kad Sąjūdį jau laikas užmiršti.
Tai netiesa. Sąjūdis savo darbo dar neužbaigė, nes mes dar nesame visiškai laisvi. Atgavome nepriklausomybę, atsikratėme svetimos kariuomenės, mūsų sienas saugo Lietuvos vaikai, vieningai pasisakėme už glaudžius ryšius su Europos šalimis, tačiau daugelio širdyse laisvė dar nesubrendo ir neatnešė vaisių, sakė arkivyskupas.


Botanikos sodui – 80

Apie Botanikos sodą pasakoja direktorius dr. Remigijus Daubaras

Sukako 80 metų, kai Kauno pakraštyje, Aukštojoje Fredoje, buvo įkurtas Kauno botanikos sodas. Ta proga čia įvyko iškilmingas šventinis minėjimas. Į jį suėjo, suvažiavo didelis būrys dabartinių ir buvusiųjų sodo darbuotojų, svečių iš šalies aukštųjų mokyklų, užsienio, Kauno miesto bei Kauno rajono savivaldybių, kitų miestų bei rajonų.
Botanikos sodo direktorius dr. Remigijus Daubaras susirinkusiesiems papasakojo apie sodo įsikūrimą, jo pirmuosius vadovus, kitus čia triūsusius žmones, jų pastangas, kad sodas gyvuotų ir klestėtų. Prisiminta, kad anksčiau šias ir aplinkines žemes valdė turtingas dvarininkas Juozas Godlevskis. (Jis buvo ir netolimos Garliavos gyvenvietės, dabar - jau miesto, iš pradžių vadintos Godlevo vardu, savininkas bei valdytojas, tenykštės bažnyčios fundatorius.) Jo palaikai ilsisi Garliavos Švč. Trejybės bažnyčioje. Pirmieji medžiai dabartinio sodo teritorijoje daugiau nei prieš pusantro šimto metų buvo pasodinti kaip tik J.Godlevskio, sumanaus ūkininko ir gamtos mylėtojo, iniciatyva.