Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Antrasis Dzūkijos kongresas senojoje dzūkų sostinėje

Dzūkijoje žvakės tebeliejamos tokiu būdu

Merkinėje nugriaudėjo senovinės patrankos šūviai Lietuvai, Dainavai ir Merkinei

Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius įteikė Dainavos vėliavą Alytaus apskričiai ir jos savivaldybėms
Dzūkijos kultūros kongresą pradėjo Veronika Pavilionienė

Partizanų pagerbimo šventėje dalyvavo profesorius Vytautas Landsbergis

Autorės nuotraukos

Po aštuonerių metų pertraukos senojoje Dzūkijos širdyje – Merkinėje - nuskambėjo antrasis Dzūkijos kultūros kongresas. Jis truko tris dienas ir buvo skirtas Lietuvos valstybingumo ir Dainavos krašto paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 750 metų jubiliejams. Būtent Merkinėje jis buvo surengtas tikintis atgaivinti praeityje garsų miestelį.

Dzūkijos klodai

Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės informacijos centre beveik keturias valandas vykusiai mokslinei konferencijai ,,Dainavos klodai” vadovavo Seimo narys istorikas Algis Kašėta. Šios konferencijos dalyviai turėjo progos drauge su istorijos mokslų daktaru Vykintu Vaitkevičiumi gvildenti Dainavos problemas šiandieninėje archeologijoje, iš žurnalo ,,Kultūros barai” redaktoriaus Broniaus Savukyno sužinoti apie jotvingių palikimą Dzūkijoje, drauge su gamtos mokslų daktaru Mindaugu Lapele džiaugtis tradiciniu Dzūkijos kraštovaizdžiu ir jo sukurta žmogaus bei gamtos harmonija. Profesorė Angelė Vyšniauskaitė papasakojo apie Dzūkijos etnografinio regiono bendruomenes ir jų raiškos būdus, Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojas Henrikas Gudavičius savitai apžvelgė šilinių, panemunių ir gruntinių dzūkų tradicijas ir gyvenimo būdą, etnologas Vygantas Čaplikas nagrinėjo Dainavos kultūrinės erdvės ribų nustatymo ypatumus. Liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė konferencijos dalyvius sugraudino ir savo paskaitėlę apie senąsias dzūkų dainas subtiliai iliustravo graudžiomis dzūkiškomis dainomis. Istorikas A.Kašėta prisiminė pokarį ir vietos trėmimus.
Konferenciją baigė Informacijos centro šeimininkas Algimantas Černiauskas, nagrinėjęs nacionalinės ir regioninės žiniasklaidos ypatumus Merkinėje Dzūkijos kontekste.
Antrojo Dzūkijos kongreso metu Merkinėje vykusi mokslinė konferencija tebėra vienintelė mūsų šalyje, akademiniu lygiu apėmusi visą krašto praeitį, dabartį, papročius ir tradicijas.

Reginiai

Kongreso dalyviai turėjo progos pasiklausyti literatūrinių skaitymų “Dzūkiški atsivėrimai”, aplankyti informacinę (leidinių), istorinę “Dainavos klodai tarp ledynmečio ir dabarties”, dailininkės G.Didelytės grafikos, fotomenininkų A.ir M. Černiauskų, E.Drobelio fotografijos, tautodailės, Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės instituto studentų akmens ir medžio skulptūrų parodas.

Senovės diena

Tuo pat metu miestelio centrinėje aikštėje vyko Senovės diena. Pliaupiantis lietus neišgąsdino juodosios keramikos, žvakių liejybos, pynimo, kalvystės meistrų, kurie buvo pasiryžę mokyti kiekvieną Dzūkijoje dar gyvų senovinių dzūkų amatų.

Pramogos

Antrąjį Dzūkijos kongresą savo dalyvavimu pagerbė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius, Seimo nariai Gediminas Jakavonis, A.Kašėta, Alytaus apskrities viršininkas Raimundas Markauskas, Dzūkijos miestų merai: Varėnos – Vidas Mikalauskas, Alytaus – V.Kirkliauskas, Alytaus rajono – A.Jusas, Druskininkų – Ričardas Malinauskas, Lazdijų – Romas Apanavičius, Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas ir kiti.
Iš aikštėje pastatytos senovinės patrankos nugriaudėjo šūviai, skirti Lietuvai, Dainavai ir Merkinei.
Kongresą dzūkiška daina pradėjo liaudies dainų atlikėja dzūkė V.Pavilionienė. Seimo pirmininko pavaduotojas A.Skardžius Alytaus apskričiai ir jos savivaldybėms įteikė neseniai sukurtą Dainavos krašto vėliavą, kurioje pavaizduotos dvi herbą laikančios lūšys, herbe – kariūnas, viena ranka atsirėmęs į skydą, kitoje laikantis alebardą. Vėliavą puošia užrašas: ,,Iš karingos genties – darbštūs žmonės”.
Šventės dalyviams dainavo etnografiniai ansambliai iš sostinės ir Alytaus apskrities. Tarp jų – garsioji vilniškė “Kūlgrinda” ir “Pucinėlis” iš Varėnos.
Vakarėjant nuo Merkinės piliakalnio po artimiausias apylinkes sklido didžiojo vakaro koncerto ,,Tau, Dainava” ir literatūrinės kompozicijos ,,Prisiliesk prie Lietuvos” aidai. Piliakalnyje koncertavo V.Pavilionienė su Lietuvos kultūros centro folkloro grupe ,,Valija”, grupė ,,Skylė” ir Aistė Smilgevičiūtė, grupė ,,Skamp”. Vakaro šventę vainikavo šventiniai laužai ir fejerverkai.

„Sėjau rūtą“

Kitą dieną Dzūkų kongresas ,,persikėlė” į Varėną. Varėnos Dainų slėnyje vyko penktasis rajono tautinių šokių festivalis ,,Sėjau rūtą”, kuriame dalyvavo per 40 rajono kolektyvų, svečiai: Balvės rajono Rugos vidurinės mokyklos vaikų šokių grupė, Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo ansamblis ,,Vieversa”.

Dzūkija mini savo didvyrius

Trečioji Dzūkijos kultūros kongreso diena prasidėjo šv. Mišiomis Merkinės Šv.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Jas už žuvusius partizanus ir jų rėmėjus aukojo kunigas Robertas Rumšas. Po šv.Mišių eisena, lydima kunigaikštienės Birutės motorizuoto pėstininkų bataliono ,,Geležinis vilkas” orkestro maršų, trumpam sustojo centrinėje Merkinės S.Dariaus ir S.Girėno aikštėje, kurioje sportininkai rengėsi Lietuvos sportinio ėjimo čempionatui. Čia eisenos dalyvius su 750 metų Dainavos krašto jubiliejumi pasveikino Alytaus apskrities viršininko pavaduotoja Onutė Balevičiūtė. Seimo narys A.Kašėta trumpai apžvelgė pokario laikotarpį Dzūkijoje ir to laikotarpio žmonių ryžtą bei pasiaukojimą, ginant savo šalį. Lietuvos sportinio ėjimo federacijos prezidentas A.Šakalys sportininkams linkėjo sėkmingo starto. Varėnos rajono meras V.Mikalauskas paminėjo, jog simboliška yra tai, kad šio kongreso organizatoriai į vieną šventę sujungė kultūrinę ir istorinę atmintis bei sportinį azartą.
Tradicinė Dainavos krašto partizanų šventė po šv. Mišių tęsėsi Kryžių kalnelyje, kuriame jau penkioliktą kartą Lietuvos partizanai, jų rėmėjai ir ryšininkai pagerbė žuvusiuosius už Lietuvos laisvę. Minėjimo dalyviai visus žuvusiuosius pagerbė tylos minute, vėliau kariūnai automatų salvėmis atidavė pagarbą čia besiilsintiems.
Šiemet mitingą partizanams ir jų rėmėjams pagerbti papuošė Seimo nario Vytauto Landsbergio ryžtinga kalba apie tų dienų Dzūkijos didvyrius ir apie pagarbą jiems. Jis pažymėjo, kad partizanai liko istorijos šviesoje su garbės ženklu. Apie neužgijusias Dzūkijos žaizdas kalbėjo Seimo narė Irena Degutienė, Dainavos krašto partizaninio judėjimo vadas Kazimieras Savičius. Partizanų pagerbimo šventėje buvo kalbama apie tai, kad išlikę gyvi ir kasmet į Kryžių kalnelį susirenkantys laisvės kovų dalyviai – pirmieji ir patys tikriausi atkurtos nepriklausomybės signatarai.
Kasmetiniuose Kryžių kalnelio renginiuose dalyvaujanti Dainavos partizanų vado Adolfo Ramanausko–Vanago dukra Auksė Ramanauskaitė–Skokauskienė sakė, kad yra visokiausių būdų žmogų žeminti, bet toks, kokį pasirinko Merkinės stribai, yra pats baisiausias.
Minėjimo metu kalbėjęs Nepriklausomybės Akto signataras Juozas Dringelis sakė, kad geriausiai šioje vietoje kalbėti tinka laisvės kovų dalyviams – tikriesiems nepriklausomybės kūrėjams. Visi, metų naštos dar neišvarginti partizanai, ryšininkai, brangina kiekvieną susitikimą su bendražygiais.
Merkinės Kryžių kalnelyje stovintys per du šimtus kryžių žymi ne kapus, o atmintį ir pagarbą kovojusiems už teisę turėti savo Tėvynę. Juos kasmet ir pagerbia visi, kam yra brangi jų atmintis.

Tarptautinėse ėjimo varžybose

Jos vyko miestelio centre, rungtyniavo jaunimas ne tik iš mūsų šalies, bet ir iš Latvijos bei Baltarusijos. Buvo galima stebėti dziudo, bušido ir kultūristų pasirodymus. Nugalėtojai buvo apdovanoti prizais ir taurėmis.
Dzūkų kongreso uždarymo šventėje dalyvavę Seimo nariai A.Skardžius ir vienas šio renginio iniciatorių G.Jakavonis džiaugėsi, kad Merkinės gyventojams ir svečiams renginių bei gerų įspūdžių buvo atseikėta su kaupu.

Rūta AVERKIENĖ
Varėnos rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija