Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Amžinai žaliuojančio birželio sūnus

Man taip reikia, kad širdį ramintum,
Kad skambėtum kaip lyros styga.
Žiedas vysta, vidudienį skintas,
Ir jo spalvos išblunka staiga…

Aš žinau: tu šią naktį ateisi, -
Bus tau langas atvertas plačiai.
Krinta žiedlapiai, mezgasi vaisiai –
Tu širdin man save įrašei…

Šiuose Valentino Vytauto Navicko eilėraščio-pokalbio* posmuose su savo mylimąja mūza Poezija turbūt ir atsiskleidžia autoriaus kūrybos pagrindinės sudedamosios – gimtoji žemė, gyvybinis ryšys su nuostabiąja jos gamta ir, žinoma, pačios kūrybos reikšmė poeto gyvenime…
„Esu Suvalkijos lygumų vyturys“, - taip kukliai kūrybinę savo autobiografiją pradeda V.V.Navickas, šiandien švenčiantis 80-ąjį gimtadienį.
Gimė jis Vaitų kaime (dab. Pilviškių sen., Vilkaviškio r.), apsišvietusių bei lietuvybę puoselėjančių ūkininkų Onos ir Baltraus Navickų šeimoje (tėvelis buvo Lietuvos savanoris). Pradžios mokyklą ir progimnaziją baigė Pilviškiuose, vėliau – Marijampolės Rygiškių Jono berniukų gimnaziją. Nors buvo gabus matematikai ir lietuvių kalbai bei literatūrai, bet rengėsi stoti į karo mokyklą ir tapti Lietuvos kariuomenės karininku.
Pirmoji bolševikų okupacija nutraukė šias jaunuolio svajas… Sunkiomis karo sąlygomis baigęs Veterinarijos akademiją, tapo puikiu veterinarijos gydytoju, o vėliau ir kvalifikuotu šio dalyko dėstytoju dabartinėje Aukštadvario aukštesniojoje žemės ūkio mokykloje.
Tačiau tikrąja gyvenimo druska, giliąja būties prasme buvo ir išliko Poezija. Poezija iš didžiosios raidės… Pradėjęs rašyti dar gimnazijoje, vėliau Valentinas Vytautas aktyviai dalyvavo Aukštaitijos, Dainavos ir Sūduvos literatų veikloje. Bet stiprioji kūrybos verdenė pratryško tik pirmaisiais Lietuvos Atgimimo metais. Ir nesenka iki šiolei.
1990-ųjų balandžio 10-ąją atkurta Nepriklausomųjų rašytojų sąjunga. Vienu jos atkūrėjų, pasirašiusių sensacingąją deklaraciją, tapo ir V.V.Navickas. Aštuonerius metus jis buvo LNRS valdybos nariu (iš jų ketverius – atsakinguoju sekretoriumi), vadovavo Trakų krašto literatų brolijai „Aukuras“, vėliau įsitraukė į Lietuvos V.Kudirkos medikų literatų draugijos narių gretas…
Tapo respublikinio literatūrinio konkurso „Žydinti vyšnios šakelė“ (Vilnius, 1990), Dr. N.Bataitytės-Glažė literatūrinio fondo Stasio Bataičio premijos (JAV, Los Andželas, 1997) ir LNRS penktosios Vasaros poezijos šventės (Kaunas, 2003) laureatu…
Išleido poezijos rinkinius „Saulėgrįža“ (1989), „Kryžkelės“ (1990), „Meilės paukštė“ (1993), „Vyturio išpažintis“ (1994), „Prabilo Tėviškės beržai“ (1995), „Žirge, nešk mielajai saulę“ (1996), „Atsigerk iš mano šulinio gilaus“ (1997), „Žydėk, nevysk dar, mano gėle“ (1998), „O širdis dar vis dainuoja“ (1999), „Žiū, nunoko pievoj kmynai“ (2000), „Drobių raštais puoštas kelias“ (2001), „Pėdsakai gyvenimo kely“ (20020, „Pabalnojau vėjų žirgus“ (2003)…
Štai kaip poetas myli ir gerbia savo skaitytoją – sąžiningai atsiskaitydamas jam už kiekvienus savo kūrybos metus.
Tikrai didelis darbo, kūrybos ir gyvenimo išminties kraitis!
V.V.Navickas visada mena savo tėvelio priesakus, kad „gyvenimo rūmą reikia statyti ant keturių polių. Pirmas – mylėk Tėvynę ir niekad niekam neišduok jos, antras – būk teisingas ir kovok už tiesą, trečias – nedaryk niekam blogo, ketvirtas – dirbk darbus įdėdamas daug širdies“. Gal laikydamasis šių priesakų, kartu su žmona išaugino dukrą gydytoją Birutę bei sūnų inžinierių Kęstutį – gabius savo srities specialistus ir tikrus Lietuvos patriotus.
140 nepriklausomųjų rašytojų bendrijos vardu nuoširdžiai sveikinu jubiliatą, linkėdamas amžinai žaliuojančio birželio – kūrybos „grožio mėnesio“ (ypač tarp Joninių ir Petrinių)….

Vladas BURAGAS
Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos valdybos pirmininkas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija