Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Rusijoje su kyšiais kovos naujas kokybės kontrolės įstatymas

Manoma, kad Rusijos verslininkai kasmet įvairioms valstybinėms struktūroms atstovaujantiems valdininkams sumoka daugiau nei 30 milijardų dolerių kyšių. Maždaug pusė šių pinigų atitenka įvairioms kontrolės tarnyboms. Būtent todėl liepos mėnesį Rusijoje bus atsisakyta šalyje gaminamų produktų kokybės kontrolės.
Rusijoje kokybės kontrolė gerokai pasenusi ir nebeatitinka šiandieninių reikalavimų. Daugelis kriterijų, pagal kuriuos ji nustatoma, likę dar iš sovietinių laikų. Šiandieniniai verslininkai dirba rinkos ekonomikos sąlygomis, rūpintis gaminių kokybe skatina nuolat didėjanti konkurencija. Tuo tarpu įvairios kokybės kontrolės tarnybos leidžia valdininkams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi. Kartais pasitaiko ir absurdiškų situacijų, pavyzdžiui, uždraudžiama prekiauti duonos gaminiais, nes esą jų rievelių skaičius neatitinka standartų. Rusijos prezidento administracijos ir verslininkų santykių reguliavimo atstovas Aleksandras Rubcovas primena, kad neretai uždraudžiama prekiauti patalyne ar vyriškais kostiumais, apkaltinus saugumo normų nesilaikymu. Pasak statistikos, tik labai nedidelė Rusijoje gaminamų prekių dalis iš tiesų yra kenksminga vartotojui. Darbo grupės ekspertas ekonomistas Viktoras Petrasiukas tai patvirtina, nes tyrimo metu paaiškėjo, kad tik trimis procentais atvejų buvo įrodyta,jog gaminys kenksmingas.
Kontrolės tarnybos jose dirbantiems valdininkams garantuoja didžiules neteisėtas pajamas. Verslininkai tampa bejėgiai ir priverčiami tokių tarnybų pareigūnams atsilyginti tam tikromis paslaugomis arba duoti kyšį. Naujajame įstatyme nubrėžiama aiški riba tarp to, kas būtina, ir to, ko tik patartina laikytis. Gamintojai ir toliau privalės laikytis saugumo ir kokybės reikalavimų, bus naikinami visiems privalomi standartai, kurie buvo įvesti esant planinei ekonomikai ir deficitui. Sovietmečiu tokie reikalavimai gal ir turėjo prasmę, tai buvo vienintelis kokybės garantas.
Įsigaliojus naujajam įstatymui, valstybinės prekių kontrolę tikrinančios tarnybos galės neleisti gaminiui pasiekti vartotojų tik tuo atveju, jei jis bus kenksmingas. Valstybinius kokybės kontrolės standartus pakeis techniniai reikalavimai, turėsiantys įstatymo statusą. Valdžios organai žada griežtai sekti, ar tų reikalavimų bus laikomasi. Tačiau vienas šio dokumento autorių V.Petrasiukas tikina, kad kontrolės tarnyboms atstovaujantys valdininkai savivaliauti tikrai nebegalės.
Rusijoje nebus reikalinga aukščiausioji kontrolės žinyba, nes techniniuose gamintojui skirtuose reikalavimuose bus nurodyta, kokia kontrolės tarnyba ką tikrina. Užtikrinamas ir kontroliuojančių institucijų tikrinimas. Bet kokia kontrolė turės būti vykdoma pagal iš anksto įstatymų reglamentuotus kriterijus. Gamintojas neprivalės atsiskaityti žinybai, kuri nebus paminėta šiame įstatyme.
Naujuoju įstatymu Rusijoje džiaugiasi toli gražu ne visi. Atsiranda teigiančių, esą perėjimas prie naujos sistemos sužlugdys šalies pramonę. Kiti baiminasi dėl eilinių šalies vartotojų gerovės, kad neatsitiktų taip, jog, atsisakius dabar vykdomos kokybės kontrolės, parduotuvių prekystalius užplūs menkaverčiai gaminiai. Įstatymo kūrėjai tokius būgštavimus vadina beprasmiais. Šiandien pirkėjas iš gausybės prekių išsirinks tą, kuri jam tinkamiausia. A.Rubcovas primena, kad Rusijos ekonomika ištvėrė tiek, kiek retas beįsivaizduotų, ir blogiau nei dabar būti tiesiog nebegali. Pasak jo, naujasis įstatymas leis verslininkams laisviau plėtoti savo verslą, o kontrolės tarnybų pareigūnams rūpintis tik tuo, ar gaminys atitinka saugumo reikalavimus.
Kontrolės įstatymas įsigalios jau šią vasarą, tačiau Rusijos valdžios organams dar teks priimti daugiau nei 400 įvairių techninių reglamentų, be kurių naujosios standartizacijos ir sertifikacijos taisyklės negalės veikti. Tai padaryti žadama per artimiausius septynerius metus.

Gražina MINKAUSKAITĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija