Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vargonininkas

Vytautas Juozapas Urbonas prie vargonų
Druskininkų bažnyčioje

Mano brolis Vytautas Juozapas Urbonas visą savo gyvenimą paskyrė vargonavimo menui. Po 1940-ųjų, ypač iki 1950-jų, o ir vėliau, daug Lietuvos vargonininkų, kaip ir daugelis kunigų, buvo persekiojami KGB. Mat vargonininkai muzikavo, grojo ir giedojo bažnyčiose, aukštindami Dievą, Jo Meilę ir Tiesą. Kokiam gi komunistui ateistui patiks šitai? Geriau kokią ,,Volga, Volga...” ar ,,Katiušą” vadinamuosiuose kultūros namuose traukti. Kartu nuolankiai lenkiantis okupacinei uzurpacijai.
Taigi su kitais pokario Lietuvos vargonininkais savos, lietuviškos dvasios ir kultūros sergėtojais, Vytautas, savamokslis muzikas ir savotiškas rezistentas, bažnytinės muzikos akordu tarsi kvietė ir šaukė: nenuliūskime, kilkime ir giedokime. Nežūsime, ateis laisvė! Jis žinojo, kad išlikusi lietuviška muzikinė religinė klasika kiekvieną lietuvį sieja su tautinėmis ir krikščioniškomis ištakomis. Juk buvo labai svarbu neleisti nutrūkti tradicinio nacionalinio dvasinio gyvenimo praeities ryšiui tada, kai iš visų jėgų jį buvo norima nutraukti ir viską paskandinti užmaršties jūroje.


Mirė kardinolo mama
A†A Ona Galvydaitė–Bačkienė (1907-2003)

Ona Galvydaitė–Bačkienė

Birželio 19 dieną, eidama 97-uosius metus, į Dangiškojo Tėvo namus iškeliavo Ona Galvydaitė–Bačkienė.
O.Bačkienės ilga ir nuostabi gyvenimo kelionė atskleidžia ją kaip brandžią asmenybę, uolią katalikę, aktyvią visuomenininkę, Lietuvos diplomatijos šefo dr. S. A. Bačkio žmoną, pagalbininkę bei motiną, įdiegusią meilę Dievui ir Tėvynei abiem sūnums – ambasadoriui Ričardui Stasiui ir kardinolui Audriui Juozui.
O.Bačkienė puikiai suprato save, kaip krikščioniškos šeimos židinio puoselėtoją ir ugdytoją, ji kalbėjo: “Šeima yra gražiausia Dievo dovana žmonėms. Ji, šeima, yra žemė, kurioje bręsta nauji daigai, yra pirmoji meilės apraiška. Bet meilei, kaip ir laisvei palaikyti, yra reikalingas didelis pasiaukojimas, nesuinteresuotas jautrumas gėriui… Vaikas ateina į pasaulį meilės dėka, kurią tėvas ir motina turi iš Amžinybės…”
Būdama diplomato žmona, velionė aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, kurioje pirmiausia išryškėdavo jos meilė Tėvynei Lietuvai. Nuo pat jaunystės O.Bačkienė įsijungė į ateitininkų veiklą, buvo lietuvybės diegėja Žemaičių Naumiesčio evangelikų pradžios mokykloje, nuolat garsinusi Lietuvos vardą tarptautiniuose susitikimuose, diplomatiniuose priėmimuose.


Mirė vienas šviesiausių Jungtinės Karalystės lietuvių
A†A kun. dr. Steponas Matulis, MIC (1918 02 18 – 2003 06 18)

Su giliu liūdesiu pranešame, kad birželio 18 dieną, maždaug 12.30 val., Queen’s Medical Centre, Notingemo universiteto ligoninėje, mirė kun. dr. Steponas Matulis, MIC, vienas šviesiausių ir iškiliausių Jungtinės Karalystės ir Europos lietuvių. Jis šiais metais buvo atšventęs garbingą 85–erių metų jubiliejų, tačiau buvo darbingas, rengė spaudai savo knygos apie Palaimintąjį arkivyskupą Jurgį Matulaitį vertimą į anglų kalbą.