Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Mirė vienas šviesiausių Jungtinės Karalystės lietuvių
A†A kun. dr. Steponas Matulis, MIC (1918 02 18 – 2003 06 18)

Su giliu liūdesiu pranešame, kad birželio 18 dieną, maždaug 12.30 val., Queen’s Medical Centre, Notingemo universiteto ligoninėje, mirė kun. dr. Steponas Matulis, MIC, vienas šviesiausių ir iškiliausių Jungtinės Karalystės ir Europos lietuvių. Jis šiais metais buvo atšventęs garbingą 85–erių metų jubiliejų, tačiau buvo darbingas, rengė spaudai savo knygos apie Palaimintąjį arkivyskupą Jurgį Matulaitį vertimą į anglų kalbą.
Gimė 1918 m. vasario 21 d. Daujočių kaime, Svėdasų valsčiuje, Rokiškio apskrityje (Anykščių r.), lietuvių ūkininkų šeimoje. Mokėsi Svėdasuose ir Užpaliuose, Marijampolės gimnazijoje, kurią baigė 1939 metais. Studijavo Vytauto Didžiojo universitete techniką, filosofiją ir teologiją, Aištato (Vokietija) seminarijoje filosofiją ir teologiją, Romos Angelicum domininkonų universitete teologiją, suteiktas licenciato (1945 m.) ir daktaro (1946 m.) laipsnis už disertaciją „Archiepiscopus Georgius Matulaitis – Matulevičius, MIC, Visitator Apostolicus in Lituania 1925–1927“ (Arkivyskupas Jurgis Matulaitis, MIC, apaštalinis vizitatorius Lietuvai: 1925-1927) (išversta į lietuvių k., „Šaltinis“, 2000). Tęsė daktaro kursą Romos Grigaliaus universitete, Bažnyčios istorijos fakultete, kur gavo licenciato laipsnį (1947 m.) ir parengė antrąją daktaro disertaciją „Archiepiscopus Georgius Matulaitis – Matulevičius, Renovator Marianorum“ (Palaimintasis arkivyskupas Jurgis Matulaitis, MIC, Marijonų gaivintojas, 1909–1927. „Šaltinis“, 1997, išversta į anglų kalbą ir rengiama išleisti šiemet).
Nuo 1933 metų bendradarbiavo lietuviškoje spaudoje. 1953–iaisiais Romoje paskirtas Marijonų generaliniame name naujokyno vedėju, Marijonų generalinio namo kolegijos viršininku, 1957 metais paskirtas marijonų dvasios vadovu. 1958–aisiais išvyko klebonauti į Londono lietuvių parapiją. 1961 metais atkuria Pasaulio lietuvių tautinės minties katalikišką žurnalą „Šaltinis“ ir jį redagavo Londone, vėliau Notingeme. Nuo 1970 metų „Šaltinis“ buvo spausdinamas nuosavoje spaustuvėje beveik 2000 egzempliorių tiražu. Buvo skaitomas ne tik Anglijoje ir kituose Vakarų Europos kraštuose, bet ir Amerikoje, Australijoje, Azijoje. „Šaltinio“ leidykla redagavo ir išleido per 30 knygų ir paskaitų.
1965 metais kun. S. Matulis įkūrė jaunimo „Židinį“, Lietuvių katalikų centrą Notingeme ir jam vadovavo. „Židinyje“ lietuvaičiai mokėsi skaityti ir rašyti, veikė berniukų bendrabutis, įkurta Vilniaus Aušros Vartų Marijos koplyčia, lituanistinis knygynas. „Židinyje“ nuolat lankydavosi įvairūs svečiai, savo kūrybą ir paskaitas skaitė Lietuvos dainius poetas Bernardas Brazdžionis, politologas Aleksandras Štromas, vėliau išvykęs profesoriauti į JAV, ir daugelis kitų įžymių kūrėjų.
1965–1985 metais vadovavo Didžiosios Britanijos lietuvių katalikų sielovadai, sekretoriavo Didžiosios Britanijos lietuvių katalikų bendrijoje. Kun. S. Matulis buvo Lietuvių katalikų mokslo akademijos narys, istorikas, paskaitininkas, Europos lietuvių skautų kapelionas.
Ypatingi kun. dr. S. Matulio, MIC, nuopelnai Lietuvai yra Lietuvos valstybės tęstinumo darbas, puoselėjant lietuvybę, jis vedė Palaimintojo arkivyskupo J.Matulaičio šventumo bylą Romoje, užsiėmė labdaringa veikla.
Kun. dr. S. Matulio, MIC, palaikai po šv. Mišių Šv.Bernabo katedroje buvo palaidoti Vilford Hilo kapinėse Notingeme birželio 25 dieną.
Kun. dr. S.Matulio pradėti darbai tęsiami. Londono lietuvių klebonas kun. Petras Tverijonas sutiko aptarnauti ir Notingemo lietuvius, kas antrą savaitę atvykdamas į „Židinį“.

Dr. Darius FURMONAVIČIUS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija