Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Keturgubas nulis

Taip galima būtų pavadinti birželio 15 dieną įvykusius pakartotinius Seimo narių rinkimus keturiose rinkimų apygardose. Nuo karšto oro aptingę rinkėjai parodė, kaip jie vertina Seimo narius. Daugumai rinkėjų pasirinkus sodo darbus, pramogas gamtoje ar šiaip aktyvų poilsį namie, ir todėl Seimo narių liko 137. Suprantama, tokie tarpiniai rinkimai, likus pusantrų metų iki eilinių Seimo rinkimų, nėra labai svarbūs. Bet jie įdomūs tiems, kurie nori prieš artėjančius lemiamus mūšius pasitikrinti jėgas arba pasižiūrėti į partijų populiarumo lygį atskirose apygardose. Buvo galima tikėtis valdančiosios Socialdemokratų partijos arba sparčiai populiarėjančios Liberalų demokratų partijos kandidatų sekmės. Bet įvykiai pakrypo kita linkme.
Trijose iš keturių rinkimų apygardų tvirtai pirmavo dešinieji kandidatai. Senamiestyje konservatorė V.Aleknaitė-Abramikienė daugiau nei 500 balsų pirmavo prieš kailių magnatę N.Veličkienę, beje, kažkada simpatizavusią tiems patiems konservatoriams (ir kokių tik partijų rėmėja nebuvo ši ponia!). R.Pakso tėvonijoje Antakalnyje didysis Prezidento oponentas ir buvęs liberalų vadas E.Gentvilas gavo beveik 60 proc. atėjusių balsuoti žmonių paramą. Su 4,5 tūkst. rėmėjų (tiek gavo E.Gentvilas) praeituose Seimo rinkimuose daugelis kandidatų, ypač mažesnėse apygardose, jau galėjo tikėtis pergalės. Ir balsavo Antakalnyje daugiau nei 20 proc. visų rinkėjų – daugiausia iš visų keturių apygardų (pusė rinkėjų skaičiaus, reikalingo tam, kad rinkimai būtų laikyti įvykusiais). Panevėžyje situacija priminė 1996 metų Seimo rinkimus, kai ant dešiniųjų sėkmės bangos Lietuvoje buvo net šešiolika rinkimų apygardų, kur antruosiuose balsavimo ratuose varžėsi po du dešiniuosius atstovus. Tada smarkiai laimėjo konservatoriai. Šiandien situacija kitokia. Pirmiausia jungtinį K.Bobelio vadovaujamą “krikščionių demokratų” partinį lipdinį dešiniuoju laikyti galima tik su didelėmis išlygomis. Antra, dabar turime pakeistą Seimo rinkimų įstatymą, kuris antrojo balsavimo rato nenumato.
Daugiausia galvosūkių uždavė Šeškinės rezultatai. Nors ten balsavo tik 4519 iš 37148 rinkėjų, pats jėgų išsidėstymas kelia nemažą nuostabą. Kad pirmoji buvo ministrė V.Blikevičiūtė, gal ir nėra keista. Bet centro-liberalų atstovė G.Kvieskienė liko tik trečia. Antrąją vietą su beveik 900 balsų užėmė žymiojo J.Veselkos bendražygis ir dešinioji ranka V.Lazinka, įsigudrinęs rinkimų išvakarėse neblaivus sukelti peštynes LRT kavinėje. Pasirodo, skandalai yra tik į naudą veselkininkams, o žmonės tokius “kovotojus už teisybę” myli. Yra apie ką pagalvoti rinkimų technologijų specialistams… Jei šeškiniečių simpatijų vektorius nepasikeis, ten gali drąsiai kandidatuoti J.Veselka, V.Šustauskas ar net pats M.Murza. Mes stebėjomės tokių radikalų sėkme kituose Lietuvos miestuose. Bet gal jiems ar į juos panašiems pasisektų ir čia, sostinėje?
Rimčiausias signalas duotas R.Pakso rėmėjams. Nors Prezidentas ir tikino, kad “rinkimai bent dviejose apygardose turėtų įvykti”, šį kartą aiškiaregių pranašystės nebuvo teisingos. Prezidentą rėmęs elektoratas nesivargino eiti į rinkimus, ką patvirtina ir prastoki liberalų demokratų rezultatai. Žinoma, kad iki visuotinių Seimo rinkimų dar toloka, o Prezidento reitingai pagaliau pavijo kadenciją baigusio prezidento V.Adamkaus reitingus, vis tiek neramu – o jei rinkėjai nekibs ant saldainių ir skambių šūkių jauko? Ar beišgelbės liberalus demokratus dosni aviatorių labdara? Ar užteks pergalei užkeikto vandens ir gydomojo tualetinio popieriaus? Ar pagelbės šūkis: “Tvarka bus”?
Prastokai pasirodė ir valdančioji Socialdemokratų partija. Buvusioje Vilniaus vienadienio mero G.Paviržio apygardoje Senamiestyje socialdemokratai tebuvo treti. Nejau tai valdančiosios Socialdemokratų partijos saulėlydžio pradžia? Juk ir pikti žemdirbiai jau nežada remti LSDP.
Šiaip tarpiniai rinkimai į tuščias Seimo narių vietas nebuvo labai įdomūs. Kai kurie politikai iš viso pralaukė šį antraeilį politinį susirėmimą krūmuose. Pavyzdžiui, nuosaikieji konservatoriai, didžiausiame šalies dienraštyje viešai pareiškę, kad remia K.Bobelio krikščionis demokratus. Bet sostinėje krikščionių demokratų rezultatai buvo liūdniausi. Ką daryti Vilniaus krikščionims demokratams, kai jų sostinės skyriaus pirmininkas E.Pabarčius toje pačioje Šeškinėje liko paskutinis, aštuntas?
Regis, mūsų rinkėjai, pavargę nuo valdžios vyrų korupcijos, balsavo kaip visada – “prieš”. Tokia lietuviška logika, kai, idealizuojant populistus ir demagogus, po kelerių metų, jais nusivylus, nuo jų nusisukama. Taip ir stypsome plyname lauke su vienintele ir nepakartojama kairiąja nomenklatūrininkų partija bei suvargusia politine dešine. Nykų politinį peizažą kartais sudrumsčia tik eilinis Lietuvos “gelbėtojas”, žadantis aukso kalnus. Kas dabar šioje eilėje pirmas? Nejau agurkinis Kėdainių baronas? Apsaugok, Viešpatie…
O politikai po nedidelio sukrėtimo tik nusipurtė rinkimų dulkes ir pralaimėjimo gėdą. Daryti globalias išvadas dar per anksti, tačiau įžvalgiausieji jau galanda kardus 2004 metų rudeniui. Keturgubo nulio įspūdį greitai nustelbė užsitęsęs skandalas su Vilniaus mero rinkimais. Įvykiai dideliu pagreičiu ritasi kriminalinio trilerio link. Darosi keista – kokiu medumi patepta ta mero kedė, kad už ją kovojama vos ne bušido stiliumi? Epopėja su dingusiais, susirgusiais ar kailius išvertusiais deputatais tikrai verta romanisto plunksnos. Ką jau mums, vargšams žurnalistams, rašyti. Ne tas žanras! Kad ir kaip pasibaigtų ši “sostinės mero” istorija, jau dabar aišku, kad iki skaidrios, europinio lygio politikos, apie kurią mėgsta kalbėti mūsų politinės demagogijos meistrai, mums dar tikrai toloka…

Darius VILIMAS
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija