Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kaip gyveni, kaimo žmogau?

Žemės ūkių surašinėtojui Virginijui Nausėdai ūkininkai Marija ir Petras Šikšniai pasakoja apie savo gyvenimą

Surašymas - ne dėl akių

Respublikoje vyksta visuotinis žemės ūkių surašymas. Apie penki tūkstančiai surašinėtųjų visą šį mėnesį lankosi pas ūkininkus, kitus žemės savininkus, kurie turi nors kiek žemės, gyvulių, technikos, pastatų. Tokių objektų Lietuvoje - apie 700 tūkstančių, tad kampanijos organizatoriams, statistikos tarnyboms, o ypač surašinėtojams darbo apstu.
Prisimintina, kad iki šiol nepriklausomoje Lietuvoje vienintelis surašymas įvyko 1930 metais. Europos Sąjungos šalyse tokie surašymai rengiami maždaug kas dešimt metų. Todėl šiose valstybėse visuomet gerai žinoma, kada ir kokios paramos reikia ūkininkams. Nuo šiol taip bus ir Lietuvoje. Neseniai žemės ūkių surašymas baigėsi Lenkijoje ir Latvijoje. Beje, kaimyninėje Lenkijoje žemės ūkiai surašomi kas penkeri metai.


Gyvos „Bernatonių“ pamokos

“Bernatonių” žemės ūkio bendrovės
mechanizatorius Arūnas Šabonas, direktorius Petras Brukas Lauko dienoje jautėsi tikrais
šeimininkais

Tradicija virto poreikiu

Nors žemės reforma dar nebaigta, tačiau veiklūs ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės nesėdi sudėję rankų, nelaukia, kol kas nors jiems iš šalies atneš apsčiai pelno ir gerovės, o dirba, ieško, su atida žvelgia į ateinančią dieną. Tokia yra AB “Lytagra”, kuri gyvu pavyzdžiu propaguoja ir platina našią šiuolaikinę vakarietišką žemės ūkio techniką, pažangiausias technologijas. Visa tai bendrovės specialistai išbando savo antrinėje žemės ūkio bendrovėje “Bernatoniai“, įsikūrusioje Raudondvario seniūnijoje (Kauno r.), Bernatonių gyvenvietėje.
Šiame ūkyje taikomos pažangiausios žemės ruošos, pašarų gamybos technologijos, naujausią techniką bendrovės šeimininkai demonstravo neseniai įvykusioje jau tradicija tapusioje Lauko dienoje. Į ją suvažiavo gausus būrys ūkininkų, žemės ūkio bendrovių specialistų iš visos Lietuvos, Žemės ūkio ministerijos atstovai, mokslininkai, kai kurių užsienio firmų specialistai. Nors naujausias technologijas bendrovės šeimininkai demonstruoja ne pirmą kartą, tačiau, anot “Bernatonių” direktoriaus Petro Bruko, pakartoti pamoką niekad nepakenks. Be to, kai kurie žemdirbiai čia atvyksta pirmą kartą ir daug ko jie iki šiol gal nebuvo girdėję.


Dėl sklypų grobimo skandalo

Pastarosiomis savaitėmis viešai išryškėjusi sklypų dalybų istorija išties skandalinga. Žurnalistiniai tyrimai bei Vyriausybės sudarytos komisijos išvados akivaizdžiai byloja, kad daugybė žemės reformos srityje dirbusių ir dirbančių valstybės pareigūnų, nuo pačių žemiausių iki aukščiausių, masiškai naudojosi tarnybine padėtimi, nepaisydami viešųjų ir privačių interesų konfliktų, savanaudiškai pasinaudojo galimybėmis, kurias jiems suteikė valstybės patikėtų uždavinių vykdymas, ir užvaldė aukštą komercinę vertę turinčius sklypus. Neretai vėliau juos perparduodami pelnėsi valstybės sąskaita.