Atnaujintas 2003 m. liepos 2 d.
Nr.51
(1155)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Literatūra
Mums rašo
Istorijos vingiai
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dar kartą apie skaudžią praeitį

Sovietinės kariuomenės randai dar tebekraujuoja daugelio lietuvių vyrų, jų artimųjų širdyse. Laikas – negailestingiausias teisėjas, jis jau pateikė kitokias išvadas. Ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje suformavo tam tikrą požiūrį į gyvenimą ir jo vertybes.
Aldona Kiršanskienė-Baumilaitė iš Radviliškio savo laiškuose Lietuvos karių atminimo sąjungos pirmininkei Gražinai Buzienei ir „XXI amžiaus“ redakcijai rašo apie savo brolį Antaną Baumilą, pašauktą į sovietinę armiją 1951-ųjų lapkritį iš Kaišiadorių: „1953 m. gegužės 13-oji buvo saulėta, graži. Mokytojavau Kaišiadorių r., Palomenės septynmetėje mokykloje. Direktorius J.Cibulskas pasivijo mus su drauge einančias lankyti mokinių ir keistai žiūrėdamas į mane pasiūlė grįžti namo: yra telegrama iš Antano. – Jo nėra! – sušukau. Direktorius perskaitė telegramą. Viduryje lauko išgirdau, supratau, įsidėmėjau tik vieną žodį: „skončialsia“ (mirė). Verkiau, per ašaras nemačiau kelio. Į Kaišiadoris mane lydėjo geroji mano draugė Regina Petrauskaitė. Neguodė, neramino, matyt, suprato, kad tai beprasmiška, kad išsiverkus bus lengviau. Nebuvo. Kodėl? Kodėl taip atsitiko? Kaip išgyvens mama? – sukosi mintys. O gegužė tuomet buvo nuostabi. Obelys snigo žiedais, ir skausmas atrodė beribis. Gamta šaukė gyventi, o brolio, tokio jauno, nėra. Tai buvo tuo metu dar reto, tačiau baisaus neatsakingumo, aplaidumo, girtavimo, savivalės sovietinėje armijoje pradžia. Nenugalimosios armijos puvimo pradžia“.
Antanas Baumilas (1932 03 12-1953 05 13) žuvo Krasnodaro krašte, Eisko mieste. Neblaivus lakūnas, pilotavęs lėktuvą, nesugebėjo sėkmingai nusileisti. Viskas baigėsi tragiškai. Daugiau nei pusę metų vyko kova tarp gyvenimo ir mirties. Niekas nepranešė, neiškvietė tėvų, neatsakė į namiškių laiškus. Jau po telegramos apie Antano mirtį namiškiai gavo paskutinį jo laišką. Jis rašė apie baisią avariją leidžiantis lėktuvui, kurios metu juo skridę žmonės buvo sunkiai sužaloti. Rašė, jog nuo rudens visas sutvarstytas guli ligoninėje. Guodė namiškius, jog jam pasisekė, liko gyvas, o kitam kareiviui amputavo kojas. Antanas gyveno neilgai – kraujas išsiliejo į smegenis.
Sovietiniais metais sesuo kalbėti apie brolio žuvimą nesiryžo. Nepriklausomybės sulaukusi ieškojo brolio draugų, parašiusių jos tėvams laišką: šiauliečio Vinco Baltrušaičio ir rokiškėno Albino Garnolio. Laiške Baumilams 1953 m. birželio 12 d. jie rašė: „…Kai klausėte, kokia Antano mirties priežastis… daktarai sakė, kad nuo smarkaus sutrenkimo… Bet tiksliai sužinoti mes negalime, nes niekas nesako… Būtiniausiai užsuksime ir pasikalbėsime smulkiau ir drąsiau, nes laiškuose daug ko rašyti negalima…“
Neužsuko draugai pas Antano namiškius. Smėlio kauburėlis priglaudė ir Antano tėvus. Seseriai liko slegianti ir kankinanti nežinia dėl brolio.
„Sovietinės armijos išsigimimas ir nužmogėjimas kasmet darėsi vis akivaizdesnis. Žuvo ir buvo žudomi jauni vaikinai Sąjungos platybėse. Cinko karstai tik daug vėliau pasiekdavo gimtuosius namus“, - rašo A.Kiršanskienė. Teisi yra A.Kiršanskienė, tai liudija faktai. Nebuvo saugu tarnauti ir Lietuvoje. Štai Artūras Spundrevičius, gimęs 1966 metais Rokiškyje, 1984 m. lapkričio 10 d. buvo pašauktas į sovietinę armiją. Tarnavo Vilniuje, Šiaurės miestelyje, 29211-ame dalinyje.
1985 m. balandžio 2 d. prieš jį buvo panaudotas smurtas, gydytojų komisija konstatavo apatinio žandikaulio išnarinimą, rankų pirštų deginimą, lyties organų sumušimą ir kairės ausies traumą. Po kankinimų rastas kilpoje karinio dalinio klube. Lietuvos karių atminimo sąjungos pirmininkė G.Buzienė teigia, jog svarbu surinkti žinias apie žuvusius sovietinėje armijoje vaikinus, išleisti prisiminimus, kurie padėtų šiandieninei visuomenei geriau suvokti jų padėtį, įamžinti atminimą.

Lietuva atidavė duoklę Afganistano kare

Dešimt metų vykęs Afganistano karas paliko kūno ir moralinius randus ne tik tiesioginiams jo dalyviams, bet ir jų artimiesiems. Karo pabaigoje Lietuvoje karo dalyviai būrėsi į organizacijas ir iš sovietinės valdžios reikalavo savo teisių. Tačiau Afganistano karo dalyviai taip ir nesulaukė dėmesio.
Seimui pateiktas įstatymo projektas, kuriame numatoma nustatyti asmenų, atlikusių būtinąją karinę tarnybą sovietinėje armijoje 1979-1989 metais Afganistane, teisinio statuso pripažinimo tvarką, taip pat šių asmenų socialines garantijas, kuriems numatoma skirti nukentėjusių asmenų valstybinę pensiją, apdrausti valstybės lėšomis privalomuoju sveikatos draudimu ir kompensuoti visą bazinę kompensuojamųjų vaistų, skirtų ambulatoriniam gydymui, kainą.
Savo ruožtu Rusijos atstovybė Lietuvoje siūlo pagalbą Afganistano bei kitų karinių konfliktų dalyviams. Į Lietuvos karių atminimo sąjungos pirmininkę G.Buzienę neseniai kreipėsi šiaulietis Edmundas Martinaitis ir savo skaudžiais prisiminimais bei dabarties išgyvenimais dalijosi laiške: „…rašau jums, nes tik iš jūsų sulaukiau užuojautos, supratimo ir noro padėti. Dar tą patį pajutau Sapiegos ligoninėje, kur gydosi Černobylio ir Afganistano karo dalyviai. Ten ir patarė kreiptis į jus, į jūsų organizaciją…“
E.Martinaitis, atsargos seržantas, tarnavo Afganistane nuo 1979 m. gruodžio 15 d. iki 1981 m. gegužės 19 d. Pašauktas į armiją, jis pateko į Samarkandą, kur buvo apmokytas kareiviško amato. Po pusės metų pasiuntė į Kazachstaną, o iš ten – į Afganistaną. Jau vien žinia, kad teks kariauti Afganistane, vaikiną sujaudino, atsirado žilų plaukų. 1979-ųjų žiema Afganistane buvo labai šalta, kareiviai gyveno palapinėse, miegojo apsirengę. Pirties nebuvo. Pasak Edmundo, greitai prisiveisė utėlių. Valgyklos nebuvo, valgė iš savo katiliukų, kurių nebuvo kur išsiplauti. Dėl klimato ir nehigieninių gyvenimo sąlygų ėmė plisti infekcinės ligos. Teko gulėti ligoninėje ir Edmundui. „Tarnavau aviacijoje. Kadangi vietovė kalnuota, karas partizaninis, užduočių sėkmę didele dalimi lėmė aviacija. Tenka girdėti, kaip mūsų lietuviai, tarnavę Afganistane, giriasi, jog ten šaudė žmones kaip žvirblius. To negaliu teigti. Mūsiškiai buvo prasčiau apmokyti ir nuostoliai buvo didesni nei oficialiai skelbė. Tai, ką teko matyti ir išgyventi, - siaubinga. Psichologiškai slėgė ne tik kareivius, bet ir karininkus. Grįžęs į Lietuvą, netapau nei chuliganu, nei narkomanu, nors daugelis tapo tokiais“, - tvirtina E.Martinaitis.
Ne kartą skrydžių metu Edmundas buvo apšaudytas, daug jo draugų žuvo. Tekdavo skraidinti ir karstus, ir sužalotus kareivius. Ten būnant persirgo hepatitu, vidurių šiltine, dizinterija, tačiau gydydavo tik kelias savaites karo ligoninėje. Grįžęs iš kariuomenės, dirbo ryšininku, krovėju, dažytoju. Tačiau jau septyneri metai, kai neturi pastovaus darbo, verčiasi tik atsitiktiniais uždarbiais. Prieš penkiolika metų jį sužalojo chuliganai, peiliu perrėžė pilvą, sužalojo kepenis. Buvo operuotas. Prieš trejus metus paauglių grupė jį vėl užpuolė, suspardė, dabar dažnai skauda nugarą, sprandą, juosmenį.
Būnant Afganistane, E.Martinaitis pastoviai jautė įtampą, niekad normaliai neišsimiegojo. Tačiau kai grįžo į Lietuvą, nors čia niekas ir nešaudė, vargino nemiga, sapnavo Afganistano įvykius. Baimė ir įtampa neapleido. Šeimos nekuria, galvoja, kad vis tiek greitai numirs. Prieš metus, pablogėjus sveikatai, E.Martinaitis gydėsi Vilniaus Sapiegos ligoninėje. Šiaulių medicininė komisija skyrė jam III invalidumo grupę. Vyras apgailestauja, kad nepripažinta, jog liga susijusi su armija. „Nors turiu dokumentus, kad man už tarnybą Afganistane priklauso už vienerius metus tarnybos treji metai darbo stažo, tačiau SODRA to nepripažįsta. Dėl vienkartinės pašalpos kreipiausi į Šiaulių savivaldybę, bet ten apie tokius kaip aš nieko nenori girdėti, - guodžiasi E.Martinaitis. – Tūkstančiai kareivių buvo sužaloti arba žuvo, ir man gaila, kad mes palikti likimo valiai. Argi mes ne tokie patys tremtiniai? Tik mus siuntė į kovą, o ne į Sibiro taigą“.
Ką tokioje sumaištyje reiškė kareivis? Kas tuomet vertino žmogaus gyvybę? Tada visiems buvo peršama mintis, jog Afganistane vyksta teisinga kova, būtina internacionalinė pagalba. Tuomet nebuvo drįstama Afganistane vykstantį karą vadinti karu, jo dalyviams suteikti atitinkamą statusą ir su tuo susijusias socialines garantijas. Ne visi dar buriasi į Afganistano karo veteranų klubus, ne visi, dėl suprantamų priežasčių, nori dar kartą pažiūrėti į skaudžią praeitį, atgaivinti prisiminimus.
Karo pabaiga sutapo su Lietuvos Sąjūdžio kilimu, vėlesniu nepriklausomybės atkūrimu. Suprantama, Lietuvos valstybė tuomet karių į Afganistaną nesiuntė. Tad ar sulauks dėmesio Afganistano karo dalyviai?

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija