Atnaujintas 2003 m. liepos 9 d.
Nr.53
(1157)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Gimtas kraštas
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsniai
Poezija
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės

Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Senąją Varėną papuošė skulptūrų parkas

Senojoje Varėnoje, Merkio ir Varėnės upių santakoje, iškilo aštuonių ąžuolo skulptūrų istorine tematika ansamblis. Skulptūrų parką čia įrengti sumanyta 590-ųjų Varėnos ir 750-ųjų Dainavos krašto įkūrimo metinių proga. Skulptūros – meistrų tautodailininkų iš visos Lietuvos dešimt dienų trukusio plenero darbų rezultatas.
Važiuodami pro šią vietą, kur įsikūrė parkas, daugybė turistų iš mūsų šalies ir užsienio turės galimybę pamatyti ąžuole įamžintą Senosios Varėnos istoriją, kuri yra gana įdomi. Jos žemėje XV amžiuje buvo Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Vytauto medžioklės dvaras ir pilis. Kunigaikštis Vytautas laiške Ordino magistrui pažymėjo, kad jis rašytas ,,naujajame medžioklės dvare, vadinamame Varėna, greta Merkio upės”. Tokiu būdu šis vardas pirmą kartą buvo paminėtas istoriniuose šaltiniuose.
Senoji Varėna – kompozitoriaus M.K.Čiurlionio gimtinė.
Šio krašto istoriją savo veikla ir darbais kūrė kiekvienas Varėnos gyventojas.
Skulptūrose įkūnyti patys svarbiausi šios vietovės istorijos momentai ir asmenybės: varėniškis Algirdas Juškevičius ąžuole įamžino nuostabią Merkio ir Varėnės santaką, Juozas Videika iš Jurbarko - Varėnos žemę, iškėlusią vaikutį (M.K.Čiurlionį), alytiškis Erikas Motiejutis įamžino kunigaikštį Vytautą, apsuptą žvėrių ir paukščių, Antanas Lastauskas iš Kalvarijos - Dainavos dainių, širvintiškio Povilo Malinausko skulptūroje pavaizduota pramotė Varėnė, vilkaviškietis Nauris Valuckas įamžino M.K. Čiurlionio ,,Karalių pasaką”, kėdainiškis Ramūnas Gudliauskas iš Vytauto Didžiojo laikų į dabartį ,,perkėlė” vieną iš šimto kunigaikščio miškams saugoti paskirtų sargų. Varėniškis Kazimieras Žlabys savo skulptūra įamžino geležinkelietį, nes, nutiesus geležinkelį Peterburgas-Varšuva, Varėna pradėjo plėstis. Keturias iš aštuonių skulptūrų papuošė andriūniškio Stasio Truncės iškaltos metalinės saulutės.
Skulptūrų parko atidarymo šventėje dalyvavęs rajono meras Vidas Mikalauskas pasidžiaugė, kad skulptorių darbai – dovana Varėnai, kuri išliks dešimtmečiams.
Senosios Varėnos bendruomenės pirmininkas Vytas Kneziauskas visos bendruomenės vardu dėkojo skulptoriams ir visiems, bent kiek prisidėjusiems, kad šis skulptūrų ansamblis čia atsirastų, bei pažadėjo jį saugoti.
Varėniškis skulptorius Algirdas Juškevičius sakė, kad tai visų plenere dalyvavusių meistrų dovana Varėnai.
Skulptūrų parko kūrimo Varėnoje programą numatyta tęsti iki 600-ojo Varėnos miesto jubiliejaus.

Rūta AVERKIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija