Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nepagarba didvyriams Ramybės parke

Kaune, Vytauto prospekte esančiam Ramybės parke, kažkada buvo Karmelitų kapinės. Jose buvo palaidoti įžymūs žmonės. Tai Nepriklausomos Lietuvos ministras pirmininkas Juozas Tūbelis (vėliau jo palaikai, sovietmečiu naikinant kapines, artimųjų buvo perkelti kitur), pirmojo Nepriklausomos Lietuvos kariuomenės vado Silvestro Žukausko palaikai iki šiol tiksliai nenustatytoje vietoje ilsisi ir dabar. Čia buvo palaidoti prieškario Lietuvos lakūnai, kiti žymūs mūsų tautos vyrai, garsinę Lietuvą.
Vieni ryškiausių Lietuvos didvyrių - S.Darius ir S.Girėnas, kurių balzamuoti kūnai turėjo atgulti specialiai tam tikslui pastatytame mauzoliejuje, jo vėsiame rūsyje. Mauzoliejų suprojektavo architektas Vytautas Žemkalnis. Mauzoliejus buvo beveik pastatytas, tačiau numatyto tikslo įgyvendinti nespėta. Sovietmečiu ši vieta buvo užpilta žemėmis, kad jokio ženklo neliktų apie didvyrių žygdarbį. Jų palaikus Lietuvos patriotai daug metų slėpė dabartinio Kauno medicinos universiteto rūsyje.
Po daugelio metų Dariaus ir Girėno mauzoliejus dabar vadinamajame Ramybės parke buvo surastas ir atkastas. Bet štai jau ne vieneri metai ši garbi vieta palikta be priežiūros. Čia ir greta jos prieglobstį randa valkatos ir girtuokliai, aplinkui keroja žolynai.
Kauno miesto valdžia ne vieneri metai diskutuoja su šalies valdininkais, kas turėtų rūpintis mauzoliejaus rekonstrukcija bei priežiūra. Vieni sako, kad tai - ne vien miesto reikalas, o visos Lietuvos, nes didvyriai pelnė garbę visai Lietuvai. O šalies valdžia tvirtina, kad Darius ir Girėnas skrido ir jų palaikai buvo atskraidinti į Kauną, čia jie ir palaidoti. Tad esą tegul Kauno valdžia rūpinasi mauzoliejumi, finansuoja jo rekonstrukciją. (Buvo net svajota virš jo uždėti stiklinį gaubtą.) Pagaliau pasigirsta balsų, kad gal reikėtų mauzoliejų vėl užkasti…
Atgimus Lietuvai, įmonės “Palikimas” buvusio direktoriaus dr. J.Voronavičiaus iniciatyva tame pačiame Ramybės parke buvo atstatytas paminklas “Žuvome dėl Tėvynės”. Šiandien jis apterliotas, apardytas, nuo jo nuplėštas Vyties kryžius. Ir niekam nė motais, taip pat ir Kauno miesto savivaldybei.
Varganai atrodo ir paminklas “Kryžius - medis”, skirtas Birželio sukilėliams prieš sovietų okupaciją, jo aplinka.
Ramybės parke esančių paminklų priežiūra, globa galėtų rūpintis greta esančios V.Kudirkos vidurinės mokyklos bendruomenė. Mokiniams tai būtų tarsi gyvoji pamoka apie Lietuvos praeitį, jos didžiavyrius, akistata su šia ir ateinančia diena.
Lietuvos Sąjūdžio Kauno taryba, LKD Kauno skyriaus Švietimo ir kultūros sekcija kreipėsi į Kauno miesto merą Arvydą Garbaravičių, atkreipdamos dėmesį, kad tokia apgailėtina ir tautą žeidžianti padėtis Ramybės parke yra skubiai taisytina.

Benjaminas ŽULYS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija