Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Senovę menantys

Vyskupas Jonas Boruta, SJ, uždeda Varnių parapijos vaikučiams škaplierius ir rožinius

Iškilminga atlaidų procesija aplink bažnyčią

Autoriaus nuotraukos

VARNIAI. Birželio 29-ąją, tikrąją Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidų dieną, jau iš pat ryto visais keliais ir keleliais, vedančiais į Varnius, pėsti ir motorizuoti skubinosi tikintieji. Ir kaip nesiskubins, jeigu jau nuo seno, dar vyskupo Motiejaus Valančiaus laikais, Varniai garsėjo labai gražiais ir itin maldingais Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus tituliniais Varnių bažnyčios atlaidais.
Rinkosi tikintieji į Varnius iš visų pusių, netgi iš kaimyninių parapijų: Telšių, Žarėnų, Užvenčio, Šilalės, Plungės… Juolab kad visi žinojo, jog tą dieną atlaiduose dalyvaus Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ.
Šiems Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidams buvo itin puikiai pasirengta: suremontuota bažnyčia, restauruoti altoriai, švytintys auksu ir sidabru, puikiai sutvarkyta, gėlėse skendinti bažnyčios aplinka, o atlaidams pagal senąsias tradicijas netgi dūdų orkestras užsakytas… „Mes dar senoviški: su dūdomis ir būgnais švenčiame Šv. Petro ir Pauliaus atlaidus…“ – pusiau rimtai, pusiau juokais pasakė Varnių bažnyčios klebonas kan. Jonas Petrauskis.
Susirinkusieji išklausė šv. Mišias, kurias aukojo iš Klaipėdos atvykęs kun. dr. Romualdas Vėlavičius. Jo itin nuoširdi šv. Mišių auka ir dar nuoširdesnis pamokslas buvo tarsi įžanga į didžiuosius ir garsiuosius Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidus.
Vyskupas J.Boruta, SJ, atvyko lydimas generalvikaro prelato Juozo Šiurio ir Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikų. Bažnyčioje, prie Didžiojo altoriaus, vyskupą apsupo keliasdešimt baltomis suknelėmis pasipuošusių adorančių ir pulkas berniukų, pasirengusių patarnauti šv. Mišioms. Pasveikinęs visus atlaidų dalyvius, vyskupas J.Boruta, SJ, pradėjo iškilmingas Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidų pamaldas. Savo homilijoje jis apžvelgė šv. apaštalų Petro ir Pauliaus veiklą, jų įnašą į Kristaus įsteigtosios Bažnyčios ir visos krikščionybės stiprinimą, mokė visus sekti šių Kristaus apaštalų gerais darbais, įtvirtinant pasaulyje tvirtą tikėjimą, stiprinant Bažnyčios autoritetą.
Gražu buvo stebėti, kaip po šv. Mišių didžiulis būrys berniukų ir mergaičių, išvakarėse priėmusių šventąją Komuniją, dabar, šią prasmingą atlaidų dieną, su tomis pačiomis Pirmosios Komunijos žvakutėmis, laikydami rankose škaplierius ir rožinius, žvelgė į vyskupą J.Borutą, SJ, prašydami, kad jis juos pašventintų.
Ir tuo patikėti galima. Bent jau iš tos šventos vietos – Varnių žemelės, nes ir šiuose atlaiduose matėsi daug vaikučių, jaunimo. O tai jau turbūt ir buvusių vyskupų Merkelio Giedraičio, Motiejaus Valančiaus bei kanauninko Mikalojaus Daukšos, kurių skulptūros čia, Varniuose, stovi, kadaise jų pasėta tikėjimo ir doros sėkla…
Gražūs ir prasmingi buvo Varnių Šv. Petro ir Pauliaus atlaidai.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija