Atnaujintas 2003 m. liepos 16 d.
Nr.55
(1159)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Istorijos vingiai
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Atmintis
Susitikimai
Kultūra
Gimtas kraštas
Darbai

Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dabartinė dailininko aistra - keramika

Dailininkas ir žurnalistas Vaidotas Žukas atidarė naujausių keramikos darbų parodą

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Lietuvos visuomenė Vaidotą Žuką gerai pažįsta kaip žurnalistą. Jo balsą dabar išgirstame radijo bangomis per publicistines laidas „Vasaros studija su Vaidotu Žuku“ ir „Akis į akį“. Net septynerius metus jis vadovavo „Mažajai studijai“, 2000-2001-aisiais buvo LRT generalinis direktorius,už radijo laidas „Vėjai“, „Tiltai“ 1999 metais pelnė Stasio Lozoraičio žurnalistinę premiją, tais pačiais metais parengė ir išleido knygą apie skulptorių Vilių Orvidą.
V.Žukas - diplomuotas dailininkas. Baigęs Lietuvos dailės akademiją, jis surengė net 25 asmenines tapybos parodas. Jo darbai saugomi Vakarų Europos, JAV, Australijos privačiose kolekcijose, pasklidę Lietuvoje. Dailininko kūrinių yra įsigiję Vilniaus, Kauno, Kretingos muziejai.
V.Žukas su žmona Aukse surinko ir restauravo vertingą žemaitiško sakralinio meno kolekciją.
Birželio 25 dieną V.Žukas pakvietė vilniečius į naujai bandomo žanro - keraminių reljefų parodos atidarymą fotogalerijoje „Rėmelių dizainas“. Iš kone 70 eksponuojamų darbų dauguma turi sakralinės dailės požymių. Bene dvylika Madonų, pavadintų įvairiais vardais, - „Aušros Vartų Marija“, „Marijos figūra“ ir kt., - dažniausiai apsuptų malonės spinduliais, devyni angelai: „Angelas juodame fone“, „Angelas ir širdis“, „Serafinas raudoname fone“, „Širdis ir angelo veidai“, „Angelas su žvake“, „Angelo galvutė“, „Angelas baltu rūbu“ ir kt., du „Nukryžiuotieji“.
Per parodos atidarymą V.Žukas pasakojo: „Tai mano kūrybos naujas etapas. Keraminiai reljefai sukurti per dešimt - dvylika mėnesių. Mano keramikoje – pusė tapybos. Glazūra darbams suteikia tokios išraiškos, kurios niekur kitur neišgausi. Tūkstančio laipsnių karštis krosnyje keičia spalvas, sulauki daug netikėtumų. Tik 80 proc. yra tikimybės, kita 20 proc. padaro ugnis. Mano keramika susisieja su iškasenomis iš Valdovų rūmų griuvėsių, iš senų bažnyčių rūsių. Ji, nors orientuota į ateitį, siejasi su praeitimi“.
Menotyros dr. Laima Laučkaitė taip atsiliepia apie V.Žuko naujausius darbus: „V.Žukas naujausiuose kūriniuose netikėtai nutolsta nuo tradicinio keramikos amato - plaketės su liepsnojančios širdies, Madonos su kūdikiu, rokailinių ornamentų reljefai asocijuojasi su archeologiniais radiniais, slėpiningais ženklais iš praeities, o laisvai užlietos spalvingos glazūros paverčia jas subtiliais tapybos kūriniais“.
Žurnalistės Nijolės Adomonytės nuomone, per beveik 30 kūrybos metų įvairiais meno žanrais dirbęs dailininkas šiuo metu kuria vien keramiką. V.Žukui duotas toks stiprus profesionalo instinktas, kad aplinkybės bejėgės ką nors pakeisti.
Dailininkas V.Žukas yra sukūręs per pustrečio šimto keramikos darbų. Jie buvo eksponuojami Kaune esančioje galerijoje „Spalvų paslaptys“, Utenos rajone, Bukiškio dvare. Paroda „Keraminiai reljefai“ Vilniaus senamiestyje įsikūrusioje fotogalerijoje „Rėmelių dizainas“ veiks iki liepos 25 dienos. Verta aplankyti šią originalią parodą.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija