Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šiaulių vyskupijoje

Joniškio dekanate

Naujosios Žagarės Šv. Petro ir Povilo bažnyčia

Autoriaus nuotrauka

Tėviškės padangėje

Žagarė. Šiemet pasistengiau rasti laiko pasisvečiuoti savo tėviškėje per didžiuosius Šv. Petro ir Povilo atlaidus. Miestas yra šiaurės Lietuvoje, visai prigludęs prie sienos su Latvija. Jį į dvi dalis – Senąją ir Naująją Žagares – dalija Švėtės upė. Lygumų kraštovaizdį labai pagyvina šalia upės išsitęsęs ozas, kurio dalis senovėje buvo panaudota įrengiant piliakalnį, dabar dažniausiai vadinamą Žvelgaičio kalnu. Mat senovėje čia stovėjo pilis, valdoma kunigaikščio Žvelgaičio.
Prieškario Lietuvoje ir dar vėliau Žagarėje buvo net devyneri maldos namai (dvi katalikų bažnyčios, koplyčia Raktuvės kapinėse, evangelikų liuteronų bažnyčia, stačiatikių cerkvė, keturios sinagogos), aštuonerios kapinės (dvejos katalikų, po vienerias stačiatikių bei liuteronų, dvejos žydų, po vienerias sekminininkų ir laisvamanių).
Šiais metais atlaidai vyko dvi dienas (birželio 28-29 d.) ir abiejose katalikų bažnyčiose. Senosios Žagarės bažnyčioje abi dienas šv. Mišias aukojo Žagarės klebonas kun. Aldas Vinclovas. Antrąją atlaidų dieną Senosios Žagarės bažnyčioje iš sakyklos pamokslą sakė Kauno kunigų seminarijos IV kurso klierikas Algimantas Žibėnas.
Naujosios Žagarės bažnyčioje pirmąją atlaidų dieną Sumą aukojo ir pamokslą sakė Radviliškio parapijos vikaras kun. Tomas Kedušis, o antrąją – Skaistgirio parapijos klebonas kun. Remigijus Katilius. Klebono pamokslas nebuvo tik abstraktus Evangelijos aiškinimas, buvo paminėti šiuolaikiniai mūsų visuomenės skauduliai, kaip antai: besaikis alkoholio vartojimas, kai kurių Lietuvos valdžios vyrų pastangos anksti įdiegti lytinį „švietimą“ vaikams, kad kuo anksčiau pradėtų ištvirkauti, ir taip būtų stimuliuojama sekso gaminių pramonė ir prekyba.
Malonu buvo išgirsti, kad mano tėviškės bažnyčiose dar sugebama pamokslus sakyti iš sakyklos. O didmiesčiuose dauguma dvasininkų juos sako tik prie altoriaus, dažnai net nesistengdami kalbėti įtaigiau ir garsiau, kad geriau žmonės girdėtų. Dievo žodžio skelbėjai prie altoriaus, matyt, pasitiki radiofikacija, kuri dažnai nėra geros kokybės, o kartais išvis užmirštama įjungti.
Naujosios Žagarės bažnyčios šventoriuje yra palaidotas ilgametis šios parapijos klebonas kun. Konstantinas Jazdauskis, finansiškai dar su dviem dvasininkais parėmęs Juozo Keliuočio žurnalo „Naujoji Romuva“ leidimą. Džiaugiuosi, kad atnaujintas užrašas prie jo kapo esančiame kryžiuje.
Pirmoji atlaidų diena sutapo su, matyt, tradicine tampančia Žagarės miesto švente. Centrinėje miesto aikštėje koncertavo Viekšnių (Akmenės r.) liaudiškos muzikos kapela „Virventa“. Prie buvusių Naryškino rūmų parke su jaunatviška programa pasirodė seserų Jurkšaityčių vaikų ir jaunimo kolektyvas, atvykęs net iš Druskininkų. Savo programas rodė ir Žagarės bei Joniškio saviveiklininkai. Vakare gegužinėje grojo grupė „Vairas“ iš Šiaulių. Gražu, kad renginių organizatoriai šventės dienotvarkės skelbime nurodė ir šv. Mišių laiką abiejose bažnyčiose.

Vytautas UOGELĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija