Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Kazimieras Rudzevičius dėkojo visiems nuoširdiems rėmėjams ir pagalbininkams

Paminklą pašventino prelatas Vytautas Gustaitis

Autorės nuotraukos

Laimingi įamžinę kankinių atminimą

Lankeliškai. Tai viena seniausių Sūduvos krašto vietovių, istoriniuose šaltiniuose minima dar XIV amžiuje. 1609 metais čia pastatyta pirmoji bažnyčia, 1817 metais - mūrinė Švč.Trejybės bažnyčia. Bažnyčios dokumentai bylojo, jog šiai parapijai priklausė labai didelė teritorija, net 25 kaimai. Nepriklausomos Lietuvos metais čia vyko aktyvus dvasinis gyvenimas, ypač daug naujo į kaimiečių gyvenimą įnešė kunigas Vaclovas Balsys. Jis ne tik būrė bažnytines organizacijas, bet ir pats buvo įvairių renginių siela. Vyresnioji karta mena jo režisuotus veikalus, organizuotas gegužines ir kt. Deja, užklupo netikėta lemtis: 1941 m. birželio 22-osios ankstų rytą į klebonijos duris pasibeldę enkavėdistai kleboną V.Balsį ir viešėjusius kunigus - Marijampolės gimnazijos kapelioną Joną Petriką bei Vilkaviškio kunigų seminarijos profesorių Justiną Dabrilą - apkaltino nebūta kalte, kad jie nupjovę ryšio laidus. Prievarta susodinę į mašiną nuvežė į maždaug už dešimties kilometrų esantį Budavonės miškelį, kur įvykdė žiaurią egzekuciją, liudytojų teigimu, trukusią visą dieną.
Parapijos žmonės žiauriausiai išniekintus kunigų kūnus parsivežė ir pašarvojo Lankeliškiuose. Kun. J.Dabrilos amžinojo poilsio vieta iškart tapo gimtosios Alksnėnų parapijos kapinės.
Kun. V.Balsys buvo palaidotas prie savo parapijos bažnyčios, tačiau, karo audrai ją sugriovus, savųjų rūpesčiu palaikai perkelti į Kudirkos Naumiesčio kapines. Tačiau tuščią kapavietę žmonės visą laiką prižiūrėjo, ten žydėjo gėlės. Bažnyčios griuvėsiai apaugo piktžolėmis ir krūmokšniais. Šeštojo dešimtmečio pradžioje pastatyta barokinė bažnytėlė pamažėl vienišėjo, nes aplinkiniai žmonės kėlėsi į prie pagrindinio kelio besikuriantį kolūkio centrą. Jau daugelį metų ji tik aptarnaujama, nėra nuolatinio kunigo, duris atveria šventadieniais ar laidotuvių metu.
Šeimenos seniūnijoje, kurios teritorijoje yra Lankeliškiai, neseniai aktyviai pradėtos kurti kaimų bendruomenės. Lankeliškių kaimo bendruomenė savo vadovu išsirinko Kazimierą Rudzevičių. Kazimieras jau daug metų yra parapijos pastoracinės tarybos pirmininkas, nuoširdžiai besirūpinantis bažnyčios reikalais, talkinantis kunigams. Pasitaręs su kaimynais ūkininkais, kitais parapijos žmonėmis pirmiausia ėmėsi tų darbų, kurių neturėjo galimybės padaryti sovietiniais laikais gyvenę tėvai,- tvarkyti bažnyčios griuvėsius ir pastatyti paminklą kunigams kankiniams. Šiai minčiai geranoriškai pritarė seniūnas Gintautas Bakūnas. Prieš metus senosios Lankeliškių bažnyčios griuvėsiai buvo išvalyti, sutvarkyti, pasodinta gėlių, paremontuota akmeninė tvora. Pernai iškilo ir kryžius, skirtas stovėjusiai bažnyčiai atminti. Jį pašventino pirmąkart parapiją lankęs, tada dar tik pradėjęs dirbti naujasis vyskupas Rimantas Norvila.
Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, paskutinįjį šeštadienį prieš Jonines, prisimenant Budavonėje nukankintus kunigus, žmonės rinkosi ne Budavonės miškelyje, kur stovi kunigų kančią primenantis paminklas, bet Lankeliškiuose. Kaimo bendruomenės rūpesčiu šventoriuje iškilo skulptūra - laiminantis Kristus. Ant jos užrašas: “Palaimink, Viešpatie, auką, kurią sudėjo 1941 m. birželio 22 d. bolševikų žiauriai nukankinti kunigai V.Balsys, J.Petrika, J. Dabrila”. Projekto autorius - iš šio krašto kilęs kino dailininkas Algimantas Šiugžda.
Paminklo statybą dviem tūkstančiais litų finansavo rajono savivaldybė, antra tiek sudėjo kaimo žmonės, parėmė kunigo V.Balsio giminaitis verslininkas Vingaudas Balsys, kiti giminaičiai.
Paminklo šventinimo iškilmėms į mažutę Lankeliškių bažnyčią susirinko ne tik aplinkinių kaimų, bet ir tolimesnių vietovių gyventojai. Šv.Mišias aukojo Vilkaviškio dekanas prelatas Vytautas Gustaitis kartu su Pajevonio - Lankeliškių, Bartninkų, Keturvalakių ir Vištyčio parapijų klebonais. Šv.Mišiose giedojo ir po jų dvasingą literatūrinę programą parodė greta esančios Klampučių pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai. Pamoksle išsakytas prelato mintis apie žmonių tarpusavio santykių puoselėjimą, gėrio ir meilės skleidimą, apie bendruomeniškumo svarbą ir kankinių kunigų pavyzdį pakartojo vėliau kalbėję Bartninkų ir Lankeliškių parapijų klebonai J.Klimavičius, E.Naujalis, rajono meras A.Bagušinskas, Seimo narys A.Butkevičius.
Paminklo papėdė buvo nuklota kaimo žmonių nupinta ąžuolų lapų girlianda, papuošta gėlėmis, uždegtos žvakės. Kaimo bendruomenė visus žmones dar pakvietė į mokyklą pasiklausyti nuotaikingo koncerto, pasivaišinti arbata, dar pabūti kartu.
O kiekvieno mintyse buvo šv. Mišių ir minėjimo metu girdėti žodžiai apie pasiaukojimą ir kančios prasmę. Lankeliškiečiai širdyje jautė pasitenkinimą, pagaliau deramai įamžinę ir pagerbę jų tėvams tarnavusius kunigus, kurie krikščionybės 2000 Jubiliejaus metais įrašyti į XX amžiaus kankinių sąrašą.

Birutė NENĖNIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija