Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Rūpestis dėl moralės ar ateizmo recidyvas?

Birželio 21 dieną, laukdamas Rasos šventės, „Lietuvos rytas” nerado nieko geresnio, kaip per keturis puslapius paskelbti tekstą „Kunigų nuodėmės – už tylos ir melo sienų. „Lietuvos rytas” atskleidžia Bažnyčios slepiamą jos tarnų gyvenimo pusę”. Taigi straipsnis redakcinis ir ilgai rengtas. Kai kur laikas ir faktai ne visai suderinti, bet gerai suderinta intencija ir pats tekstas. Tokie straipsniai kainuoja brangiai, tik neaišku, kas sumokėjo. Na, o premiją už kovingąjį ateizmą sovietmečiu būtų paskyręs net pats J.Andropovas. Su viena išlyga – jei nerašytų, jog „sovietiniais laikais į seminarijas būdavo infiltruojami homoseksualios pakraipos jaunuoliai... Saugumo struktūrų tikslas buvo demoralizuoti seminarijas”. Tie žodžiai – figos lapelis, kuriuo net nebando prisidengti straipsnio autorė, vulgarokai besimėgaujanti savo stiliumi ir pasakojimo detalėmis.


Istorinė Vilnia vis užmirštama

Upelė, mūsų sostinėje įtekanti į Nerį, istoriškai turi vardą Vilnia, kuri davusi vardą net pačiam Vilniaus miestui. Apie tai rašyta profesorių J.Balčikonio, A.Vanago, dr. A.Bilkio ir kitų kalbininkų. Dabar tai aiškiai užmirštama ir ima vyrauti iš lenkų kalbos vardo Wileika išsiversta Vilnelė, įtvirtinta ir vienos poetės eilėraštyje kartu su lenkiškąja ar gudiškąja Vilija (irgi platinama prekybininkų ir inžinierių savo įmonių pavadinimais).


Krikščionių demokratų dovanos

Gegužė bei birželis Pušaloto parapijos krikščionims demokratams buvo ypatingi. Mes pajutome, jog esame reikalingi savo parapijiečiams, nes galime duoti jiems nors truputėlį dvasinio peno.


Nemarūs mirtingieji

Tai buvo 1932 m. birželio 28 d. Mama jau iš vakaro vežė mane į Kauno Arkikatedrą, į Šv. Petro ir Povilo atlaidus. Ką tik buvau baigusi savo gyvenimo devintuosius metukus. Kaunas mus pasitiko juodais kaspinais perrištomis vėliavomis. Mama iš praeivių sužinojo, kad miręs Maironis. Gedi visas Kaunas! Mudvi su mama atėjome į Karo muziejaus sodelį. Atsisėdome ant suolelio pailsėti ir pasigėrėti jo grožiu. Prisimenu, kaip K.Donelaičio gatve nukaukšėjo kaustytas arklys, traukdamas barškantį vežimą. Prie mūsų ant suolelio prisėdo viena ponia. Ji pasiteiravo, kas atsitiko, kad iškeltos vėliavos ir perrištos gedulo kaspinais. Mama jai pasakė: „Taigi mirė Maironis…“ „Vaje, vaje! – susijaudino ponia, - jis pas mus lankydavosi…“ Daugiau iš tos kelionės nieko neatsimenu. O Maironis mums savo eilėmis, dainomis ir giesmėmis liko gyvas.


Jubiliejaus atgarsiai

Nuskambėjo nuaidėjo paskutinieji Dainų šventės akordai. Skambios dainos, nuostabus spalvų margumynas, jausmingų šokių, šmaikščių žaidimų grožis tauria dvasios šiluma nuskaidrino daugelio kasdienybės monotonijos atbukintas širdis. Šiomis dienomis vėl pajutome, kad esame MES, kad dar ne visi užsikrėtę moralinio nuosmukio piktžaizdėmis. Tą dvasinį pakilimą galbūt labiausiai pajuto šventės dalyviai, nepagailėję triūso, entuziazmo, savim parodę, kad yra kita Lietuva. Lietuva be smurto ir melo, be klastos ir savanaudiškumo, be veidmainystės ir nusivylimo, be nepelnytų nuopelnų ir garbės pasisavinimo.