Atnaujintas 2003 m. liepos 23 d.
Nr.57
(1161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Darbai
Krikščionybė ir pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Žvilgsnis
Proza
Literatūra
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Čiurlionis – naujuose senuose namuose

Muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis (kairėje) pasitiko svečius

M.K.Čiurlionio muziejus - moderniausias Lietuvoje

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Su džiaugsmu, pasididžiavimu ir vienas kitą sveikindami, galime išdidžiai prisipažinti - išgyvenome neeilinę savaitę tiek dvasine prasme, tiek istorine: Valstybės dienos iškilmės, Mindaugo karūnavimo 750-osios metinės. Renginių ir minėjimų gausa vertė ne tik džiaugtis ir švęsti, bet ir greičiau suktis, norint spėti pamatyti, ne tik iš kitų išgirsti.
Kauniečius ir miesto svečius dvasiškai pakylėjo jau liepos 1-oji: žymiausio ir pasaulyje žinomiausio Lietuvos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybinis palikimas sugrįžo į moderniai rekonstruotą muziejų.
Garbingi atidarymo dalyviai ir svečiai pirmiausia buvo sukviesti atnaujintą muzikos salę. (Manoma, kad šiuo metu ji yra viena geriausių kamerinių salių Kauno mieste.) Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, kultūros ministrė Roma Žakaitienė, Lietuvių fondo Čikagoje atstovas Vytautas Kamantas, Kauno miesto valdžia bei muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis ir restauruoto muziejaus atidarymo organizatorė aktorė Inesa Paliulytė sveikino ir dėkojo, džiaugėsi, didžiavosi ir jaudinosi, kvietė ir įsipareigojo.
Po sveikinimo ir padėkos kalbų, premjeras A.Brazauskas ir kultūros ministrė R.Žakaitienė perkirpo simbolinę juostelę ir pakvietė apžiūrėti atnaujintą ekspoziciją bei patį rekonstruotą muziejų. Ministras Pirmininkas aktyviai domėjosi tiek paveikslais, tiek pačiomis salėmis – jo vadovaujama Vyriausybė skyrė šio muziejaus rekonstrukcijai daugiau nei šešis milijonus litų. Kaip pastebėjo susirinkusieji, kultūros ministrė R.Žakaitienė tiesiog švytėjo ir daug šypsojosi – turbūt tikrai liko patenkinta tuo, ką išvydo. Lietuvių fondo Čikagoje atstovai V.Kamantas su žmona Gražina labai pagarbiai, netgi jautriai apžiūrinėjo ekspoziciją. Nieko nuostabaus, juk 300 tūkst. JAV dolerių iš šio fondo skirta muziejui atnaujinti dar 1992 metais ir tiek laiko su viltimi laukta restauracijos pradžios. Vėliau vyko darbai ir, reikalui esant, skirta naujų investicijų. Visi susirinkusieji geru žodžiu minėjo galerijos rekonstrukcijos autorę, architektę Gražiną Janulytę-Bernotienę.
Dvejus metus truko 1969 metais statytos galerijos atnaujinimas. Atrodo, ir nebuvo to laiko, kai beveik visą čia sukauptą žymaus mūsų dailininko, kompozitoriaus, literato ir visuomenės veikėjo turtą – kūrybinį palikimą – reikėjo saugoti nuo lietaus. Šiandien 220 tapybos darbų, grafikos kūriniai, muzikiniai rankraščiai, daugiau kaip 700 piešinių, laiškai, fotografijos pristatomi atnaujintos galerijos ekspozicijose arba saugomi fonduose. Muziejus jau turi galimybę išsamiai supažindinti su M.K.Čiurlionio tapybos, grafikos darbais, jo asmeniniu ir kūrybiniu gyvenimu, publikacijomis, moksliniais darbais ir tyrinėjimais, parodų katalogais, muzikiniais įrašais ir gyva muzika kamerinėje salėje, kurios galinė siena atveria pirmą kartą eksponuojamą M.K.Čiurlionio 1909 metais nutapytą „Rūtos“ draugijos uždangą.
Apžiūrėję tiek įspūdingas patalpas, tiek neįkainojamą ekspoziciją, visi grįžo į muzikos salę klausytis koncerto. Rokas Zubovas ir Nikolausas Lakuzenas atliko M.K.Čiurlionio kūrinius fortepijonu, aktorė Rūta Staliliūnaitė skaitė menininko dienoraščių bei jo poezijos ištraukas.
Moderniausio Lietuvos muziejaus direktorius O.Daugelis, atsisveikindamas su iškilmių svečiais, kvietė prisiminti ir lankyti M.K.Čiurlionį ne tik švenčių progomis, bet pagerbti mūsų iškilų menininką ir eilinėmis muziejaus darbo dienomis, ateiti pasiklausyti muzikos.

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija