Atnaujintas 2003 m. liepos 23 d.
Nr.57
(1161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Darbai
Krikščionybė ir pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Žvilgsnis
Proza
Literatūra
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Buvęs JAV prezidentas Dž. Fordas švenčia 90-metį

JAV prezidentas Džordžas V.Bušas, Laura Buš ir Betė Ford sveikina devyniasdešimt metų sulaukusį Džeraldą Fordą Baltuosiuose rūmuose prie gimtadienio torto

EPA-ELTA nuotrauka

Liepos 14 dieną Džeraldas Fordas tapo ketvirtuoju buvusiu JAV prezidentu, sulaukusiu savo devyniasdešimtmečio. Šis žmogus stojo prie Jungtinų Amerikos Valstijų vairo po Votergeito skandalo ir Vietnamo karo, o liepos 16-osios vakare jis buvo pagerbtas buvusiuose savo namuose - Baltuosiuose rūmuose. Dabartinis šalies vadovas Džordžas Bušas ta proga surengė vaišes 38-ajam JAV prezidentui Dž. Fordui, kuris sveikata nesiskundžia - didelę dalį laisvo laiko jis leidžia golfo laukuose. Savo gimtadienį ramiai sutiko vasarnamyje Kolorade.
Pagarsėjęs koledžų futbolo aikštėse, tarnavęs karo laivyne Antrojo pasaulinio karo metais, dirbęs teisininku, vėliau Dž. Fordas 28 metus buvo aktyvus politikas, o 1974 m. rugpjūčio 9 d. tapo JAV prezidentu. Po Votergeito skandalo iš posto pasitraukęs Ričardas Niksonas jį užleido savo viceprezidentui. Respublikonui Dž. Fordui teko nelengva našta - amerikiečiai po Votergeito prarado pasitikėjimą vyriausybe, nusivylė kariniu pralaimėjimu Vietname, kovojo su ūkio nuosmukiu ir infliacija. "Perimu prezidento postą ypatingomis aplinkybėmis, - sakė jis po prisaikdinimo. - Tai istorinė valanda, kuri jaudina mūsų protus ir žeidžia mūsų širdis". Baigiantis 29 mėnesių kadencijai, komentatoriai jau sveikino jį kaip pelniusį visų pagarbą žmogų.
Dž. Fordas stengėsi pagydyti JAV ekonomiką, pasiekė laikiną taikos susitarimą tarp Izraelio ir Egipto, pasirašė branduolinio ginklavimosi apribojimo sutartį su Sovietų Sąjunga, tačiau susilaukė kritikos, kad užtarė R. Niksoną, vienintelį JAV prezidentą, kuris buvo priverstas atsistatydinti dėl skandalo.
1976 metais per naujus JAV prezidento rinkimus Dž. Fordas pralaimėjo Džimiui Karteriui. Pastarasis padėkojo savo pirmtakui "už viską, ką jis padarė gydydamas mūsų šalį".
Dž. Fordo įtaka jaučiama ir dabartinėje JAV vyriausybėje, kurioje aukštus postus užima Dž. Fordo administracijoje dirbę žmonės: gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas, viceprezidentas Dikas Čeinis, dabartinis Centrinio banko pirmininkas Alanas Grynspenas. "Tikiuosi, po 50 metų istorikai pasakys, kad prezidentas Fordas perėmė valdžią sunkiu laiku - turėjome Votergeito skandalą, karą Vietname, ekonomikos problemų - tai buvo pasitikėjimo Baltaisiais rūmais laikotarpis, bet jis sugrąžino visuomenės pasitikėjimą", - sakė jubiliatas dienraščiui "USA Today". Be to, Dž. Fordas tapo devyniasdešimtmečių prezidentų klubo nariu. Ligi šiol jų buvo trys - antrasis JAV prezidentas Džonas Adamsas, 31-asis - Herbertas Huveris ir 40-asis - Ronaldas Reiganas. Dabar klube bus keturi nariai.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija