Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 20 d.
Nr.63
(1167)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Darbai
Kultūra
Parodos
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Muziejuje – įsimintinos datos

Maironio lietuvių literatūros muziejaus kiemelyje

Šią jubiliejinę mums, visiems lietuviams, vasarą Maironio lietuvių literatūros muziejus Kaune taip pat minėjo svarbias datas, nors ir ne apvalias. 71 metai nebeturime gyvai kuriančio mūsų tautos dainiaus Maironio, bet jau 67 metai veikia jo muziejus. Ir be vieno, ir be kito šiandien neįsivaizduojame Lietuvos, Kauno, savo kultūrinio ir dvasinio gyvenimo bei savęs pačių. Todėl ir renkamės minėti šių datų Maironio sodelyje. Šį kartą – su aktore Virginija Kochanskyte, Rumšiškių ansambliu, lyg iš Maironio nuotraukų albumo nužengusiu, vadovaujamu Astos Veverskytės, ir su literatūros tyrinėtoja, VDU docente, daktare Irena Skurdeniene.


Muzikos mylėtojų pasididžiavimas

Vilhelmas Čepinskis Pažaislio vienuolyno
Saulės laikrodžio kiemelyje

Pažaislio muzikos festivalis bet kokiu oru tarsi magnetas sutraukia geros muzikos atlikėjų gerbėjus iš visų Lietuvos kampelių į vienuolyno Saulės laikrodžio kiemelį, sudarantį uždarą arkadomis padabintą erdvę. Ir nenuostabu. Koncertuoja Lietuvos smuiko virtuozas Vilhelmas Čepinskis ir Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam nuo 1960 metų vadovauja maestro profesorius Saulius Sondeckis. Rugpjūčio 3 - iąją pasiklausyti geriausių atlikėjų susirinkę žiūrovai aklinai užtvindė kiemelį, visus praėjimus ir kerteles.
Pirmoje koncerto dalyje grojo Lietuvos kamerinis orkestras. Dirigavo prof. S. Sondeckis. F. Mendelsono, V. A. Mocarto, Dž. Rosinio kūryba visada žavėjo ir žavės klausytojus, atlikėjus. Nepaisant, kad buvo tvanku, kiemelio erdvėje skambėjo tobuliausiai atliekama, puikiai girdima minėtų kompozitorių muzika. Orkestras, kuriam tiek daug metų vadovauja maestro S. Sondeckis, yra pripažintas Europoje, su šiuo orkestru savo atlikėjo kelią pradėjo ir smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. Kiekvienas kūrinys tądien turėjo didelį poveikį susirinkusių klausytojų širdžiai, dvasinei būsenai, pakeldamas ją į aukštesnę pakopą, nuteikdamas išgyvenimams, panardindamas į teigiamų emocijų verpetą. Tokiai būsenai patirti renkasi klausytojai, tam kuria kompozitoriai. Susirinkusieji orkestro grojimą palydėjo gėlių puokštėmis prof. S. Sondeckiui, karštomis ovacijomis.


Saulės laikrodis rodo rugpjūtį

Kai saulės laikrodis – ne tik Pažaislio vienuolyno kiemelyje – ėmė rodyti paskutinio vasaros mėnesio apraiškas, Pažaislio muzikos festivalis įgijo lyg ir trečiąjį kvėpavimą: rugpjūčio mėnesio festivalio repertuaras verčia užmiršti vasaros karščius ir pažvelgti į muzikos žvaigždes.

Muzikos skrydis Pociūnų aerodrome

Šią vasarą Pažaislio muzikos festivalio tvarkaraštyje – ne viena iškili data (kaip ir visi šie metai Lietuvai). Festivalio organizatoriai nutarė pažymėti dar vieną neeilinę mūsų valstybei datą – S.Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 70-ąsias metines. Ir vietą tam pasirinko neeilinę – Pociūnų aerodromą, esantį visai netoli Prienų. Žmonės besidomintys šiuo koncertu, buvo maloniai nustebinti, sužinoję, kad į koncertą veš specialus festivalio autobusas. Rūpesčio klausytoju rezultatas – beveik užpildyta sėdimų vietų „mobili“ žiūrovų salė. Jei festivalio gerbėjams būtų tekę patiems pasiekti Pociūnų aerodromą, naujoji koncertinė erdvė būtų likusi daug tuštesnė.