Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 20 d.
Nr.63
(1167)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Darbai
Kultūra
Parodos
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žvilgsnis į Dievo pasaulį po vandeniu...

Vytenė Mikelionienė prie savo kūrybos žvilgsnio darbų

Autoriaus nuotrauka

Kaune, Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos menėje, būrys kauniečių atėjo į jaunos biologijos mokslų magistrės Vytenės Kebeikytės - Mikelionienės pirmąją spalvotų nuotraukų parodą, kurioje išvydo Raudonosios jūros povandeninį pasaulį. Vaikystėje trapi mergaitė pradėjo buriuoti. Buriuodama Vytenė priklausė Kauno rinktinei, dalyvavo įvairiose varžybose, o nardymo instruktore tapo todėl, kad tokio žmogaus paprasčiausiai reikėjo. Buriavimas tapo sportu, o nardymas - pomėgiu. Pradėjo dirbti PADI sistema, kuri populiari visame pasaulyje. Šios sistemos nardymo centrai dažni JAV, Australijoje. Vytenė lankė PADI instruktorių kursus prie Viduržemio jūros. Išlaikė egzaminus. Europos nardytojų veiklą koordinuoja padaliniai Norvegijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje. Koks jausmas pasinėrus į paslaptingą vandens pasaulį? „Įspūdingas, - šypsodamasi sako Vytenė. - Po vandeniu jaučiama ramybė, kitokia spalvų varsa. Esant bangavimui žolynai, augmenija po vandeniu tarsi virpa, žuvys juda lėtai". Jai teko nardyti Atlanto vandenyse, Viduržemio, Raudonojoje ir Baltijos jūrose.
Vytenė su vyru Dariumi ir mažąja dukrele Martyna vyksta į Egiptą ir dešimčiai dienų apsigyvena Raudonosios jūros pakrantėje. Nardo, specialiu įtaisu fotografuoja povandeninį pasaulį. Mat čia labai skaidrus, perregimas vanduo, įvairi augmenija. Kai danguje švyti saulė, penkių metrų gylyje Dusios ežere Dzūkijoje ar Drąseikių karjere, netoli Kauno, pasinėręs gali ir mėnulį regėti. Tokią naktį ir prožektoriaus neprireiks po vandeniu. Unguriai naktį įsiknisę į žoles miega arba tingiai vinguriuoja tarsi gyvatės. Žuvys Lietuvoje atrodo visai nebaikščios, žmogų su akvalangu priima tarsi savą.
Tai ne toji triger fish žuvytė Raudonojoje jūroje. „Atrodo paprasta, neryški, bet daug kam teko įsikinti, ši žuvelė turi stiprius žandikaulius, - dėsto mintis Vytenė. - Kai ji neršia, aplink save " išpiešia " metro skersmens vandens stulpą nuo dugno iki paviršiaus. Nemėgink į jį patekti - kandžiosis. Delfinai dažniausiai stengiasi nardytojams nekliudyti. Jie vengia kaimynystės, gal juos trikdo triukšmas - juk po vandeniu garsai sklinda tris kartus greičiau. Pamatyti ryklį iš arti - didelė sėkmė, tai nedažnai pavyksta. Man daug įdomiau fotografuoti žuvį, o ne ją medžioti". Parodos autorė džiaugiasi, kad kasmet daugėja pageidaujančių išmokti nardyti ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, kuriame įkūrė X- PRO ekstremalaus vandens sporto centrą. Svajoja nuvykti į Havajus, traukia Australija. Tik ten yra galimybė grožėtis įspūdingu didžiuoju koraliniu rifu.
Parodoje - trys dešimtys įvairios povandeninės augmenijos, žuvų gyvenimo nuotraukų, kuriose dominuoja daugiausia ultramarino (stipriai mėlyna) spalva. Pirmoji V.Mikelionienės paroda žavi nekasdiene vizija. Apsilankykite ir patys pamatysite stebuklingą Dievo povandeninę karalystę.

Kazimieras Dobkevičius
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija