Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 22 d.
Nr.64
(1168)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Angelas išskleidė sparnus Panemunyje

Išskleidusio sparnus angelo paminklas žuvusiems partizanams

Rokiškio rajone, Panemunyje, ant aukštumėlės, šalia beržynėlio, iškilo paminklas - penkių metrų aukščio su aštuonių metrų pločio išskleistais sparnais angelas. Iš nerūdijančio plieno sukurtas monumentas skirtas šiame krašte žuvusiems kovotojams už mūsų tautos laisvę. Kartu tai paminklas visiems Lietuvos antisovietinio pasipriešinimo dalyviams, pokario metais kritusiems narsuolių mirtimi.
Gausiai žmonių šeštadienį atėjo į Panemunio kultūros namus. Čia vyko mokslinė konferencija, skirta ginkluoto pasipriešinimo judėjimui, kilusiam antrą kartą Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą. Apie partizanų kovas Rokiškio apskrityje pranešimą parengė Lietuvos istorijos instituto mokslinis darbuotojas Mindaugas Pocius. Anykščių rajono savivaldybės darbuotojas istorikas Gintaras Vaičiūnas pasakojo apie partizanų vadą Kazimierą Kalpoką, veikusį Panemunyje ir Čedasuose. Rokiškio krašto muziejaus direktoriaus pavaduotojas istorikas Algis Kazlauskas nušvietė bendrą lietuvių ir latvių ekspediciją partizanų kovų takais Latvijos teritorijoje 2001-2002 metais.


Budeliai prieš pasaulį

1939 metai įėjo į pasaulio istoriją kaip Maskvos ir Vokietijos pasirengimo okupacijoms ir aktyvių karo veiksmų pradžia prieš taikias ir suverenias valstybes. 1939 m. rugpjūčio 19 d. Vokietija pasirašė su Sovietų Sąjunga ūkio sutartį, pagal kurią įsipareigojo suteikti 200 milijonų reichsmarkių kreditą. SSRS galėjo iš Vokietijos pirkti techniką, o atsilyginti žaliavomis. Tačiau netrukus po šios “ūkinės” sutarties buvo vykdomi Europos “pasidalijimo” grobuoniški planai.