Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 22 d.
Nr.64
(1168)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Sekimas Kristumi – tai džiaugsmas tikra laisve

Visais laikais kai kurie žmonės, piktnaudžiaudami laisve ir kitus pavergdami, patys tarnavo melo stabui ir tapdavo nuo jo visiškai priklausomi, o kiti - priešingai: pajutę žmogaus laisvę ir orumą smaugiančią leteną, kiek išgalėdami stengėsi išsilaisvinti.
1972 metais buvo sukurtas filmas, kurio pavadinimas „Tas saldus žodis – laisvė!“., manau, išreiškė sovietinės priespaudos metais nemažos dalies tautiečių savaip skirtingą laisvės ilgesį, kurį būtų galima apibūdinti šitaip: kaip prerijų erelis, turėdamas sparnus, negali neskrieti į mėlyną dangų, taip ir žmogus, labiausiai panašus į patį Dievą, negali nesiilgėti laisvės.
Tačiau skirtingas laisvės panaudojimas neretai kai kuriuos žmones padaro panašius į kudakuojančią vištą, kuri, nuleidusi snapą, teieško grūdų ar kirminų. Tokia individo laisvė be Kristaus - tai tikros laisvės paniekinimas ir jos karikatūra, nes kas be Jo renka (plg. Mt 12, 30), tas išbarsto paskutinius savo laisvės trupinius. Ir priešingybė perekšlei - erelis, kuris skraido aukštai padebesiuose ir vilioja žmogaus žvilgsnį dangaus neaprėpiamumu. Tai žmogus, kurį arčiau Dievo Širdies kasdien skraidina jo natūralus idealistinis krikščioniškas visų dalykų vertinimas.