Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Muzika suvienijo...

Talentingų menininkių trio: pianistė Audronė Eitmanavičiūtė, aktorė Rūta Staliliūnaitė ir dainininkė Sabina Martinaitytė

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Muzikinė kalba vienija – žinoma visiems tiesa. Gražus, bet abstraktus posakis Lazario, Valentinos ir Pavelo Bermanų meistriškumo kursų dalyvių koncerte, su Pažaislio festivalio vėliava, įgavo tiesioginę prasmę: koncertavo įvairių šalių muzikantai, pritariant Kauno kameriniam orkestrui, diriguojamam meno vadovo P. Bermano. Tipiškas italas Vincenzo Paolini (24 metų) ir netipiška japonė Rutsuko Yamagishi (gimusi Kanadoje, mokėsi Japonijoje, nuo 1997 metų gyvena Italijoje, kad galėtų tobulintis pas Bermaną), jaunutė prancūzė Marie Vermeulin (20 metų, 2002 metais jau koncertavusi su Kauno kameriniu orkestru) ir dar visai vaikiška rusė Ana Kavalerova (15 metų) – juos jungia ne tik fortepijonas ir sudėtingi kūriniai, bet ir tai, kad jie visi savaip atrado Italiją, kurioje tobulinasi pas Lazarį, Valentiną ir Pavelą Bermanus.
Įdomu buvo ne tik klausytis jaunųjų talentų, bet ir stebėti jų meistriškumo ugdymo vadovus: būdami tarp žiūrovų, L. ir V. Bermanai išgyveno kiekvieną savo mokinių atliekamą garsą, natą, judesį, lyg patys sėdėtų prie fortepijono... P.Bermanas juos stebėjo diriguodamas orkestrui. Latvijos smuikininkė Karlina Ivane (24 metų) atliko kūrinį, kurį koncerte Pociūnuose griežė pats P.Bermanas, – fantazijas „Karmen“ temomis.
Gėlių puokštės, plojimai, garsūs „bravo“ iš salės – visa tai turbūt visam gyvenimui išliks šiandieninių jaunųjų talentų ir rytojaus žvaigždžių atmintyje, šiame koncerte dar baugščiai žvelgusių į žiūrovų salę ir ieškojusių joje savo mokytojų žvilgsnio. O žiūrovai?.. Po keleto ar keliolikos metų, patekę į šių muzikantų koncertą, galės pasakyti: klausiausi žvaigždės, kai dar mokėsi pas Bermaną.
Muzika suvienijo - ir giesmė suskambo, taip norisi sakyti ir apie Pažaislio muzikos festivalio premjerą, įvykusią Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Tai programos „Giesmė suskambo...“ premjera, parengta visiems žinomų ir mylimų Lietuvos artisčių, talentingų menininkių: aktorės Rūtos Staliliūnaitės, dainininkės Sabinos Martinaitytės ir pianistės Audronės Eitmanavičiūtės. Programoje skambėjo kompozitorių J.Gruodžio, J.Karnavičiaus, V.Klovos, K.Brunzaitės, A.Bražinsko, D.Kairaitytės, Z.Bružaitės kūriniai. Aktorės R.Staliliūnaitės dėka klausėmės ir iš naujo išgirdome M.K.Čiurlionio mintis, V.Kudirkos, Maironio ir K.Bradūno eiles.
Premjeros poetų ir kompozitorių pavardės jau pačios kalba už save, bet tik šių trijų artisčių vardai galėjo sukviesti į Zapyškio XVI amžiaus bažnytėlę tiek žiūrovų. Numatyta ir pastovi bažnyčios scena tapo nebe scena, o tik kuklus apskritimas trims neįrėminamo talento menininkėms. Tikrasis artistas - visur artistas, tad pasiklausyti, pamatyti jį žmonės ateis bet kur...
Panašu, kad garso operatorius taip pat buvo pasirengęs didesnei erdvei, o ne vien mažytei, bet puikios akustikos bažnyčiai. Gerai, kad tai išryškėjo tik programos pabaigoje. Z.Bružaitės Fuga, K.Bradūno žodžiais, fortepijonui ir dviem balsams - dainuojančiam (sopranui) ir deklamuojančiam – išties naujas ir įdomus kūrinys bei atlikėjų darbas. Belieka linkėti, kad kūrinio premjera, maloniai įsipynusi tarp numatytų Pažaislio muzikos festivalio premjerų, atras savo klausytoją ir už festivalio ribų. Tuo neleidžia abejoti R.Staliliūnaitės, S.Martinaitytės ir A.Eitmanavičiūtės vardai.

Džiuljeta KULVIETIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija