Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Svarbiausia, kad jis buvo enkavėdistas
Atviras laiškas Chaimui Bargmanui
(Atsiliepiant į “XXI amžiaus”, 2003 07 18, Nr. 56 straipsnius
“Vieni jį niekino...”, “Vėl grįžtant prie straipsnio” ir “Tęsiant pokalbį”)

Su dideliu susidomėjimu perskaičiau paminėtus straipsnius ir labai pasipiktinau Chaim Bargman noru bet kuriuo būdu nuplauti nekaltų Lietuvos žmonių kraują nuo sovietinio enkavėdisto Eusiejaus Rozausko (Ovsiej Rozovskij, kaip rašo Ch.Bargman) munduro bei padaryti jį “angeliuku”, išgelbėjusiu kun. Antaną Ylių nuo mirties. Net jeigu taip ir buvo (nors tai neįtikėtina), ką patvirtina archyvuose rasti dokumentai bei kiti šaltiniai, tai yra tik Ch.Bargman fantazija. Enkavėdistas E.Rozauskas angelu niekuomet netaps. Jis buvo mūsų tautos budelis ir toks visuomet liks. Ch.Bargman net siūlo sandorį - per Valstybinį Lietuvos žydų muziejų siūlyti (o kaip jis rašo, tą ir padarė) pristatyti po mirties kun.A. Ylių apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Kas tai? Gal tai atpildas už tai, kad nebus viešai skelbiama tikroji enkavėdisto E.Rozausko veikla? Mat, E.Rozauskas – žydas. Štai todėl Ch.Bargman, puikiai žinodamas dabartinę situaciją, kuomet mūsų valstybė ir tautiečiai nepagrįstai kaltinami masiniu žydų holokaustu (atskiri atvejai neginčijami - J.J.) vokiečių okupacijos metais, eskaluoja šį klausimą, tikėdamasis, jog lietuviai nedrįs tam prieštarauti ir tuo būdu dar vienas sadistas bei žmogžudys bus išteisintas arba bent jau pamirštas.
Jūs labai apsirikote, Ch.Bargman. Ir visai ne todėl, kad enkavėdistas E.Rozauskas buvo žydas. Svarbiausia, kad jis buvo enkavėdistas - “geležinio Felikso” gvardietis, o ar jis buvo lietuvis, rusas, lenkas ar žydas, tai jau ne taip ir svarbu.
Bet tegul kalba faktai.
Perskaitęs šiuos straipsnius labai susidomėjau enkavėdisto E.Rozausko asmeniu. Juolab kad tyrinėjant NKGB-NKVD-MGB siautėjimą Lietuvoje 1940-1953 metais, enkavėdisto E.Rozausko pavardė minima labai dažnai. Tokie yra faktai, Ch.Bargman, ir niekur nuo to nedingsi, net jei ir labai norisi.